A lappföldi háború (finnül: Lapin sota) 1944. október 1. és 1945. április 25. között zajlott Lappföld Finnországhoz tartozó részén. 1944 végén a finnek békeszerződést kötöttek a Szovjetunióval, hogy leteszik a fegyvert, ha azok eltávolítják Finnországból a német csapatokat. Utóbbiak már érezték a háború végét, ezért az általuk megszállt Norvégia felé visszavonulva ott tettek keresztbe a finn lakosságnak, ahol csak lehetett. A felperzselt föld taktikáját alkalmazva például teljesen lerombolták a lappföldi falvak többségét, tönkretéve Lappföld infrastruktúráját, menekülésre kényszerítve a lakosságot (a többség Svédországban telepedett le). Leégett házak és halottak szegélyezték a visszavonulás útját, és ezekben a vészterhes időkben játszódik a Sisu, amelyet sokan már most az év egyik legjobb filmjeként tartanak számon.

sis2.jpg

Szemtől szemben

Aatami Korpi (Jorma Tommila) a családja halála után maga mögött hagyta a háborút. Látja ugyan a távolban az eget vörösre festő robbanásokat, és hallja a feje fölött naponta többször elhúzó vadászgépek hangját, de már nem foglalkozik velük. Egyetlen cél vezérli: az aranyásás. Hűséges kutyájával és lovával a gyönyörű Lappföldet járják, és Aatami megpróbál mindenhol egy kis aranyat kimosni a patakból, vagy több láb mélyre leásni egy olyan helyen, ahol érzése szerint szerencsével járhat. Egy nap ez meg is történik. Aatami akkora aranyrögre bukkan, hogy percekig el sem hiszi. Kiássa és elindul a város felé, de útközben pont szembetalálkozik egy 30 fős Wehrmacht-osztaggal, amelyet a kegyetlen SS Obersturmführer, Bruno Helldorf (Aksel Hennie) és beosztottja, Wolf (Jack Doolan) vezet, akik visszavonulásuk során településeket rombolnak le, és több finn nőt is foglyul ejtettek. Némi közjáték után Helldorf megtudja, hogy Aataminál arany van és innentől indul be igazán a film. A náciknak kell az arany, mert tudják, hogy otthon a biztos halál vár rájuk. Aatami viszont semmiképp nem akarja odaadni az egyetlen dolgot, ami még kvázi életben tartja ezen a számára üres világon. A két fél összecsapása elkerülhetetlen, azonban az osztag egyvalamivel nem számolt.

sis1.jpg

Történetesen azzal, hogy Aatami egy harcedzett veterán, aki megjárta a Téli háborút, és mindenhol csak úgy nevezik, hogy Koschei, vagyis "A Halhatatlan". Tele van sebesülésekkel és borzalmas emlékekkel, de mindezek csak megedzették a testét és a lelkét. Különösebb tétovázás nélkül szúrja keresztül az útjába állók fejét egy vadászkéssel, és olyan fegyveres-, illetve közelharci bunyókat lenyom, hogy azokat maga John Wick is megirigyelné! Ezzel az öreggel nem érdemes ujjat húzni, a nácik azonban mégis megteszik, és innentől a Sisu átmegy egy nagyon véres, nagyon brutális darálásba. Emberek robbannak apró húscafatokra, spriccel a vér és törnek a csontok – a film kicsit sem szívbajos és mindent megmutat. A háború poklát ugyanúgy, ahogy a legvéresebb mészárlásokat is, amiket Aatami rideg gyilkosként hajt végre mindazokon, akik elé kerülnek. A finn rendező, Jalmari Helander akciófilmje többnyire Tarantino stílusát idézi (erre hajaz az is, hogy fejezetekre van osztva), ami az erőszakosságában is visszaköszön. Emellett viszont képes megállni a saját lábán, és egyszerű története ellenére azonnal berántja a nézőt ez az ultra-erőszakos utazás Lappföldön.

A fényképezés parádés, persze ehhez az is kellett, hogy gyönyörű tájakon forgassanak. Jorma Tommila rettenetesen jó a szótlan, de láthatóan a családja elvesztése miatt megtört veterán szerepében, aki bármikor felkap és odavág valakihez egy taposóaknát. A karaktert egyébként erősen inspirálta Simo Häyhä, finn mesterlövész, aki a Vörös Hadsereg ellen harcolt a második világháborúban. A legnagyobb negatívum – bár értem a döntést, hiszen nemzetközi porondra szánták a filmet –, hogy a németek angolul beszélnek, ami helyenként eléggé megtöri a varázst. Viszont ettől függetlenül is egy remek, izgalmas film lett a Sisu, amit a John Wick-rajongóknak semmiképp sem szabad kihagyniuk. Túltoltan véres és brutális, de éppen ebben rejlik a bája. További jó hír, hogy a rendező szerint bőven megvan rá az esély, hogy elkészülhet a folytatás is.

Képek forrása: GK.com