Talán nem én vagyok az egyetlen, aki rajong Stephen King munkásságáért. Ez természetesen azzal jár, hogy igyekszem az összes film- és sorozatadaptációt is megnézni, ami King nevéhez köthető. És a helyzet az, hogy amíg mondjuk Poe vagy Lovecraft a mai napig nem kapott egyetlen, a nagyobb közönséget megszólító filmadaptációt sem, addig King talán túl sokat is. Sajnos ezek minősége nagyon változó, hiszen hiába akadnak olyan kiváló darabok, mint A remény rabjai, a Halálsoron vagy épp a Ragyogás, rengeteg pocsék King-adaptáció született az évek során – és nemcsak a ’80-as években. Az 1983-as Állattemető című könyv nálam nagy kedvenc, nagyjából a Borzalmak városa és a Cujo mellett helyezkedik el a polcomon, de nagyon szeretem a belőle készült 1989-es filmet is. Ezt annak idején még a tévében láttam (pontosabban VHS-re vettem fel, amikor ez még menő volt) és a frász kiver a mai napig az eltorzult arcú, csontsovány Zeldától (akit egyébként egy férfi alakított). Sajnos a ’90-es években készült folytatás és a 2019-es reboot már egyáltalán nem tudta hozni azt a fajta zsigeri rettegést és borzalmakat, amiket a Kedvencek temetője szállított. Ennek ellenére a Paramount úgy döntött, hogy leporolják a szériát és összeraknak hozzá egy modern előzményfilmet.

c26049c3e29649ba0d913a77dc1ec90f.jpg

Mert az alapanyag bizony adott. Az ősi indián temetkezési helyre épült Állattemető felettébb misztikus és különös hely, viszont a múltjáról eddig nem tudtunk meg valami sokat – a Bloodlines ezen próbál változtatni. 1969-ben járunk, mikor is a fiatal Jud Crandall (Jackson White) éppen lelépni készül Ludlow-ból. Beleunt már a poros amerikai kisváros életérzésbe és barátnőjével a közös jövőjüket tervezik, messze ettől a helytől. Miközben kifelé autóznak, az út közepén meglátják Jud gyerekkori barátjának a kutyáját. Az eb nincs valami jó bőrben: koszos, morog és mintha véres is lenne. Jud úgy dönt, hogy visszaviszik az állatot a gazdájához. A farmra érve azonban kiderül, hogy Timmy-vel (Jack Mulhern) valami nagyon nincs rendben. A sztori innentől sötét fordulatot vesz, hiszen kiderül, hogy a fiú apja (David Duchovny) olyasmit tett, ami erősen tiltott azok között, akik ismerik az ősi indián temető titkait: szeretett fiát hantolta el az Állattemetőben.

bl2.jpg

"Néha jobb, ha a halott halott marad" – ezt már megtanultuk az eddigi részekből. A Bloodlines viszont sokkal jobban a múltba réved. Konkrétan az 1600-as évekig is visszamegyünk, hogy megismerjük Ludlow városának születését. Ezeket a jeleneteket nagyon tudtam értékelni, hiszen kibővítik a misztikumot, ami belengi Ludlow-t. A King műveiből készült adaptációk egy része éppen azért tudott felettébb sikeres lenni, mert a borzongató mellékízek mellett többször a coming of age műfajhoz is nyúltak – lásd: Állj mellém!, AZ 1-2. Jelen esetben a Bloodlines is próbálkozik ilyesmivel, csak elég gyengén. Jud, Timmy és Manny (Forrest Goodluck) mind gyerekkori barátok voltak egykoron, aztán az élet másfelé sodorta őket. Sajnos ez a szál elég kidolgozatlan lett. Kapunk egy megkopott közös fotót, meg egy-két flashback bevágást, de az egész háttérsztori nincs eléggé kidolgozva ahhoz, hogy érzelmileg kötődni tudjunk bármelyik karakterhez is. A Bloodlines emellett a véres jelenetekben sem bővelkedik (meglehetősen visszafogott ezen a téren, bár a kutyatámadás elég merész), viszont mindenképp piros pont, hogy nem használtak CGI-t a bekattant állatok bemutatásakor.

bl1.jpg

Egy fokkal nézhetőbb volt számomra ez az előzményfilm, mint a 2019-es változat. Elsősorban talán azért, mert több teret enged a városka körüli misztikumnak, és nem CSAK arra lett kihegyezve, hogy a síron túlról valaki más tért vissza, mint az, akit az Állattemetőben földeltek el. Mégis, úgy érzem az 1674-ben játszódó visszaemlékezést kellett volna kihúzni inkább egy teljes filmmé, és a Prédához hasonlóan összekeverni az indiánok mondavilágát az eredendő gonosszal, illetve az érkező fehér telepesek pusztításaival. Ebből lehetett volna egy igazán méltó, emlékezetes Kedvencek temetője-filmet összehozni, mert a Bloodlines sajnos csak kapargatja a felszínt. Ideje lenne ráeszmélnie valakinek a Paramountnál, hogy nem a karakterek, hanem Ludlow városa az igazán érdekes téma és jót tenne a szériának egy erre felhúzott filmváltozat.

Képek forrása: Looper, TV Insider, Deadline