• A Gearbox Software beperelte a 3D Realms alapítóit
  • A Duke Nukem felvásárlásakor nem említették, hogy nem minden zene az övék

Tíz év eltelt már azóta, hogy a Gearbox Software megvásárolta a Duke Nukem jogait a 3D Realmstől, ennek negatív következményei azonban azóta is érződnek, több bírósági ügy is lett ugyanis a dologból az évek során.

Minden 2014-ben indult, amikor a Gearbox nekiment a Duke Nukem: Mass Destruction című játéknak, mondván nem adtak engedélyt a 3D Realmsnek, hogy használják az IP-t – végül át is nevezték Bombshellre. Tavaly viszont már a Gearbox találta magát kellemetlen helyzetben, amikor is a Duke Nukem 3D zeneszerzője, Bobby Prince beperelte őket, amiért engedély nélkül használták fel munkáit a Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour kiadásban.

folytatodik-a-gearbox-es-a-3d-realms-kozti-jogi-haboru.jpg

A legújabb bírósági ügy éppen ez utóbbi esethez kapcsolódik: most ismét a Gearbox perelte be a 3D Realms alapítóit, miután a jogok átadásakor nem említették, hogy bizonyos zenék nem az övék, csak licencelték őket – ezért is perelhetett a zeneszerző.

Mivel a szerződés szerint a 3D Realms harmadik fél felé való fizetési kötelezettség nélkül adta át a Duke Nukem-jogokat annak idején a Gearboxnak, ezért utóbbi fél elvileg biztonságban érezheti magát: ha tényleg a 3D Realms hibázott, akkor övék a felelősség, ha pedig a zeneszerző állítása valótlan, akkor szintén meg van oldva az ügy – legalábbis ezt állítja a cég feje, Randy Pitchford. A végső döntést azonban a bíróság fogja meghozni.