Merthogy tényleg megígérték (vagy nem figyeltem, vagy nem vettem komolyan, már nem emlékszem), hogy a meghívásos béta változatot csak rövid ideig lehet nyúzni. Szerencsére azért volt egy kellemes vasárnapom és egy hétfő reggeli, rövid órácskám a Going Medievalre, így sikerült jócskán belekóstolnom. S amit haraptam, az eddig tetszett.

Klasszikus túlélős-építgetős-harcolós mókát kapunk. Kis, három fős brigádunk (tagjai erősen eltérő képességekkel és tulajdonságokkal rendelkeznek) a kezdőcsapat, nehézségi foktól függően több-kevesebb alapmotyóval. Az 1300-as évek elején kezdünk új életet, úgyhogy balta, számszeríj, csákány és kapa a vonal, semmi gőz-vellany-benzin. Az alapoktól kezdünk: házépítés, raktár, majd ágyak, tábortűz főzni, tűzhely melegedni, fáklya világítani… A világban meg bigyók, gombák, agyag, mészkő, őzikék, nyuszik vasérc, ilyesmi. 

Meg a legfontosabb, a könyvíró állványka. Itt lehet ugyanis (erre szakosodott embered legyen: addig randomizálj a karakterválasztásnál, amíg ki nem dobja) új dolgokat fejleszteni, amiből új tárgyak és épületek lesznek. Ezek mindenképpen kellenek a túléléshez, mert hamar kiderül ám, hogy nem vagy egyedül, és a szomszédok szerint bizony te leszel a felesleges a környéken. Az eredeti háromfős banda menekültekkel fog nőni és mivel a sírgödör és a hamvasztó már az alap építmények között is szerepel, gyanítom, nem lesznek örökéletűek.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játékmenet a szokásos: hajnaltól éjfélig meló, szundi, aztán megint meló. A jókedvű telepeshez ugyanakkor kell némi kikapcsolódás: házioltárok, ahol imádkozhat; asztal, ahol meg tudja enni a früstükjét és vecsernyéjét; ostábla, hogy legyen idő játszani. Meg persze étel: ezt főzni kell, de ahhoz meg alapanyag szükséges. Az elején, kevés emberrel, a környező erdő még ellát, de hamar illik könyveket (ami a kutatási alapegység) áldozni a mezőgazdaság s az élelmiszertartósítás témakörökbe.

A tárgyak a füvön hagyva elporladnak, az ételek megromlanak: ez például tetszett és logikus is. Nemcsak a házikónak, de a raktárnak is kötelező a padlózat ahhoz, hogy legyen télen is mit enni. Ja és persze az sem árt, ha a sörfőzés mellett a konzerválást is kifejlesztettük.

Egyelőre aranyos játéknak tűnik, hozza az iparági-témaköri sztenderdeket. A grafika felsőközép, a hangokat szerettem (sok madárcsicsergés van, ez jó), s eddig aránylag kevés dolog miatt morogtam Ilyen volt például az, hogy most még nem lehetett meggyőzni a telepesemet, hogy ha sokszor kell ugyanazt csinálnia (mondjuk könyveket írni, hogy legyen miből fejleszteni), akkor ha beállítom, hogy prioritásként ezt csinálja, akkor ne kelljen 20 könyv megrendelésénél minden egyes kötet után újra visszaküldeni az író-állványhoz – mert simán elmegy bogyót szedni vagy fát vágni. De hátha ez a véglegesben már nem így lesz, a Going Medievalt mindenesetre érdemes lesz figyelni, mert akár még valami jó is kisülhet belőle …