Úgy látszik, nem búslakodtak sokáig a Sports Interactive-nál, és NFL Eastside Hockey Manager sorozat befagyasztása után új projektbe kezdtek a srácok, méghozzá egy online futballmenedzser programba, és ismerve a SI profizmusát, akár meg is előlegezhetjük a sikerjáték jelzőt! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a játék nagy része készen van, és májustól már indul is a bétatesztelés, amire a hivatalos oldalon lehet jelentkezni, a benevezők közül  1000 embert választanak ki.
 
Football Manager Live bejelentveLássuk, eddig miket tudunk pontosan Miles Jacobsonék leendő játékáról! Tehát az FM Live teljes mértékben az online közösségre összpontosít, és egy olyan rendszert dolgoztak ki, hogy bárki könnyedén eljátszogathasson csapatával. Ami talán a legfontosabb, hogy a játék kezdetén saját magunknak kell megalkotni azt a teamet, akikkel majd becsatlakozunk a rendszerbe, így a valódi csapatokat csak ellenfélként láthatjuk viszont! Adott pénztőkével kezdünk, amiből össze kell állítanunk magunknak egy keretet, így azonos alapról indul mindenki, de minél jobban játszunk, annál több lehetőségünk (pénzünk) lesz, például Henryt leigazolni az Arsenaltól. Felmerült a kérdés, hogy mi lesz az újonnan csatlakozott menedzser-palántákkal, ha a játék megjelenése után hamar elkapkodják a jó játékosokat, mivel a játékban természetesen minden egyes focista csak egyszer szerepel, így csak egy csapat foglalkoztathatja... Nos, aki ismeri az FM-sorozatot, az tudja: ez nem jelenthet problémát, hisz már bizonyított a játék utánpótlásrendszere, amit minden bizonnyal a Liveban is hasznosítanak majd!

A másik lényeges elem, hogy bármikor játszhatunk, amikor csak akarunk! Nincs előre megszabott bajnokság, a felhasználó maga hozhat létre tornákat - bár tervbe van véve néhány hivatalos verseny beültetése is -, amelyekbe csatlakozhatunk, ha megtetszik a kiírás. Ha saját bajnokságot hozunk létre, számtalan beállítási lehetőség közül választhatunk: szűrhetjük, hogy kik jelentkezhetnek, mik legyenek a szabályok, stb. Minden mérkőzésnek lesz egy határideje, ameddig le kell játszani az adott meccset, ami persze nem jelenti azt, hogy előbb nem lehet. Túl sokat sajnos még nem árultak el a játék ezen részéről, de állítólag jól kitalálták ezt is, így nem lesz nehéz összehangolni egy derbit, főleg hogy SMS-ben és e-mailen is kérhetünk majd emlékeztetőket, hogyha már nagyon a nyakunkon van egy meccs!

Football Manager Live bejelentveNem feledkezhetünk meg az átigazolás kényes rendszeréről sem, amit szintén jól átgondoltak a készítők és nem bonyolították agyon. Az egész amolyan licitrendszeren alapszik, azaz egy szabadon igazolható játékost például az vihet el, aki a legtöbbet ajánlja érte. Minden menedzsernek lehetősége van vásárolni, eladni, kölcsön venni és kölcsön adni játékosokat. Az eladás úgy fog kinézni, hogy beállítunk az eladni kívánt focistának egy minimum összeget, ami úgymond az illető kikiáltási ára, majd aki a legtöbbet kínálja a játékosért, az viheti - persze lehet egymás ajánlataira is licitálni! A mérkőzések használni fogják a korábbi "offline" részek 2D-s grafikus motorját, amiben szintén nem fogunk csalódni...

Azt hiszem, ezek után jöhet a fekete leves, ugyanis nagy valószínűséggel havonta fizetnünk kell, hogy játszhassunk a Football Manager Live-val - ami valljuk be, nagyon illúzióromboló lenne egy ilyen játék esetében (is). Miles Jacobson azt állította, hogy még nincs kész a játék üzleti modellje, de a legvalószínűsíthetőbb lehetőség a fizetős rendszer... Én azért remélem, hogy jól átgondolják még párszor, hisz a megjelenés még nagyon messze van, és kár lenne ezzel elrontani egy ígéretes játékot. Dióhéjban ennyit tudunk a készülő FM Live-ról, de a bétatesztelés kezdete után biztos, hogy sok érdekesség kiderül még!