Nőnap alkalmából az interneten is megszaporodtak a fontos, érdekes, különleges, erős, kivételes hölgyekkel foglalkozó írások. A filmes oldalakon természetesen a rendezőnők egyre népesebb táborát, kiváló színésznőket, illetve a legikonikusabb női karaktereket köszöntik. Így teszünk mi is: cikkünkben a filmtörténet öt jellegzetes figurájáról emlékezünk meg.

sdfsdfcollage.jpg
(A képek forrása: Star Wars. com, We Heart It, Nerd On!)

Leia Organa (Carrie Fisher)

Kezdjük a felsorolást minden idők valószínűleg legismertebb filmjének egyik főhősével, a makacs, bátor, harcos típusú, egyúttal elegáns és választékos beszédű Leia hercegnővel. Természetesen Klasszikus Hollywoodnak is megvoltak a maga női ikonjai (pl. a Mindent Éváról és Mi történt Baby Jane-nel? révén legendássá vált Bette Davis vagy a Találd ki, ki jön vacsorára és Nősténytigris ikonikus Katharine Hepburnje), a modern közönségfilmek viszonylatában pedig Carrie Fisher alakítását tekinthetjük mérföldkőnek. Leia stílusát és emlékezetes hajkoronáját – Marlon Brando Keresztapájának mintájára – ő maga alkotta meg jól dokumentált meghallgatásán. Az egész trilógia során Leia maradt a legkövetkezetesebb karakter, aki nem merő kalandvágyból, hanem szent meggyőződésből harcolt a galaxis szabadságáért. A sajnálatosan fiatalon elhunyt Fisher egyébként a kamera mögött is mindig sokszínű, lendületes és meleg szívű egyénnek mutatkozott, ami által talán még emlékezetesebbé tette Organa hercegnőt.

Ellen Ripley (Sigourney Weaver)

Előbbinél lényegesen nyersebb, de hasonlóan intelligens, morálisan kikezdhetetlen és a fizikai akciót felvállaló karakter Ellen Ripley. Erényei a második részben csúcsosodnak ki igazán, amikor tudatosan, saját döntéséből érkezik a küldetésre. Érdemes feljegyezni, hogy az 1979-es A nyolcadik utas: a Halállal kezdte meg pályáját Ridley Scott, aki azóta számtalan erős női karaktert rajzolt meg a vásznon. Elég csak a csodálatos Thelma és Louise című road movie-ra vagy tavalyi nagy port kavart filmjeire gondolni (noha A Gucci-ház lett sikeresebb, mi Az utolsó párbajt méltattuk inkább). Ripley esetében a harcos nő és a tudós nő archetípusa találkozik, amihez az első részben a macska, a második epizódban pedig a kisgyerek révén az anyai ösztön toposza társult. Hideg stílusa ellenére az egyik leghumánusabb személyt ismertük meg általa a filmtörténetben.

Sarah Connor (Linda Hamilton)

Ha Ellen Ripley-re azt mondtuk, hogy a nyers női karaktert hozta el a mozivászonra, akkor a Terminátor elnyűhetetlen anyatigrise esetében ez még inkább igaz megállapítás. Tudatossága és felelősségtudata nem sok személyével vetekedhet. Elsősorban a második részt érdemes ebből a szempontból említeni, aminek a forgatására – akkor egészen atipikus módon – komoly edzésprogrammal készült Linda Hamilton. A legutóbbi Terminátor epizódnak is ő volt szinte az egyetlen megkerülhetetlen pontja, a hatvanöt éves színésznő pedig mostanra – a legjobb értelemben véve – eggyé vált ikonikus karakterével. Utóbbi nélkül aligha születtek volna meg Luc Besson akcióhősnői vagy a Halálos iramban Letty-je és a képregényfilmek szuperhősnői sem úgy néznének ki, mint ahogy most ismerjük őket.

A menyasszony (Uma Thurman)

Visszaosonva a kortárs szerzői filmek területére, ezen filmcsoport legismertebb erős női karaktere alighanem Tarantino Kill Billjének főhőse, a Menyasszony. Az Uma Thurman megformálta bosszúállónak, igazságtevőnek a két rész során éppúgy homály fedi pontos identitását, amint például Clint Eastwood westernfilmekben látott Szőkéjének sem hangzik el soha az anyakönyvezett neve. A két felvonásos film során Tarantino egy teljes karriert vázol fel, a tanulás, a szerelem, a súlyos trauma, az ismételt talpra állás, az önmagáért való kiállás és az anyaság stációival. Komplexitásában csak olyan akcióhősök hasonlíthatók hozzá, mint Nikita és a Leon mellett cseperedő Mathilda.

Hermione Granger (Emma Watson)

Zárjuk a sort a XXI. század egyik legnépszerűbb filmes és irodalmi univerzumának hősnőjével. J.K. Rowling regényeiben – és talán a hullámzó színvonalú filmadaptációkban is – bőven válogathatunk a különböző jellegzetes karakterek között: a kissé merev, de nagy tudású McGalagony professzortól kezdve, a határozott, kemény és jó szívű Ginny-n át, egészen olyan epizodistákig, mint például az elbűvölő és izgalmas Tonks. A sorozat arca mégis a fiúkkal különleges barátságot kialakító Hermione lett, aki epizódról epizódra vetkőzte le kezdeti hencegő, tudálékos énjét és vált társai legmegbízhatóbb oszlopává. Ennek ellenére legtöbben mégis első- és másodéves szállóigéire emlékszünk. A könyvek borzos hajú, egyébként kissé elnagyolt fogakkal megrajzolt karakterét mintha Emma Watsonra írták volna, akinek a roxfortos talárban és varázspálcával a kezében vagy könyvekkel a hóna alatt nem is kellett túlzottan megerőltetnie magát a forgatás idején, hogy elénk varázsolja Granger kisasszonyt. Egyszer érdemes volna összevetni, hogy Chris Columbus ikonikus filmjeiben kitől hangzik el a legtöbb idézhető mondat – Hermione egész biztosan dobogós lenne.

Nektek kik a kedvenc, legjobban szeretett, leginkább tisztelt női karaktereitek vagy a számotokra legemlékezetesebb színésznői alakítások? Írjátok meg kommentben.