A Final Fantasy VII felújításának tortájából még mindig csupán egy szeletet kaptunk meg, az viszont igazán kellemes ízvilágúra sikeredett, remekül vegyítve a klasszikus és a modern idők konyháját. A folytatás(ok)ról a Square Enix egyelőre mélyen hallgat, de addig is igyekszik némi újrázással csillapítani a rajongók éhségét. A próbálkozásuk azonban kicsit felemásra sikeredett, tekintve, hogy a valódi újdonságot jelentő Episode INTERmission kizárólag PlayStation 5-re elérhető.

A Final Fantasy VII Remake (Episode/Act 1?) egyfajta felvezetőként funkcionálva, leginkább Midgar városának eseményeire koncentrálva mutatja be a közkedvelt klasszikus történetének kezdetét, központban a popsztárokat megszégyenítő hajzatú Cloud Strife-fal. Az egykori elit SOLDIER most zsoldosként keresi a kenyerét, többek között a Shinra-ellenes Avalanche csapatnak kölcsönözve a megörökölt Buster Sword pengéjét egy mako reaktor felrobbantásában, mely során természetesen nem minden alakul a tervek szerint. Ezt követően szökken csak igazán szárba a történet, de ennél jobban nem is érdemes belemenni a sztoriba, hiszen a PlayStation 4 verziót vagy az eredetit ismerők úgyis tudják, körülbelül mi következik, a többiektől pedig semmiképp se venném el ezt az élményt, még ha egyelőre közel sem teljes.

A több, mint 20 év után újragondolt Final Fantasy VII néhány gyengébb pillanatot leszámítva már az előző generáción is pompásan mutatott, amit a PlayStation 5 csak tovább fokozott. Természetesen szokás szerint kaptunk egy teljesítményre és egy grafikára fókuszáló lehetőséget, valamint még egy fotó módot is, de ezzel nagyjából véget is ér az újdonságok sora. Ez persze nem meglepő, hiszen alapvetően csak egy átiratról beszélünk, ami viszont az igazi újdonság, az az Intergrade kiadásba belefűzött extra epizód.

Az Episode INTERmission címet viselő fejezetben a Wutai nindzsa, Yuffie Kisaragi Moogle álcáját ölthetjük magunkra, hogy Midgar városába látogassunk a Shinra egy féltve őrzött materiájának nyomában. A baj nem jár egyedül, küldetésünkben ugyanis a szintén Wutai harcos Sonon is a segítségünkre lesz, míg a szükséges belépőkártyák és iratok beszerzésében az Avalanche tagjaira támaszkodhatunk, de persze itt nem az alapjátékban megismert csapat fog feltűnni. Yuffie küldetése természetesen több ponton sem úgy alakul, ahogy tervezi, de ennél többet nem is árulnék el.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Látvány és játékmenet tekintetében többnyire ugyanazt kapjuk, mint Cloud kalandjában, de az összecsapásokat azért kicsit feldobja Yuffie sajátos harcstílusa, valamint a Sononnal közös szinkroncsapások. A fő sztoriszál mellett ezúttal sem maradunk mellékes tennivalók nélkül, így többek között vadászhatunk poszterek után, kihívhatunk egy új megidézhető szörnyet (Ramuh), elmerülhetünk az alapjátékból ismerős időkorlátos dobozpüfölésben, vagy a Fort Condor mesterévé is válhatunk. Utóbbi talán a legszórakoztatóbb eleme az egész kiegészítőnek, amiben különböző egységeket taktikusan lepakolgatva kell elpusztítanunk ellenfelünk bázisát, és közben persze megóvni sajátunkat. A móka azonban sajnos hamar véget ér, mert nem akad kifejezetten sok kihívónk Midgarban.  

Ha korábban kihagytad az alapjátékot, akkor a Final Fantasy VII Remake Intergrade kötelező darab. Amennyiben a PlayStation 4 verzión már átrágtad magadat, nem mondanám, hogy megéri újra belevágni még az ingyenes frissítéssel sem (amiből a PS Plus verziósok sajnos kimaradnak) az újgenerációs változatba, viszont az Episode INTERmission miatt érdemes lehet visszatérni Midgar utcáira. Már persze, csak ha van a háztartásban egy PlayStation 5 is, mert a kiegészítő kizárólag arra érhető el. Az extra epizód ugyan legjobb esetben is mindössze pár órás, viszont Yuffie karaktere igazán szórakoztató, a program pedig hozza az alapjátékban megismert és megszeretett mechanikákat pár olyan érdekes aprósággal, mint például a Fort Condor. A plusz történet is egész korrektre sikerült, kapunk egy kerek eleje-vége cselekményt, azonban néhol picit felületesnek érződik, és kifejezetten sokat nem ad hozzá az egészhez. A végén viszont kapunk egy új befejező jelenetet az alapjátékhoz, ami belengeti a felújítás folytatását, úgyhogy remélhetőleg hamarosan tényleg hallunk majd róla.