• Az Esport jelentősége folyamatosan nő
  • Akár Ti is részt vehettek hazai versenyeken

Az esport az “elektronikus” sport rövidítése. Sokan ezt a fajta versenyformát nem tekintik sportnak, mivel csak azt a részét látják a dolognak, hogy emberek a számítógép előtt ülnek és játszanak. Erről az állításról sokat lehetne vitázni, mivel egy komolyabb versenyre ugyanolyan felkészülés és gyakorlás szükséges, mint egy rendes sportágban. Már Magyarországon is van több olyan cég, akik az esport csapatok menedzselésére jöttek létre, az elmúlt 1-2 hónapban pedig a hazai sportcsapatok is igazoltak le esportolókat.

esport-kopasz-1.jpg

Sokan a televízióból valamint az internetről hallhattak már arról, hogy a magyar állam is elismerte az esportot és 2 milliárd forinttal támogatta egy térségi esport rendezvény létrejöttét. Hallhattunk már olyanról is, hogy az ESL megjelent az európai parlamentben. Felmerülhet a kérdés, hogy mi is az az ESL. Az ESL, vagyis Electronic Sports League a világ legnagyobb játékos ligája, amely több, mint 4 millió regisztrált felhasználóval és körülbelül 800,000 csapattal rendelkezik. Különböző amerikai fórumokon olvashattunk arról is, hogy sokak szerint nincs messze az, hogy az esport bekerüljön az olimpiára és rendes sportként kezeljék.

A számítógépes játékok, vagy más néven videojátékok tárháza eléggé változatos és méretét tekintve óriási. A videojátékokat is több csoportba lehet sorolni, de nekünk most az esport témakört boncolgatva a multiplayer játékok fontosak. A multiplayer, vagy többjátékos játékokat értelemszerűen egyszerre több ember játssza csapatban, vagy pedig online más játékosok ellen.

esport-kopasz-2.jpg

Az ESL által szervezett esport versenyeken bárki részt vehet, aki rendelkezik a játékkal és ha megfelel az adott verseny feltételeinek. Jelenleg a magyar szekció öt fajta játékkal foglalkozik teljes körűen, ahol magyar játékosok játszhatnak magyar játékosok ellen, itt az alábbi címekkel találkozhattok: League of Legends, CS:GO, Hearth Stone, Rainbow Six Siege és Clash Royale. De az ESL-en rengeteg játék megtalálható már, melyek listája IDE kattintva megtekinthető.

A következő cikkeinkben foglalkozni fogunk egy érdekes témával is, mely nem más lesz, mint hogy hogyan lehet esport a Playerunknown’s Battlegrounds?