A sok horror és akció mellett a PC Guru stábja is ki van éhezve néha a kedvességre és a vicces jelenetekre, így KitKate és Böjti együtt látogatott el a 2016-os A Kis kedvencek titkos élete folytatásának premier előtti vetítésére, ahol aztán a rengeteg gyerekkel együtt nevettek olyan jóízűen, hogy még a film hibáiról is (majdnem) megfeledkeztek. Újabb duplakritika a Végjáték után, ráadásul most némileg több véleménykülönbséggel.

Kis mesék, nagy hangulat

Három éve az Illumination csapata alacsony költségvetésből egy szépen animált és nagyon szeretnivaló mesével, A kis kedvencek titkos életével ajándékozott meg minket. Az alapkoncepció, vagyis az, hogy mit csinálhatnak a kutyák, macskák, rágcsálók és madarak amíg a gazdájuk dolgozik, nagyon jól működött, azonban keveset kaptunk belőle, az igazán jó jeleneteket pedig már az előzetesek ellőtték. Ugyanakkor a főszereplő, Max és új „testvére”, a Duke közötti konfliktust sajnos elnagyolták, és habár Hógolyóval igyekeztek pörgősebbé tenni az eseményeket, a történet sokszor leült, a két kutya közötti ellentét feloldását pedig szintén összecsapták az alkotók. A kis kedvencek titkos élete mégis működött, mivel remekül eltalálták az állatok habitusát, egyszerre volt vicces és aranyos, de sokkal szerethetőbbnek kellett volna lennie. És ez az, ami miatt a folytatás ráver az elődjére: sokkal több a szíve. 

KitKate

slop2-poszter.jpg

Én vagyok az a személy, aki elmosolyodott a 2016-os film trailerén, de annyira végül nem követtem figyelemmel, nem mentem el rá a moziba, sőt csak később, DVD-n néztem meg, méghozzá Zoé kislányom társaságában. Aki a célközönség. A meglepetés ezután jött: felnőtt fejjel is rendkívül jól szórakoztam a kedves jelenetek, jó karakterek, aranyos viccek hatására, és az Így neveld-sorozathoz hasonlóan ezt az animációs alkotást is szülőként fedeztem fel. Márpedig kellenek egyébként az ilyen mozik is a felnőtteknek, ahogy korábban a Jégkorszak vagy éppen a jóval komolyabb húrokat is pengető Táncoló talpak és Agymanók. De visszatérve kis kedvenceinkre… valóban többet akart az a bizonyos szarka, a teljes játékidőre talán nem volt elég az ötlet – de a három írónak hála azért számomra végig szórakoztató volt az élmény, nagyon jókat nevettem, amihez persze extra adalék volt Zoé kuncogása. Más kérdés, hogy jobban elmélyedtem volna abban, miket tesznek szőrös barátaink az otthonunkban, amíg nem tartózkodunk ott. Más kérdés, hogy a realitás talaján állva ez esélyesen kevésbé lett volna izgalmas, mint amit végül kaptunk.

Böjti

Három az egyben

Tévedés ne essék, A kis kedvencek titkos élete 2 is szűkölködik érdemi konfliktusban és a történettel is hadilábon áll, mivel három jól elkülöníthető szálból tákolták össze, amelyek csak nagyon-nagyon lazán kapcsolódnak egymáshoz. Az egyikben Max és gazdájának óvoda előtt álló gyermekének kapcsolatára helyezik a hangsúlyt, amelyen belül a városi és a vidéki kutyák élete közötti különbségeket is feltárják; miközben Chloé tökéletes macskát farag Gigiből, aki Max kedvenc csipogós játékát igyekszik visszaszerezni egy szinte egész lakásnyi macskafalkától; míg Hógolyó és az új szomszéd kutya, Daisey, egy cirkuszi tigris megmentésére indulnak. A film az első percekben kilóra megveszi nézőit, ugyanis ezúttal Max élete nem egy új kutya, hanem egy új családtag, Liam érkezése miatt látszik felborulni. A gyerekek és a kutyák közötti viszony szívmelengető ábrázolása A kis kedvencek titkos élete 2 legerősebb montázsa. Max egyre jobban kezdi félteni imádott kis gazdáját, emiatt pedig szorongásos zavar alakul ki nála. Ez a konfliktus igen erős felütés, ugyanakkor Duke, aki szintén Liam kutyája, szintén városi eb, a vidéken játszódó szálban mellékszereplővé degradálódik, és ez sajnos a játékidő végéig így is marad. 

KitKate

A folytatással sem foglalkoztam többet, mint az előzménnyel, nem is nagyon néztem utána, miről fog szólni, trailereket sem kerestem, amik aztán lelövik a másfél óra legjobb poénjait – szóval lényegében nulla előismerettel ültem be a terembe. Azután magam lepődtem meg a legjobban… merthogy a sztori egy nagyon félreérthető jelenettel indít, amelyben Max meséli, mennyire nem szereti a gyereket, mert az élet onnantól megváltozik, meg egy rakás rossz tulajdonságuk van és a többi (szóval azok a megszokott klisék, amiket nap mint nap hallunk). Itt kicsit kezdtem elbizonytalanodni, hogy jó helyen járok-e, de aztán jön a fordulat, a gazdi rátalál a nagy szerelemre, megszületik a baba, Max pedig beleszeret a csöppségbe. Tudod, azzal a feltétlen és odaadó szeretettel, amire csak szülő és állat képes a kicsinyek felé. Ezek a képsorok zseniálisak, a viszony bemutatása szinte tökéletes, a poénok jók, csak aztán hirtelen vége is a mókának a három másik szál bemutatása miatt. Az egyik a vidéki élet, ahol a kisgyerek miatt szorongásos pánikbeteggé vált Max igyekszik helytállni, a másik egy játékszer utáni hajszát mutat be, méghozzá macskák közé beépülő kutyával, míg a harmadik a tipikus gonoszé, aki állatokat kínoz és terrorizál már a 101 kiskutya óta – csak itt más a neve és a neme, meg kutyák helyett tigrisekre bukik. Kész is a kalamajka, a történetvonalak kicsit összeérnek, hogy aztán egy jópofa lezárás képében elégtételt kapjunk: ez nem más, mint a gyerekek és állatok viszonyának bemutatása valós felvételekről. Igen, vicces és szeretettel teli, szóval nehéz keserű szájízzel felállni a székből.

Böjti

Máshogy láttuk

A folytatás lényegében mindenből többet ad, amit az első részben szerettünk: még több és még cukibb állatkákat és több humort, ami azonban a forgatókönyv rovására megy. Ugyanis hiába mozdítja ki Maxet Kakas, a vidéki juhászkutya a komfortzónájából és ejt el néhol coelhói bölcsességeket, még az ő esetében sem beszélhetünk karakterfejlődésről, ahogy a szkript az árnyalt jellemeket és az izgalmat is mellőzi. Emellett nemcsak Kakas, hanem az első részben megismert szereplők – egyébként kiváló – karakterei is kiaknázatlanok maradnak, habár többet kapunk belőlük (külön öröm számomra, hogy a kis rágcsálók – mint a tangerimalac és a hörcsög – több időt töltenek a vásznon), nem igazán kerülünk hozzájuk közelebb. Mert bár a film nem sokkal pörgősebb elődjénél, mégis többnyire üresjáratoktól mentes – egyedül az aranykorukat élő szuperhősökre reflektáló Hógolyó kapcsán kérdőjelezhetjük meg a fenti állítást, azonban a zárójelenet utáni rap bőven kárpótol ezért. Azonban minden hibája ellenére A kis kedvencek titkos élete 2 imádnivaló, sokszor megható, és a 86 perces játékidő alatt végig szórakoztató (ez részben annak is köszönhető, hogy ezúttal nem a trailerekre építkezik). Pixari mélyebb mondanivaló ide vagy oda, az Illumination tudja, hogy mi a siker titka, hogy hogyan legyen valami elragadó, ami egyúttal a cukiságot is kimaxolja. Ha ehhez a jövőben ütős forgatókönyveket is párosítanak majd, senki sem fogja tudni őket megállítani.

KitKate

slop3.jpg

Picit most más a véleményünk. Nem nagyon, de azért eltér. Mert bár jól szórakoztam, időnként nagyokat nevettem, nem tudtam mindig elvonatkoztatni a rengeteg klisétől (tényleg nem jutott más az alkotók eszébe, mint egy tigris, akit egy abszolút tipikus cirkusztulajdonos terrorizál?), a felesleges időhúzástól, illetve azoktól a jelenetektől, amik gyerekként még abszolút viccesek, mert a gyerkőc nem fogja megkérdőjelezni a hiteltelen pillanatokat, de azért felnőttként van egy-egy olyan rész, aminél még a maximális butaság-toleranciám mellett is fel-felhúztam a szemöldököm. Jó, gyerekeknek készült, ne én ítélkezzek felette, a kicsik meg sokat nevettek a teremben (jó hogy… imádják a babákat és az állatokat, a mese pedig ezt a két témát vegyítette), de még én sem szenvedtem. Ezzel együtt is azt mondom, hogy bár a folytatás nem rossz, sőt szórakoztató és a szülők számára is élvezetes lehet, azért az első egy fokkal jobb volt, ami talán a forgatókönyvírók megcsappant számának is betudható. Felesleges volt ennyi irányba terelni a sztorit, ha igazán nem tudják kibontani – és míg a tanyasi szál tartalmazta a legtöbb hagyományos értéket (barátság, összefogás, szembeszállás félelmeinkkel – ezek azért a cirkuszi részre is átterelődnek), addig a csúcs végig egyértelműen a gyerek-állat kapcsolatot bemutató legrövidebb szegmens. Azzal még megérte volna egy kicsit többet foglalkozni.

Böjti 

A kis kedvencek titkos élete 2 (The Secret Life of Pets 2)
Rendezte: Chris Renaud
Játékidő: 86 perc
Hazai premier időpontja: 2019. július 4.
Forgalmazó: UIP-Duna Film