A Grand Theft Auto 5 nem éppen az a játék amiről azt gondolnánk, hogy az önvezető járművek biztonságosabbá tételéhez egy cseppet is hozzájárulhatna, mégis ez a helyzet. Az biztos, hogy Los Santos kaotikus útjai nem éppen hétköznapi forgalmi helyzetekbe csöppentenék a mit sem sejtő MI-t, ami így a váratlanul kitörő lövöldözésektől kezdve, a lámpánál el nem induló sorokon át, a mindenkin átgázoló rendőrökig mindenre felkészülhetne. Csak Trevorra nem.

Komolyra fordítva a szót, a kutatók abban látják a Grand Theft Auto 5-tel történő szimuláció előnyeit, hogy a többféle időjárási körülmény, a számos jármű, a változatos útviszonyok és típusok, úgy mint hidak, alagutak, lámpás kereszteződések, vasúti átkelők szinte minden eshetőséget megmutatnak jövendőbeli sofőrjüknek. Nem utolsósorban jóval egyszerűbb, biztoságosabb és gyorsabb a felkészítés, mintha a valós utakon próbálkoznának.

Legalábbis így gondolják egy amerikai startup-cég, a Nio szakemberei, akik legkésőbb 2020-ra szeretnék bemutatni saját elektromos hajtású, önjáró autójukat. Hogy sikerül-e a felkészítés a tesztüzemre, majd akkor kiderül - mindenesetre nem újdonság, hogy játékot alkalmaznak MI kiképzésére: legutóbb épen a Blizzard és a Google álltak össze, hogy a DeepMind képességeit felmérjék.

Ti rábíznátok magatokat egy GTA 5-ön edződött virtuális sofőrre?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!