• A Fortnite fejlesztői saját bevallásuk szerint konstansan heti 70 vagy 100 órát dolgoznak a játékon
  • Ennek részben a nagy siker, részben pedig a türelmetlen vezetés az oka
  • Ha pedig valaki nem vállalja a plusz munkát, azt állítólag kirúgják

A Fortnite mára túlzás nélkül a játékipar egyik legmeghatározóbb címévé vált, azzá a programmá, amit olyanok is ismernek, akik amúgy messze elkerülik a játékos szubkultúrát. Sztárok, sportolók és egyéb hírességek játszanak vele, sőt, nemrég még Ninja is felkerült a Time Magazin 100 legbefolyásosabb embert taglaló listájára. Azonban a jelek szerint mindennek ára van, méghozzá nem is kevés az Epic fejlesztői szerint.

A sikerjátékon dolgozó alkalmazottak nemrég szólaltak meg egy igen tartalmas riportban, melyben névtelenség mellett beszélhettek a munkakörülményeikről és a velük szemben támasztott követelményekről. Ez alapján pedig a hajtás gyakorlatilag folyamatos a stúdióban: sokan heti 70 órát dolgoznak, de olyan is akad, aki heti 100 órát húz le odabent.

fortnite-kincseslada.jpg

A fejlesztők szerint ez egyrészt a játék kirobbanó sikerének köszönhető, mellyel nehéz lépést tartani, másrészt pedig a vezetőség hozzáállásának. Elmondásuk szerint az Epic menedzserei mindent azonnal akarnak, így nincs idő a megoldáson gondolkodni. Ha például elromlik egy fegyver, azt nem vehetik ki, hogy a következő folttal megjavítsák, hanem azonnal kell megoldást találni a problémára. A helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy aki nem vállalja a túlórákat, azt állítólag kirúgják.

Az Epic vezetése viszont tagadja, hogy ilyesmi előfordulna náluk. Elmondásuk alapján nagyon ritka a heti 100 órás munka, és ha elő is fordul, az adott fejlesztőt azonnal igyekeznek tehermentesíteni.

További érdekesség, hogy maga az úgynevezett crunch kultúra, azaz a fejlesztők brutális túlóráztatása, egyáltalán nem szokatlan jelenség a játékiparban. Szóba került már például a BioWare és az Anthem, valamint a Rockstar és a Red Dead Redemption 2 kapcsán a közelmúltban. Sőt, tavaly még a Devolver Digital társalapítója, Mike Wilson, is felszólalt a jelenség ellen, ő személy szerint már négy embert is látott kórházba kerülni a folyamatos túlóra miatt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!