Kapcsolód cikk: Filmkritika – Neon démon

A hetet sajnos szomorú hírrel kezdtük: tragikus körülmények között elhunyt a Star Trekben Csekovot megformáló Anton Yelchin. A Warcraft: A kezdetek is rosszul teljesít a kasszáknál, de még így is a legsikeresebb játékadaptáció. Ellenben a Trónok harca ezen a héten igencsak odatette magát. Plusz új képet kaptunk az Alien: Covenantról, pletykákat hallottunk a Star Wars 8-ról, megtudtunk egyet s mást a Star Trek-sorozatról, és trailert kaptunk megannyi alkotáshoz. Lássuk, mi történt a filmuniverzumban.

Filmek

Úgy tűnik, hogy az előzetes hírekkel ellentétben Noomi Rapace (Dr. Shaw) mégis feltűnik a Prometheus folytatásában, az Alien: Covenantban. A pletykát az indította el, hogy Rapace már hetek óta a film ausztráliai forgatási helyszínén tartózkodik, és valószínűleg nem nézelődni ment oda. Most ez vagy azt jelenti, hogy korábban jól átvágtak minket, vagy azt, hogy a forgatás megkezdése előtt, vagy az alatt újra átírták a ki tudja már hányszor átírt forgatókönyvet. Ami nem jó ómen.

És ha már Alien, kaptunk egy újabb fotót a forgatásról. Ezen Ridley Scottot láthatjuk, amint nagyban magyaráz Danny McBride-nak a címszereplő űrhajó, a Covenant hídjának díszletében.

alien-covenant-bridge.jpg

Akció dús trailert kapott a Tarzan legendája. A filmet június 30-án kezdik játszani a magyar mozik.

A héten több dolog is napvilágot látott a Zsiván Egyes – Egy Star Wars történetről. Az első, hogy Forest Whitaker nem mást fog alakítani, mint A klónok háborúja című animációs sorozatban már szerepelt Saw Gerrarárt, akit amúgy a Lázadókban is emlegetnek, mint a felkelők egy veszélyes elemét, illetve a frissen kiadott Bloodlines című könyvben szintén megemlékeznek róla.

Mindemellett az Entertainment Weekly-nek hála kiderült, hogy Darth Vader feltűnik egy kulcsfontosságú jelenetben, de azért nem kap túl nagy szerepet. Jyn Erso (Felicity Jones) egy bűnöző. A Lázadók Szövetségének Jyn alvilági kapcsolataira van szüksége, illetve az apja, Galen Erso (Mads Mikkelsen) egy tudós, aki segített a Birodalomnak megalkotni a Halálcsillagot.

Cassian Andor százados (Diego Luna) a Szövetség hírszerző tisztje, az ő feladata lesz kordában tartani Jynt. Chirrut Imwe (Donnie Yen) egy vak harcos, aki a Jedik hitét követi, és úgy tűnik, vele van az Erő. Bár nem tudja úgy használni, mint a Jedik vagy a Sith-ek, segít neki „látni”. Az ő elválaszthatatlan társa lesz Baze Malbus (Jiang Wen), aki jobban hisz a fegyverekben, mint az Erőben.

K-2SO (Alan Tudyk) a csapat droidja, egy, a múltja miatt vezeklő birodalmi droid, és szöges ellentéte C-3PO-nak. Szókimondó, az embereket nem igazán értő masina. A leírtak alapján a Star Wars: Knights of the Old Republic népszerű fejvadász-droidjára, HK-47-re hajaz.

Bodhi Rook (Riz Ahmed) a csapat lobbanékony pilótája, míg Orson Krennic igazgató (Ben Mendelsohn) egy hirtelen haragú, törtető birodalmi tiszt, aki a Halálcsillag-projekt biztonságáért felel. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy igencsak foglalkoztatja, mivel érdemelte ki Vader az Uralkodó bizalmát, és nagyon szívesen a helyébe lépne. Vader amúgy a Lázadók között csak mendemondának számít, míg a Birodalomban egy rejtélyes, veszedelmes alak, aki akkor tűnik fel, ha nagyon elromlanak a dolgok, és ekkor általában a felelősök feje a porba hullik.

Mon Mothma (Genevieve O’Reilly) is fontos szerepet kap, nem csak pár percre ugrik be. Ő próbálja egységbe kovácsolni a Lázadók Szövetségét, merthogy az jelenleg még eléggé szétzilált (mondjuk a filmek alapján a Szövetség egészen az endori csatáig nem is állt össze egységes haderővé).

A film tónusában és megvalósításában is eltér majd a Saga-filmektől. Gareth Edwards rendező és Greig Fraser operatőr inkább a kézi kamerás, extra közeli felvételek híve, így sokkal közelebbről élhetjük át a csillagok háborúját, mint eddig. Emellett valószínűleg nem lesz ott a film elején a klasszikus nyitószöveg – az alkotók ezzel is jelezni szeretnék, hogy ez egy leágazása a történetnek, nem a fősodor része. És persze ismét megerősítették, hogy A Sith-ek bosszújához és A Birodalom visszavághoz hasonlóan ez is sötét tónusú film lesz.

Az EW-nek hála néhány remekbeszabott kép is napvilágot látott:

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

De maradjunk még kicsit a Star Warsnál, mert néhány pletyka is megjelent a 8. részről. Bár ezek nincsenek se megerősítve, se cáfolva, lehetséges, hogy igazak, és ez esetben spoilerről van szó, szóval csak az olvassa tovább, akinek ez nem számít.

A pletyka szerint Luke elárulja Rey-nek, hogy a Jedi Tanács arroganciája és egy ősi titok rejtegetése vezetett a pusztulásukhoz, majd az Erő segítségével megmutatja neki, hogyan is született a Jedi és feltehetően a Sith. Egy idegen bolygón (talán a 7. rész végén látható Ahch-Tón) két gyerek játszik egy fa körül. A kisfiú észreveszi, hogy minél közelebb kerül ehhez a fához, úgy javulnak az érzékei és az ereje, de a dühe is egyre kezelhetetlenebbé válik.

A testvérpár egy nap összeveszik, és a fiú rátámad a lányra, majd később, miután megérinti a fát és hatalmába keríti a Sötét Oldal, megöli a szüleit, ezután elmenekül. A lány is „átalakul”, és ezt felhasználva megalapítja a Jedi Rendet. Ez a lány jövendöli meg, hogy egy napon újjászületik majd, és a Jediknek még gyerekkorában meg kell őt találni és kiképezni. Qui-Gon tévesen Anakin Skywalkerben látta meg e kiválasztott reinkarnációját, tévedéséért pedig a Galaxis fizetett meg.

Eztán kiderül, kik Rey szülei (nem Luke, nem Han, nem Leia), hogyan jöttek rá, hogy vele van az Erő, és arra is fény derül, hogy miért tették ki a Jakkun. A jelenetsor végén Luke választás elé állítja Rey-t: Jedivé válik, avagy sem. A döntést napnyugtáig kell meghoznia.

Hogy mennyi valóságalapja van ennek, az egy nagyon jó kérdés. Mindazonáltal korábbi forgatási felvételeken már láthattunk egy eléggé jellegzetesen festő fát (formája nagyon hasonlít a Jedi Rend szimbólumára), ráadásul a reinkarnáció témája nem először kerül elő. Magam is felvetettem már Az ébredő Erő után, felfigyelve arra, hogy Anakin és Rey között nagyon sok a hasonlóság. Lehet, hogy nem Anakin volt a kiválasztott, vagy e státuszát elvesztette, amikor Sidious átállította a Sötét Oldalra. Az is lehet, hogy a fiú reinkarnációja volt Anakin. Nem tudni, minden esetre az biztos, hogy a Star Wars misztikuma ezzel alaposan elmélyülne.

Trailerrel jelentkezett A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok „folytatása, az Inferno, amiben Robert Langdon professzor amnéziával küzdve üldöz egy, az egész emberiség kipusztítására képes vírust. A film október 13-án kerül a magyar mozikba.

Kristofer Hivju (Trónok harca) szerepet kapott Az igazság ligájában, és megismerhettük a film szinopszisát, amely szerint Bruce Wayne összeáll Diana Prince-szel, hogy egy új fenyegetés miatt csapatot kovácsoljanak különleges képességekkel rendelkező emberekből. De még Batman, Csodanő, Aquaman, Cyborg, és Villám sem biztos, hogy elég eme új ellenséggel szemben.

Az Ant-Man and the Wasp című filmben Hope Van Dyne (Evangeline Lilly), azaz Darázs egyenlő partnere lesz a még mindig menekülésben lévő Scott Langnek (Paul Rudd).

És ha már Marvel, azt csiripelik a madarak, hogy miután látták Pókember debütálását az Amerika kapitány: Polgárháborúban, a Fox tárgyalásba kezdett a Marvellel egy esetleges közös projektről. A Sony ugye hosszú idő (és néhány Pókemberes bukás) után adta be a derekát, de úgy tűnik, most a Fox is hajlandó a közösködésre. Talán a Fantasztikus 4-es talál haza? Vagy az X-men? Inkább az előbbi a valószínű.

Trailerrel jelentkezett a Jack Reacher folytatása, a Never Go Back, amiben a Tom Cruise alakította főhős a kémkedéssel megvádolt Turner őrnagyot (Cobie Smulders) igyekszik tisztázni. A történet a Reacher-regénysorozat Nincs visszaút című könyvét veszi alapul.

Roland Emmerichnek már a Függetlenség napja 3-on agyal, amiben szeretné visszahozni a régi és az új hősöket, plusz galaxisok közti háborúban gondolkodik, a Földdel a történet középpontjában. Hát, végül is, eddig városokat vagdosott egymáshoz, itt az ideje bolygókkal eljátszani ugyanezt.

Trailert kapott a szeptember 30-án moziba kerülő, Tim Burton rendezte A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei.

Magyar premierek június 30-án:

  • Tini nindzsa teknőcök 2: Elő az árnyékból
  • Tarzan legendája
  • A Bigger Splash

Sorozatok

A FX Networks berendelte az Archer nyolcadik, kilencedik és tízedik évadát. Mindegyik nyolc epizódból áll majd. Sterling Archert és csapatát 2017 elején láthatjuk viszont.

Az HBO elkaszálta a Bakelitet. Mindez azért meglepő, mert korábban berendelte a második szezont, de az már nem készül el. Bár az okot nem részletezték, valószínűleg a gyenge nézettség és a vegyes kritikai fogattatás miatt állították le a sorozatot.

Trailert kapott A kór tízepizódos harmadik évada. Guillermo del Toro és Carlton Cuse sorozata augusztus 28-án tér vissza.

Bryan Fuller elárulta, hogy a jövőre érkező Star Trek-sorozat első évadának története készen van, a 13 epizódból hatnak már formálódik a forgatókönyve és folyik a szereplőválogatás, szeptemberben pedig kezdődik a forgatás. Az első évad a Trek hagyományaival szemben összefüggő történetet ad, nem pedig epizódikus lesz. Többet is elárul majd a Comic Conon.

Chad L. Coleman (The Walking Dead) fogja megformálni a briliáns bűnöző, Tobias Church karakterét A zöld íjászban.

Újabb rövid előzetest és két újabb epizódot kapott a Mr. Robot második évada, amely így tíz helyett tizenkét epizódból fog állni. A szezon duplaepizóddal nyit július 13-án.