Ahogy egy meglepően bölcs kommentelő megfogalmazta az interneten, Daniel Radcliffe egy elképesztően konzisztens színész. Vagy a Harry Potterben játszik, vagy valami végtelenül őrült és bizarr alapkoncepcióval megáldott filmben. Ezek után igazából elég lenne csak annyit leírni, hogy a Talpig fegyverben nem egy újabb Harry Potter-epizód, hogy mindenki tudja, mit érdemes várni a színész hamarosan debütáló filmjétől, de mi azért kibontanánk egy kicsit ezt a kijelentést. Lássuk hát, mit kapunk akkor, ha a John Wick tempóját összegyúrjuk a videójátékok és a streamelés világával!

talpig-fegyverben-poszter.jpg

Trollvadászok gyöngye

A Talpig fegyverben főszereplője Miles (Daniel Radcliffe), aki napjaink egyszerű kis senkije. Nappal vagy a telefonját nyomkodja, vagy egy gyerekek lehúzására specializált mobiljátékokat fejlesztő cégnél melózik, éjjel pedig ledönt pár kézműves sört, miközben a kanapéján heverve filmeket néz, vagy szerinte alt-right nézeteket valló trolloknak szól be az interneten. A kényelmes önpusztításának azonban hamar vége szakad, amikor elkezdődik élete legrosszabb (és könnyen lehet, hogy utolsó) napja.

Ezen a napon ugyanis egyszerre minden Miles nyakába szakad: a munkahelyén lazsáláson kapja a főnöke, véletlenül lájkolja volt barátnője (Natasha Liu Bordizzo) egyik képét az Instagramon, ráadásul, ha ez nem lenne elég, este ráakad a Skizm című streamre is, ahol bűnözők és pszichopaták ölik le egymást élő adásban. Miles természetesen nem tudja megállni, muszáj beszólnia a stream nézőinek, ezúttal azonban emberére akad: az illegális gladiátorviadalokat szervező banda lenyomozza a lakcímét, ezután pedig elrabolják, és tanító célzattal két pisztolyt csavaroznak a kezéhez.

talpig-fegyverben-01.jpg

Ahhoz, hogy visszanyerhesse a szabadságát, Milesnak le kell vadásznia és meg kell ölnie a Skizm eddigi legsikeresebb versenyzőjét, Nixet (Samara Weaving), a pszichopata, drogos árvát. És bár a történet innentől kezdve sajnos elég kiszámítható úton halad (lényegében aki látta a trailert, az már sejtheti, hogy mi fog történni), azért akad benne néhány olyan fordulat is, amit nem feltétlen lehet kilométerekről kiszúrni. Röviden és tömören összefoglalva a sztori egy akciófilmhez képest korrekt, de a Talpig fegyverbent tuti nem emiatt fogjuk szeretni.

talpig-fegyverben-02.png

Az akcióvonaton nincsenek fékek

Ami viszont már annál inkább kiemelkedő a filmben, az a tempója és az akciójeleneteire jellemző kendőzetlen, de egyben kellemesen kreatív brutalitás. A film hazánkban 18-as karikát kapott, ami abszolút indokolt is. Az egyes harcjelenetekben fröcsög a vér, káromkodnak a szereplők és repkednek a testrészek, ráadásul a vágás és úgy alapvetően az összecsapások koreográfiája is nagyon el lett találva. Azok a részek, ahol Nix teszi el láb alól a rosszfiúkat, egyértelműen a John Wick legszebb pillanatait idézik, ezt pedig nagyon jól ellensúlyozza Miles bénázása.

A Talpig fegyverben azonban nemcsak látványos és pörgős, hanem kifejezetten vicces is a maga alpári módján. A film a humornál ugyanúgy nem fogja vissza magát, mint az akciójeleneteknél, a poénok pedig az apró kikacsintásoktól a legközönségesebb viccekig terjednek. Csak hogy egy példát mondjak: a film elején Miles munkahelye szép görbetükör a mobilos játékfejlesztésnek, máskor pedig már az a humor fő forrása, hogy a karakter próbál felszedni egy félig megevett hotdog-virslit egy használt koton mellől, de nem sikerül neki, mert egy pisztoly van a kezéhez csavarozva.

talpig-fegyverben-05.jpg

Karakteres arcok

Ami a színészeket illeti, ezen a téren abszolút rendben van a Talpig fegyverben. Daniel Radcliffe nagyon jól hozza a megszokott, kényelmes életéből kiragadott irodistát, és szemmel láthatóan élvezi is a szerepet, valamint Samara Weaving is abszolút szerethető drogos pszichopataként (bármilyen furcsán hangzik ez így leírva). Egyedül talán a mellékkarakterek érződnek kicsit sótlannak, ezen a téren még a főgonosz sem sikerült valami túl emlékezetesre, de azért az esetek túlnyomó többségében szerencsére nem is rajtuk van a reflektorfény.

Ami már egy fokkal komolyabb problémának mondható, az az, hogy a film formulája nagyjából a forgatókönyv felénél elkezd látványosan fáradni, és csak a nagy, végső leszámolásra szedi össze magát valamennyire. Alapvetően a Talpig fegyverben humora és stílusa vagy nagyon vicces, vagy nagyon kínos, és amíg a film elején jellemzően az előbbi jelenetek dominálnak, a vége felé egyre több és több az olyan beszólás és megmozdulás, ami miatt inkább a fejét fogja az ember.

talpig-fegyverben-03.jpg

(ne) Hozd el anyádat is!

Mindent összevetve a Talpig fegyverben egy nagyon megosztó film lehet. Ha valakinek bejön a gyors, elborult akció, és nem bánja a helyenként nagyon alpári vagy nagyon sötét humort, annak valószínűleg tetszeni fog ez az alkotás is, viszont azok, akik viszolyognak ezektől a „proli” poénoktól, netán csak többre értékelik a csavaros történetet, mint az ütős akciójeleneteket és a tetszetős látványt, valószínűleg jobban járnak, ha kihagyják a filmet. Úgy is mondhatnánk, hogy ha tetszett a trailer, akkor jó eséllyel a filmben sem fogsz csalódni.

Amit viszont mindenképp érdemes tiszteletben tartani a Talpig fegyverben kapcsán, az a tizennyolcas karika. Mint fentebb is volt róla szó, ez a film bizony nem finomkodik, repkednek a káromkodások és a kreatív beszólások, fröcsög a vér és hullanak az emberek, így szülők (vagy netán gyerekek) helyett érdemesebb inkább barátokkal beülni rá.

Talpig fegyverben (Guns Akimbo)
Rendező: Jason Lei Howden
Játékidő: 95 perc
Hazai bemutató dátuma: 2020.03.05.
Forgalmazó: ADS Service Kft.