Phil Fish ma este váratlanul bejelentette, hogy a FEZ 2 fejlesztése törölve lett. A szomorú hírt Twitteren közölte a Polytron első embere, bocsánatot kérve a csalódáskeltésért, de akkor még konkrét indokot nem közölt.

A FEZ 2-t az E3 sűrűjében, a Horizon Indie Game Conference keretében mutatták be, de eléggé szűkszavú volt a leleplezés. Csupán a játék logóját láthattuk, illetve később a vezető tervező még annyit elárult, hogy teljesen új játékot kapunk: „A FEZ 2 olyan a FEZ 1-hez viszonyítva, mind a Zelda-sorozat első két része, csak egy kicsit másabb. A fő indok az, hogy szeretnék visszatérni az én kicsi világomhoz, jobban feltárva annak mitológiáját, s nem arról van szó, hogy az előző részből kimaradt ötletek hasznosítom újra.” -- mondta Phil Fish.

A hirtelen leállítás hátterében egy, az utóbbi napokban kitört, elég ronda nyilatkozatháború áll. A GameTrailers portál Invisible Walls című műsorában ugyanis a házigazda, Marcus Beer nyafogós ficsúroknak nevezte Fisht és Jonathan Blow-t, amiért nem hajlandók kommentálni az Xbox One konzollal kapcsolatos fejleményeket, konkrétan azt, hogy a független csapatok szabadon adhatnak ki játékokat a platformra.

A műsorban elhangozott több perces (a belinkelt anyag első perceiben hallható), meglehetősen durva és szabadszájú savazásból Twitter-cunami alakult ki, amelyben Fish azt kívánta, bárcsak megölné magát Beer, s kijelentette azt is, hogy utálja ezt az ipart, mert folyton csak csesztetik. Ennek az ámokfutásnak a betetőzése a FEZ 2 törlése.

A twitteres bejelentés után nem sokkal a játék honlapján megjelent Fish meglehetősen sértődött közleménye, vagy inkább kirohanása is, amely igazolja a fentieket: A Fez 2 törölve lett. Végeztem. Fogom a pénzt és lelépek. Ennyit bírt el a gyomrom. Ez nem egyetlen dolog, hanem egy hosszú, mocskos [lejárató]kampány következménye. Győztetek.

Azért reméljük, Phil Fish alszik egyet a dologra -- nagy kár lenne, ha így érne véget a FEZ vagy akár az ő pályafutása...

FEZ 2: törölve

FEZ 2 -- Megjelenés: törölve -- Gépigény: nem ismert