Mikor a régi idők embere arra gondolt, hogy a 2000-es években az autók már repülni fognak, minden bizonnyal nem a Halálos iramban széria járt a fejében, ahol a fizika törvényei valahol az ötödik rész környékén egyszerűen megszűntek létezni. 22 éve jelent meg az első rész, a Halálos iramban, amely kikövezte az utat a tuning-kocsikkal és minél látványosabb akciójelenetekkel teli franchise előtt. Azóta számtalan folytatást (és egy spinoff-filmet) kaptunk, 2023-ban pedig elérkezett a lezárás fejezete – legalábbis annak első fele. Merthogy minimum kettő, de az is lehet, hogy három részre osztják a végjátékot. Ennek első fele lett a Halálos iramban 10, amely az utolsó nagy fenyegetést hozza el Dominic Toretto (Vin Diesel) és családja életében.

fast1.jpg

A sztorin legalább két percet gondolkodhattak az alkotók. A 2011-es Halálos iramban: Ötödik sebesség mára ikonikussá vált, széf-lopós jelenetével kezd a film, majd kiderül, hogy a gonosztevő Hernan Reyesnek volt ám egy fia is, aki szépen végignézte apja halálát és emiatt éveken át fűtötte a bosszú. Ő Dante (Jason Momoa), a széria legújabb – és minden eddiginél legelvetemültebb – ellenlábasa, aki most ismét feltűnik a színen, és ott próbál keresztbe tenni Domnak, ahol az a leginkább fáj neki: a családjában. Persze a régi arcok mind barátjuk oldalán állnak, Roman (Tyrese Gibson), Tej (Ludacris), Ramsey (Nathalie Emmanuel) és Han (Sung Kang) azonnal a segítségére sietnek és megkezdődik egy országokon át zajló, maximális fordulatszámon pörgő hajsza. Közben feltűnik a színen Mr. Senki ügynökségének új vezetője, Rimes ügynök (Alan Ritchson) és ugyanebből a bagázsból Tess (Brie Larson) is, valamint természetesen Letty (Michelle Rodriguez), aki továbbra is egyszerre remek anya és kőkemény harcos amazon. Dom tesója, Jakob (John Cena) szintén előkerül, ahogy Deckard (Jason Statham) is, úgyhogy minden(ki) adott egy jó kis zúzáshoz.

fast4.jpg

És a Halálos iramban 10 ebben működik. Olyan látványos, eszméletlen tempóban pörgő akciójelenetek vannak benne, hogy az ember elkezd kapaszkodni a szék karfájába, nehogy kiessen. Az előzetesben is mutogatott, Rómában játszódó rész az elszabadult bombával például lazán az év egyik legjobb akció-szegmense. Megvan benne a szériára jellemző grandiózusság, de a Mission: Impossible filmek városi üldözéses jeleneteire is emlékeztet a szűk utcákkal és bravúros manőverekkel, amiket a sportkocsikkal (meg a motorokkal!) leművelnek. Ugyan a lépcsőn leszáguldásnál eléggé kilóg a CGI-lóláb, azonban ez nem ront az élményen és az ember inkább csak mosolyog rajta egy jót. A Halálos iramban már több mint 20 éve követi a bevált receptet, hogy az adott részt tele kell pakolni a legújabb, legszuperebb (és persze legdrágább) verdákkal, karikatúraszerűen túltolt karakterekkel, patent zenékkel és minél magasabb hőfokon égő akcióval – itt ez mind megvan. Bekerült az új DeLorean, Dom még mindig olyan egysorosokat dobál, amiket bármelyik ’80-as évekbeli akciósztár megirigyelne, egyes jelenetek között pedig fullra tekert hangerővel dübörögnek a legmenőbb zenék. Olykor egy kissé túl kapkodó a vágás és fontosnak hitt szereplők jutnak kevesebb játékidőhöz, illetve Han „varázs-muffin” jelenete is olyasmi, aminél vártam, hogy akkor ebből majd valami jó kis humorforrást hoznak ki, de az ég világon semmit nem kezdtek vele.

fast3.jpg

Akit mindenképp szeretnék külön is kiemelni, az Jason Momoa. Ő ma már egy olyan kaliberű színész Hollywoodban, mint Dwayne Johnson, azzal a különbséggel, hogy Momoa tud színészkedni is, ha nagyon akar. Itt remekül hozza a totál pszichopata, kiszámíthatatlan vadállatot, aki egyszer együtt koktélozik két halott taggal a medence partján, máskor meg lazán felrobbantaná a Vatikánt. Momoa húzott egy Joker-t a direkt túltolt ripacskodásával, de jól áll neki. Ha egy olyan főgonoszt akartak az alkotók, amelyre a legutolsó rész után is emlékezni fognak a rajongók, akkor most sikerült megalkotniuk. Emellett a 141 perc viszonylag hamar elrepül, a „család” szó fixen 20-nál többször hangzik el, a lezárás pedig nem is egy, de mindjárt két akkora WTF-pillanattal is szolgál, hogy a fél mozi csak pislogott – a másodikért mindenképp maradj a végefőcímig!

fast5.jpg

Bár nagyon sokan szidják a Halálos iramban filmeket, hogy bugyuták, középszerűek és csak a látványra mennek rá, az az igazság, hogy ez mégis vonzza az embereket. A premier előtti vetítésen (két teremben) teltház volt és biztos vagyok benne, hogy a Halálos iramban 10 nagyon erősen fog kezdeni külföldön és idehaza is. Miért? Mert ez egy abszolút vállalható film. Nem kell tőle világmegváltó dolgokat várni, az Oscar-díjért sem fog indulni soha, viszont amíg egy megállíthatatlanul robogó adrenalin-bomba, addig be fogja vonzani az embereket a moziba. Akadnak benne piszok látványos jelenetek, a humor (többnyire) működik, Jason Momoa egészen jól hozza az elmeroggyant bűnözőt, és a többi csak a szokásos: szép helyek, szép csajok, kőkemény bunyók. A magyar szinkron korrekt, és még néhány jól sikerült szóviccet is sikerült belecsempészni. Ha a korábbi részek bejöttek, ezt sem érdemes kihagyni, ha viszont eddig is messzire kerülted a szériát, akkor nem veszítesz semmit, ha nem erre ülsz be, hanem mondjuk A galaxis őrzői 3. részre vagy a Feltámadásra. Viszont most kivételesen egy másodvéleményt is olvashatsz Pozandr kollégától, aki velem együtt nézte meg a Halálos iramban 10-et és neki is megvan a maga véleménye:

Halálos iramban 10 másodvélemény (Pozandr)

Sokan szidják ostobasága miatt a Halálos iramban szériát, azonban én magam már a 2001-ben bemutatott első rész óta rajongója vagyok Dominic Torrettónak és családjának. Az Ötödik sebességgel alapvetően átalakult a széria, a versenyzést felváltotta a kirobbanó akció, ami kifejezetten jót tett a sorozatnak. Talán nem véletlen, hogy a Halálos iramban lezárását felvezető 10. rész Domék riói kalandján alapul. Hernan Reyes meghalt, a fia Dante (Jason Momoa) azonban túlélte a hídon véghezvitt roncsderbit. A film alapkonfliktusa így adott: Dante bosszút akar állni apjáért, de nem a megszokott módon: Domnak és családjának szenvednie kell, mielőtt meghalnak. Az új rész megtartotta mindazokat a tulajdonságokat, amikért a Halálos iramban sorozatot szeretni vagy gyűlölni lehet, mégis sokkal szórakoztatóbb és földhözragadtabb, mint a 2021-es kilencedik rész volt. A történéseket felvezető, Rómában játszódó jelenetek megadják az alaphangot, és bemutatják Dantét, aki a Halálos iramban legjobb antagonistájává lép elő egy pillanat alatt. Piperkőc, maníros viselkedésével üdítő színt hoz a szériába, ám ezzel együtt kegyetlen, rideg pszichopata, aki Dom és családja előtt jár legalább tíz lépéssel, így ebből kifolyólag a család egysége komoly veszélybe kerül. És igen, a film tényleg az, amit a külföldi rövidjelentések írtak: ez egy tökéletes nyári akcióbomba, meglepetésekkel és csavarokkal, valamint egy olyan cliffhanger-zárással, ami után a rajongók epekedve fogják várni a 11. részt. A vetítés utáni első gondolatom az volt, hogy akár azonnal újranézném ezt az epizódot, de hogy az egyben leforgatott zárófelvonás második (esetleg harmadik?) részére miért kell még két évet várni, arra nincs ésszerű magyarázat. Látni akarom a történet végét. Látnom kell.

Képek forrása: IMDB, Digital Spy, Gizmodo