A jövő útjai az önvezető járműveké, legalábbis minden nagyobb cég és gyár gondolkozik vagy dolgozik a technológián. Az ezzel járó kihívások egész sorának leküzdésében azonban nem elég a tesztpályákon róni a köröket, de a forgalomba sem engedhetik csak úgy ki a több tonnás járgányokat. Ennek áthidalására a koreai Mars Auto egy játékot hívott segítségül: a Euro Truck Simulator 2-t.

Nem ez az első eset, hogy számítógépes játékokat használnak fel valós problémák megoldására, vagy éppen oktatásra, legyen szó akár emberek képzéséről vagy számítógépes algoritmusok finomhangolásáról. Hogy az önvezető járműveknél maradjunk, a The Open Racing Simulator szintén közkedvelt választás, de hallottunk már a Grand Theft Auto 5 ilyetén felhasználásáról is. Könnyen belátható, hogy az előbbi két játék tehergépjárművek számára nem a legmegfelelőbb szimulációs környezet, így esett a választás a Euro Truck Simulator 2-re.

Persze ez csak az első lépés egy összetett folyamatban, de kiindulópontnak tökéletes, hiszen gyorsan és olcsón lehet teszteredményekhez jutni. Azonban az önvezető algoritmusok nem csak a kamerák, hanem szonár és radar jeleket is fel kell tudjanak dolgozni, erre a játék nem alkalmas.