Többen egyetértenek abban, hogy a Fűrész-filmeket valahol a harmadik rész környékén el kellett volna engedni. John ott meghalt, a továbbiakban pedig még a síron túlról is visszatért egy-egy hangüzenet formájában, hogy olyanokat is választás elé állítson, akik addig a filmig fel sem tűntek korábban. Flashbackekben is előrángatták szerencsétlent, aki egyértelműen a széria ikonikus alakja lett (ahogy Billy, a triciklin közlekedő játékbábu is), viszont felesleges kertelni: a többség a minél változatosabb és brutálisabb csapdák miatt ült be egy Fűrész-filmre. Hiába csavarták a sztorit Hoffman nyomozóval meg az új áldozatokkal, a legtöbb embernek a mai napig nem ez, hanem a véres gyilkosságok maradtak meg. Kevin Greutert, a Fűrész 6-7 rendezője most gondolt egy bátrat, és előállt azzal az ötlettel, hogy ha már úgyis tombol a remake/reboot-láz, akkor indítsák újra ők is a Fűrész-szériát – ebből lett a tízedik felvonás.

sawx1.jpg

Ami a csövön kifér

A cselekmény az első és a második rész között játszódik. John (Tobin Bell) itt már tudja, hogy agydaganata van és alig pár hónapot élhet még. Mindent kipróbált korábban, de sem a kemoterápia, sem a sugárkezelés, de még a különféle csodaszerek sem hatottak. Egy terápiás csoportban összeismerkedik egy Henry nevű pasassal, akivel később összetalálkoznak az utcán – de Henryt mintha kicserélték volna. Majd’ kicsattan az egészségtől, és elmondja Johnnak, hogy neki sem kell feladnia a harcot. Van még remény. Méghozzá egy spéci klinikán, amit egy Cecilia Pederson (Synnøve Macody Lund) nevű doktornő vezet. John kapcsolatba lép a klinikával és kiderül, hogy még épphogy be tudják szorítani egy életmentő műtétre. Ehhez Mexikóba kell utaznia, amit a kétségbeesett férfi meg is tesz. A helyszínen mindenki nagyon segítőkész és barátságos, majd eljön a műtét napja. John később kötéssel a fején ébred és elmondják neki, hogy minden rendben, az operáció sikeresen lezajlott – csakhogy ez hazugság. Az egész csak színjáték volt, a klinika személyzete pedig csalók gyülekezete. John kegyetlen bosszút forral és elrabolja az összes embert, aki részt vett az átverésben.

intro-1690834200.jpg

Innentől pedig tudjátok, hogy mi következik. Elképesztően brutális próbatételek, amik mind-mind több nagyon kreatív és felettébb durva csapdához kötődnek. Te meddig mész el, hogy megmentsd a saját életed? Persze John nincs egyedül, hiszen már az előzetesben is lelőtték, hogy Amanda (Shawnee Smith) segít neki mindenben. A sztori egész korrekt módon lett összerakva, szépen tölti fel a két rész közötti hézagot és végre John karakterét is sokkal jobban előtérbe helyezik. Egy esendő, sérült öregember áll elénk, aki egy tollat is alig tud felemelni, Amanda pedig egy lelkileg összetört, mentora módszereiben még kételkedő alak – a hidegvérű gyilkostól mindketten elég messze állnak. És akkor rátérnek arra, ami miatt a többség be fog ülni a filmre: a csapdák. X-es, tehát legmagasabb korhatár-besorolást kapott a Fűrész 10 és jelen esetben ez indokolt is. Konkrétan hányingerkeltő lett egy-két halálos szerkezet és jól látszik, hogy a készítők nagyon szabadjára engedték a fantáziájukat. Direkt nem akarok spoilerezni, de némelyik jelenet láttán még én is felszisszentem, pedig nem tegnap kezdtem horrorfilmeket néni. Látszik, hogy Kevin Greutert már veterán a Fűrész-filmek között, ugyanis a fényképezés, a gyors vágások és az erőteljesebb kontrasztot kapott fényelések is mind-mind visszatérő szériatartozékként vannak jelen, az a zenét pedig ezúttal is Charlie Clouser jegyzi.

saw-x-64c7aae81e569.jpg

Mindig van egy újabb játék

Ettől függetlenül beköszönnek a későbbi Fűrész-filmekre jellemző logikátlanságok és valahogy a végjátékba erőltetett csavar sem üt akkorát, mint kellene neki. A magyar szinkron az én véleményem szerint gyenge lett, szóval aki teheti, az inkább eredeti hanggal nézze meg – sokat dob az élményen. Kérdés, hogy innen merre halad tovább a Fűrész. Ha ezt egy rebootnak szánták, akkor szépen kell termelnie a kasszáknál, hogy ismét több részt lehessen építeni rá. De ha tippelnem kéne, akkor simán hozni fogja az elvárt számokat – sőt, talán még többet is. Miért? Mert 2023-ban ugyanúgy élvezik az emberek a kegyetlen csapdákat és a minél véresebb halálokat, mint (közel) 20 évvel ezelőtt. Mindez 2004 óta mit sem változott.

U.i.: ne rohanjatok kifele a stálista alatt, van extra jelenet!

Képek forrása: Digital Spy, Looper, IMDB