Október végén érkezik a következő és valószínűleg utolsó DLC a GTA IV-hez. A kissé sajátos című kiegészítőben egy egészen másfajta Liberty Cityt ismerhetünk meg. Míg az alapjátékban és a Lost and Damnedben is lepukkant, züllött szegénynegyedekben, vad motoros tanyákon indultunk (bár ez némileg megváltozott, amikor Niko később az élre tört), addig a Gay Tonyban minden a csillogásról, a gazdagságról szól -- kicsit a Vice City stílusában. A Gay Tonyt az Xbox Live-on keresztül letölthető formátumban, vagy akár Xbox 360-ra a "GTA: Episodes from Liberty City" külön lemezén is meg lehet majd vásárolni.



Luis színre lép

Aki ódzkodna attól, hogy egy "Gay Tony" elnevezésű fickót irányítson, annak nem kell megijednie, ugyanis a főszereplő nem ő, hanem egy Luis Lopez nevű fickó. Luis már szerepelt az alap GTA IV-ben is, mint -- akkor még -- egy nem túl jelentős mellékkarakter. Talán sokaknak még rémlik a múzeumos tűzharc: az ő géppuskatüze indította be az eseményeket.

Luis Anthony "Gay Tony" Prince, egy sikeres night club tulaj jobbkeze. Gay Tony adja meg a játék hangulatát: a stílus a Lost and Damnedétől homlokegyenest különbözik, ugyanis nemcsak a játék dizsis, csillogó világa, de még a menürendszer is szivárványszínben úszik. Luis ezúttal nem egyszerűen bűnözőkkel kerül kapcsolatba, mint az inkább jellemző volt Nikóra és Johnny Klebitz-re, az előző két főszereplőre, hanem korrupt, gyakran perverz és őrült milliárdosokkal.


Mitől más?

A Gay Tony sok tekintetben visszatérés a San Andreas-féle őrült világhoz, amelyre nem éppen a realizmus volt a legjellemzőbb. A San Andreasban nem volt ritka, hogy a fekete gengszter főszereplővel vadászgépekbe pattantunk, hadihajókat robbantottunk fel, és jetpackkel a hátunkon léptünk le egy veszélyes helyzetből, mint valami James Bond. Bár a Gay Tony ennyire azért nem extrém, de az ilyen szuperhősöket idéző cselekedetek sokkal gyakoribbak lesznek, mint a realista GTA IV-ben és Lost and Damnedben.

Ejtőzzünk ernyővel!

Akik szerették az ejtőernyőket a korábbi részekben, azoknak szívét boldogság töltheti el, ugyanis ezek is visszatérnek. Most például megtehetjük azt, hogy felszállunk egy helikopterrel jó magasra, majd kiugrunk belőle és a mélybe zuhanva bármikor meghúzhatjuk az ernyő zsinórját. Persze az egyik küldetésben ezt ki is használja a játék: gyűrűkön keresztül kell "szállingóznunk", mielőtt egy meghatározott helyen földet nem érünk. Hogy az ejtőernyőzés élménye még élvezetesebb legyen, a Rockstar a vertikális magasságot is növelte a játékban, így magasabbról ugorhatunk ki.



Új járgányok

Míg a Lost and Damnedben új motorbicikliket kaptunk, addig a Gay Tonyban a sportautók és helikopterek terén bővült a kínálat. A milliárdosok fantasztikus meseautókban grasszálnak, az új -- leginkább hadicélokra kifejlesztett -- helikopterekkel pedig destruktív hajlamainkat élhetjük ki. Az egyik ilyen óriás szitakötő rakétákkal és fedélzeti géppuskával van felszerelve, emellett pedig sokkal könnyebben is irányítható, mint a GTA IV-es Blackhawkra emlékeztető helikopter.

Tony "kicsit" gay, de azért jó gyerek

Úgy tűnik tehát, hogy a homlokegyenest eltérő stílusnak köszönhetően ismét egy kiemelkedő részre számíthatunk. Az már az előzetes videókból is világos, hogy a sztori és körítés ismét elsőrangú lesz, a könnyedebb, humorosan, extravagánsabb hangvétel pedig hab a tortán. Egy biztos: én már alig várom, hogy leejtőernyőzzek Liberty City egyik utcájának kellős közepére, miközben a magára hagyott helikopter belecsapódik egy felhőkarcolóba. Hát nem ilyesmire vágyunk titokban mindannyian?