A 2000-es évek elején egy igen szürreális bűntény rázta meg a Long Island-i Roslyn tankerületet, mely egyszerűen példa nélküli volt a maga nemében. Frank Tassone-ról, a tankerület mindig kedélyes, mindig lelkes főfelügyelőjéről kiderült, hogy valójában már évek óta saját kiadásai fedezésére fordítja az állam pénzét, összesen nagyjából 11,2 millió dolláros kárt okozva ezzel. Ráadásul, ha az eset önmagában nem lett volna elég bizarr, a főfelügyelőt nem a hatóságok vagy épp kollegái buktatták le, hanem a Roslyn Gimnázium iskolai újságjának amatőr írói.

Az eset akkoriban természetesen bejárta a sajtót, hiszen mindenkit meglepett, hogy ennyit és ilyen könnyen lehet lopni az iskoláktól, most pedig az HBO úgy döntött, hogy ideje filmet forgatni belőle. A Hugh Jackman nevével fémjelezett produkció tavaly debütált a Toronto International Film Festival keretein belül, holnaptól pedig már az HBO Go kínálatában is elérhető lesz, lássuk hát, megéri-e elmerülni az amerikai közoktatás rejtelmeiben!

romlott-oktatas-pposzter.jpg

Az állam számlájára

A Romlott oktatás főszereplője Frank Tassone (Hugh Jackman), aki elő pillantásra maga a tökéletes tankerületi felügyelő. Az általa felügyelt iskolákba járó gyerekeket névről ismeri, a tanári kar minden tagjával el tud csevegni, iskolán kívüli elfoglaltságként pedig egy könyvklubot is vezet a helyi anyukáknak. Frank ráadásul a munkájában is piszok jó: irányítása alatt a Roslyn tankerület az ország egyik legjobbjává küzdötte fel magát, a Roslyn Középiskolából kikerült diákokat pedig szívesen látják az USA bármelyik elit egyetemén.

Franknek azonban akad egy kis jellemhibája: a tankerület gazdasági vezetőjével (Allison Janney) karöltve évek óta lop az államtól, a tankerület hitelkártyáit használva személyes kiadásai fedezésére. Ez a kis stikli alapvetően a rendszer átláthatatlansága és az emberi közönyösség miatt egyáltalán nem érdekel senkit, egészen addig, amíg egy fiatal és ambiciózus diákújságíró, Rachel Kellog (Geraldine Viswanathan) bele nem ássa magát alaposabban a tankerület költségvetésébe. Innentől kezdve pedig, ahogy mondani szokás, már nincs megállás a lejtőn…

romlott-oktatas-06.jpg

A Romlott oktatás története nagyjából hűen követi a valós eseményeket, így olyan nagyon meglepődni nem fogunk rajta, de ez nem is baj, hiszen maga a bűntény bőven elég bizarr és érdekes ahhoz, hogy lekösse az embert. Arról nem is beszélve, hogy azért pár apróbb csavar így is akad a karakterek kapcsán, amire rá lehet csodálkozni, már persze akkor, ha valaki nincs tisztában az „eredeti” bűncselekmény minden kis részletével.

Továbbá érdemes lehet még megemlíteni, hogy a forgatókönyvet jegyző Mika Makowsky annak idején személyesen is érintett volt a botrányban. Makowsky ugyanis épp akkor tanult a Roslyn tankörzetben, mikor Frank Tassone-t letartóztatták sikkasztásért, sőt annak idején pont Tassone volt az, akivel először találkozott a tankörzet teljes tanári karából.

romlott-oktatas-04.jpg

Görbe tükör és éles kritika

A Romlott oktatás története tehát már önmagában elég érdekes (főleg akkor, hogy ha hozzávesszük, hogy a bemutatott bűntény a valóságban is megtörtént), azonban ami miatt igazán egyedivé válik, az a hangvétele, ami egész ügyesen lavírozik a dráma és a vígjáték között. Persze olyan hatalmas poénokra nem érdemes számítani, de azért egyfajta ironikus, néha már fekete humor így is megfigyelhető a filmben, ami nagyon jót tesz neki, megakadályozza, hogy túl szárazzá vagy túl monotonná váljon az egész.

Hasonlóan jók lettek a karakterek is, akik között (akárcsak a valóságban) szinte mindenki morálisan szürke. A legjobb példa erre maga Frank Tassone, aki igaz, hogy lop, csal és az állam pénzén megy évente háromszor Vegasba mulatni, de ugyanakkor egy elhivatott szakember, aki félelmetesen jól is végzi a munkáját. Főfelügyelősége alatt a Roslyn tankerület a valóságban is az ország egyik legjobbjává nőtte ki magát, abban pedig egykori diákjai is egyetértenek, hogy remek tanári kart válogatott össze a középiskolába.

romlott-oktatas-03.jpg

Egy romlott rendszer romlott résztvevői

Ami a színészi játékot illeti, a Romlott oktatás gárdája nagyon erős neveket tartalmaz, és ez meg is látszik a végeredményen. Mind Hugh Jackman, mind Allison Janney kifogástalanul hozza a saját karakterét, illetve a mellékszereplők is nagyon el lettek találva. Ezen a téren talán Annaleigh Ashford emelkedik ki leginkább, aki abszolút hitelesen hozza Pam eléggé egyszerű unokahúgát, az a jelenet például, amikor próbálja megzsarolni Hugh Jackman karakterét, de nem jutnak eszébe a bonyolultabb szavak, valami zseniálisan lett összerakva.

Tandíjat befizetted már?

Összességben elmondható, hogy a Romlott oktatás egy nagyon érdekes bűntény nagyon érdekes feldolgozása, mely nem csak szórakoztatja az embert, hanem egyben görbe tükröt állít a közoktatás Amerikában is igencsak problémás világa elé. Igaz, kicsit lassú, és a története sem tartogat túl sok meglepetést, de remek hangulata, karakterei és az erős alakítások miatt így is abszolút megéri megnézni, főleg akkor, ha bejönnek az ilyen valóságon alapuló alkotások. Vagy ha érdekel, hogyan tudod megszedni magad tanárként egyetlen egyszerű trükkel.