Alig ocsúdtunk fel abbéli megdöbbenésünkből, hogy valaki képes volt egy gamer mobilon elindítani a Red Dead Redemption 2-t, máris itt a következő sokk: egy ChatGPT-alapú mesterséges intelligencia modell sikeresen vette irányítása alá a játékot, és képes volt haladni a fő sztorival. A gamer MI-t kínai és szingapúri kutatók hozták létre, és a CRADLE nevet adták neki.

És hogy miért pont a Red Dead 2-t szemelték ki a teszteléséhez? Összetett irányítási rendszere miatt, amivel remekül tesztelhetők az MI képességei és határai. A legtöbb feladatot könnyedén megoldotta a CRADLE, problémába csak az intenzív tűzharcoknál és a keresgélős küldetéseknél ütközött.

Maga a tény, hogy a CRADLE képes volt egy olyan nyílt világú játékkal játszani, mint a Red Dead Redemption 2, már csak azért is érdekes, mert ha továbbgondoljuk a dolgot, mindez akár a hasznunkra is válhat. Képzeljünk el egy olyan jövőt, ahol egyszerre több ilyen MI-t is ráeresztenek egy-egy címre a fejlesztés alatt, ezek az MI-k pedig minden bugot és hibát megtalálnak, amit a fejlesztők még megjelenés előtt javítani tudnak. Micsoda szép világ lenne!