Egyre inkább úgy tűnik, hogy kifulladt a szuperhős-biznisz, legalábbis a moziban, ahol a DC már régóta csak kifulladva lohol a Marvel után, immáron kukázva a korábbi univerzumépítést, de közben utóbbi is egyre inkább elveszti a kapcsolatát a nézőkkel. Senki ne mondja, hogy az első pár fázisban nem készültek remek adaptációk, szuper színészekkel, akik tényleg átadták azt az élményt, amire a képregények is képesek. De Thanos halálával és az eredeti cél elvesztésével valahogy a Marvel-filmek lézengő tinikké váltak, akik a környéken bóklászva, a helyi parkban füves cigit szívva anekdoták és fura, akár bevezetéssel vagy konklúzióval sem rendelkező történetek elmesélésével szórakoztatják egymást. Persze, tudják, hogy a sztori egyik pontján még ők is elvesztik a fonalat, miközben bárgyú poénokon röhögnek, de azért a társaság miatt azt gondolják, hogy így is van értelme az egésznek. Csak éppen a mozijegyet kifizetve a kedves néző ennél azért többet várna, tök jogosan. És hogy a Marvelek ezen képes-e felül emelkedni? Nos, az első hírek alapján nemhogy nem, de igazából még mélyebbre süllyed, mint eddig bármelyik mozifilm. De tényleg ennyire rossz a helyzet?  

pcguru-marvelek-filmkritika-marvel-marvels-szuperhosok-mrs-marvel-captain-marvel-cicak-carol-danvers-brie-larson-nia-dacosta-kamala-khan-iman-vellani-poszter.jpg

(Képek: Port.hu)

Valaki megint rosszban sántikál

Ezúttal Dar-Benn (Zawe Ashton) tesz rossz fát a tűzre, aki a Kree birodalom felemelkedésén fáradzik, közben a Skrullokat és akár más fajokat és bolygókat is veszélyeztetve. Emiatt találkozik össze a három, hasonló energiából erőt merítő csajszival, akik a girl powert összeadva lepofoznak bárkit, aki méltó rá. Marvel kapitány (Brie Larson) Goose “cicát” pesztrálva igyekszik megvédeni a még betanuló, a sorozatból érkezett Kamala Khant, aka Ms. Marvelt (Iman Vellani), valamint elrendezni az ügyet a bosszúálló kreevel, aki érthető okokból neheztel rá. Hab a tortán, hogy a magyar képregényekből ismert Csodakapotánnyal, Monica Rambeau-val (Teyonah Parris) is van némi rendezetlen ügye. 

pcguru-marvelek-filmkritika-marvel-marvels-szuperhosok-mrs-marvel-captain-marvel-cicak-carol-danvers-brie-larson-nia-dacosta-kamala-khan-iman-vellani-1.jpg

Kifejezetten gonosz karakter amúgy nincs is, inkább rossz döntéseket kapunk, amikre egy felesleges konfliktus épül, hiszen simán lehetne rendezni, ehelyett inkább rengeteg idő eltelt, de senki nem lépett, egészen a nagy bosszúhadjáratig. De van legalább egy csomó cica, főleg CGI – ami különösen akkor bosszantó, mikor Danvers csak a vörös Goose-zal sétálgat, amihez csak egy vörös cicát kellett volna a színésznő mellé tenni. Mindegy, van egy csomó cica, akik miatt viszont a harmadik stáblistás jelenetet nem érdemes kivárni. És azt mondtam már, hogy a Marvelek igazából Disney-hercegnők?

pcguru-marvelek-filmkritika-marvel-marvels-szuperhosok-mrs-marvel-captain-marvel-cicak-carol-danvers-brie-larson-nia-dacosta-kamala-khan-iman-vellani-5.jpg

Lehetne rosszabb

Mert azért Vellani tiszteletére olyan bollywoodi tisztelgést kapunk, hogy azt bármely Disney-rajzfilm megirigyelné: a karakterek énekelnek és táncolnak, ezzel is nevetésre ösztönözve a közönséget. Ezzel is, mert igazából legalább minden ötödik percre jut egy jobb-rosszabb poén, amiknek a többsége legalább nem kifejezetten kínos, így egy laza vígjátéknak simán elmegy a Marvelek. De mintha nem is akarna ennél többet. Nem is tudom, hogy akar-e bármit, annyira egyszerű az egész és súlytalan a felütés. Előkerül egy nagyhatalmú karperec, ami olyan, mint amit Kamala Khan visel, ebből alakul ki némi hercehurca, ám a konfliktus is lepkefing-méretű, ahogy az egész film is. De legalább nem kifejezetten borzalmas.

És igen, az első vélemények egyértelműen túloztak. Messze nem ez a legrosszabb Marvel-film. Szódával elmegy, egészen szórakoztató, Disney+-on simán megnézném, persze azért egy (vagy több) mozijegy árát inkább csak akkor éri meg, ha valaki valóban nagy fan. A látvány rendben van, néhány jobb jelenetet is kapunk, a lányok időnként kifejezetten aranyosak együtt, néha jókat derültem, de inkább vígjátéknak vettem az egészet, amibe a dalolós rész paródia jellege is illik. De hol van ez a jobb Marvel-darabokhoz képest? Nos, messze. Valahol a középszer élvezhető részében, aminél a költségeket ezerszer jobb ötletekre is lehetett volna költeni, de legalább ismét sikerült egy igényt és némi kvótát kiszolgálva nem botrányosan rossz végeredményt letenni az asztalra. Ami, valljuk be, valahol önmagában eredmény. Csak éppen a jó filmektől áll távol. De ez mostanában mintha egyáltalán nem számítana.

  • Marvelek (The Marvels)
  • Rendező: Nia DaCosta
  • Játékidő: 105 perc
  • Hazai bemutató dátuma: 2023. november 09. 
  • Forgalmazó: Fórum Film