Van az a film, aminél nem kell látványos, másodpercenként monumentális jeleneteket elpuffogtató trailer, hangzatos tagline, elképesztő szereplőgárda, mert a tekintetet már egy jól eltalált plakáttal vagy egyetlen képpel, akár magával a címmel sikerül megragadni. Ilyen a Nyelés, Carlo-Mirabella Davis alkotása is, amely a kategorizálás szerint a dráma, horror és thriller műfajok között evez a zaklatottság hullámoktól hangos vizén, és amely a színvilágának és stílusának, valamint sokat eláruló, de mégis rejtélyes címének köszönhetően egyből bevonzott a sajtóvetítésre. Vagyis csak vonzott volna, mert hiába az érdeklődés, ha a járványra való tekintettel az egyszeri újságíró végül nem juthat el a vetítőterembe – öröm az ürömben, hogy az ADS Service segítségével otthon sikerült megnézni az alkotást, amiért külön köszönet jár a hazai forgalmazónak.  

swallow18b1v2.jpg

Sekélyes csillogás

De nézzük, miről szól a francia-amerikai produkció, amely már a puszta felbukkanásával is rengeteg kérdőjelet szül a filmrajongóban. Vajon milyen nyelésről van szó? Mit nyel és kicsoda? Lehet, ez is valami cseppet sem rejtett szexuális töltettel rendelkező őrület, mint a The Onania Club? Vagy egészen más dologról van szó?

Nos, túl hamar nem kapunk válaszokat, merthogy a mű lassan és nagyon nyugodtan építkezik. Megismerjük a gazdag családból származó Richie-t, aki remek vezető és még remekebb dolga van, miközben szülei támogatják, gyönyörű felesége pedig friss étellel, tiszta házzal várja otthon. Hunter, a kereskedelemből és jóval egyszerűbb életből érkezett lány azonban csak a felszínt figyelve tűnik boldognak. Lassan kiderül, hogy a függönyök színválasztása és a virágok rendezése nem elégíti ki az asszonyt, sőt sokkal komolyabb problémák állnak a háttérben, amik a különböző nagyságú és alakú tárgyak lenyelésében nyilvánulnak meg.

Ez pedig már csak azért is kellemetlen, mert a párocska gyermeket vár, a családi idillnek meg nem tesz túl jót, amikor Hunter kórházba kerül, hogy a gyomrából mindenféle veszélyes tárgyat halásszanak elő. Az otthoni bizalom megcsappan, az otthonülő feleséget a barátok is elkezdik kibeszélni, emellett családja egy fura fazont is felfogad, hogy minden lépését figyelje. Nem, azt hiszem, nyugodtan elmondhatom, hogy Hunter a látszat ellenére cseppet sem él boldog életet, sőt…

A látszat csal

Már az első percektől egyértelmű, hogy a felszín alatt nagyon komoly elfojtások rejlenek, mert ha nem, akkor Hunter nagyjából egy android vagy rabszolga szintjén éli életét. A családi vacsorán mintha nem is létezne, de a saját otthonában is inkább látszat szintjén van jelen, ahogy kapcsolata is kimerül a munkáját hazacipelő férj teljes kiszolgálásában. És ahogy itt, a történet terén is csalás áldozatai vagyunk, úgy (sajnos vagy sem) a kategorizálás is a bolondját járatja velünk. Merthogy a horror és a thriller nem kifejezetten van jelen, még elméleti szinten sem, inkább egy kicsit művészibb dráma körvonalazódik a percek múlásával.

Abból viszont jutott bőven, így a Nyelés egy kiváló személyes dráma, ami egyébként pedig sok esetben a nézők életére is kivetítheti ilyen-olyan módon. A színészek teljesen jól hozzák a sztorihoz szükséges formát és karaktereket, a kép és a hang következetesen szolgálja a történet alakulását, egy ponton pedig olyannyira emberi megnyilvánulást láthatunk a maga legtermészetesebb módján, hogy ott nem elképzelhetetlen, hogy az empatikusabb nézők arcán végiggördül egy könnycsepp.

Szóval maga a Nyelés nagyon is egyértelmű és kikövetkeztethető, legalábbis bizonyos pontokon, emellett direkt címadással rendelkező produkció, amit azoknak lehet ajánlani, akik szeretik az érdekesebb drámákat, emellett nem szükségszerűen keresik a nagy tömegeket bevonzó mainstream mozikat. Főleg, hogy Carlo-Mirabella Davis alkotása, ha egyszer mozikba kerül, akkor sem a plázákat fogja megcélozni, hanem inkább a kisebb vetítőtermeket. Nekem tetszett, érdekes volt, de nem mindenkinek szól, ez egyértelmű.

Nyelés (Swallow)
Rendező: Carlo-Mirabella Davis
Játékidő: 94 perc
Hazai bemutató dátuma: eredetileg 2020. 03. 19. – ez a koronavírusra való tekintettel bizonytalan ideig tolódhat.
Forgalmazó: ADS Service

Támogasd te is a PC Gurut!