Marc Laidlaw még tavaly nyáron hagyta ott a Valve-et, ahol a Half-Life sorozat írója volt – bár feltehetően sok dolga az elmúlt tíz évben nem akadt, tekintve, hogy az Episode 2 óta nem kapott új fejezetet a széria. Nemrég beszélt is a történetről, hogy nem akarta lezárni, az Episode 3-mal mindössze a gyeplőt adta volna át másnak.

És most, derült égből villámcsapásként Laidlaw egyszerűen közzétette a soha el nem készült játék történetét. Persze a neveket gondosan megváltoztatta, elkerülve a jogi huzavonát, úgyhogy ez nem Dr. Freeman és Alyx Vance története, hanem Gertie Fremonté és Alex Vauntté, és persze nem az Episode 3, hanem Epistle 3 sztoriját vázolja.

A teljes történetet ide kattintva olvashatjátok el, de azoknak, akik esetleg nem értenék az angolt vagy nincs erre idejük, álljon itt egy rövid összefoglaló:

Jégre velük!

Eli Vance-t eltemetik, de a gyász új erőt ad a megroppant ellenállásnak. Gordon és Alyx nem tétlenkedik, az Antarktiszra indulnak, hogy elpusztítsák a Borealis nevű hajót, ahol az Aperture Science végzett teleportációs kísérleteket, és amit a Combine arra szeretne használni, hogy újabb portálokat nyitva áthozza seregeit a Földre. Egy másik csapat is útnak indul Gordonék után.

A duó gépe azonban útközben lezuhan, és csak komoly nehézségek árán, egy hóviharon át tudnak eljutni a Borealis helyén felállított, elhagyatott létesítményhez, amit a Combine hozott létre a hajó tanulmányozására. Merthogy a Borealis nincs a mi dimenziónkban, a kísérletek miatt ki-be ugrál belőle. A Combine pont azon dolgozik, hogy itt tartsa a hajót a mi világunkban.

Gordon és Alyx azt tervezi, hogy ha a Borealis legközelebb megjelenik, feljutnak rá, ám tervüket csúnyán keresztülhúzza a befutó Combine csapat, élükön egy halottnak hitt ismerőssel: Dr. Wallace Breennel. Az úriember volt a megszállók szószólója az első részben, mígnem Gordon elintézte. De ez a lény nem teljesen Breen, csak egy „klónozott” tudat, amit egy lárvába (felteszem, egy Advisorba) helyeztek el. Szegény Breen-lárva nem tudja, hogy eredetije meghalt, de ez hamar kiderül, ahogy az is, hogy Gordonnak volt némi köze a tragikus elhalálozásához.

Aztán kiderül, hogy valójában Breen-lárva is a Combine fogja, és megkéri hősünket, vessen véget az életének. Alyxnak ugyan nem tetszik az ötlet, de Gordon végrehajtja egykori ellensége utolsó kívánságát.

A kétes kettősügynök

Az események eztán tovább folynak, mígnem hős párosunk rálel Eli egykori asszisztensére, Dr. Judith Mossmanra egy cellában. Judith és Alyx között elmérgesedik a helyzet, révén a doktornő már egyszer elárulta őket, így Alyx úgy gondolja, ez történt most is és Judith a felelő Eli haláláért.

Judith azt hajtogatja, hogy kettősügynökként végig az ellenállást szolgálta, de persze Alyxot nem lehet meggyőzni. Akárhogy is, Judith lehetővé teszi nekik, hogy a Borealist kicsit tovább a mi dimenziónkban tartsák, így mindhárman feljutnak rá. Plusz még egy seregnyi Combine is.

A trió a hajó fedélzetén felfedezi a Bootstrap eszközt, amely térben és időben is képes tárgyakat (jelen esetben a Borealist) mozgatni a dimenziók között. Ennek köszönhetően a sorozat korábbi részeinek egyes pillanataiba is újra belepillanthattunk volna.

Az is kiderül, hogy a Borealis azért került ebbe a lehetetlen helyzetbe, mert amikor a Combine leigázta a földet a Hétórás Háború alatt, a legénység kétségbeesésében aktiválta a Bootstrap eszközt a meneküléshez. Ám mivel a szerkentyűt addig senki sem tesztelte, üzemzavar lépett fel, és a Borealis képtelenné vált megmaradni egy dimenzióban.

Mi legyen az eszközzel? – kérdezik mindhárman, és sajnos mindenkinek más a véleménye. Oké, Gordon valószínűleg szokás szerint nem szólt volna bele a vitába, de Judit és Alyx véleménye egyértelmű és ellentétes: előbbi az ellenálláshoz akarná eljuttatni, utóbbi meg szeretné a levegőbe repíteni, hogy ezzel teljesítse az apjának tett ígéretét. A vita olyannyira elmérgesedik, hogy Alyx végül véletlenül megöli Judithot.

A kezdet vége

Gordon és Alyx végül tér-idő rakétává alakítják a Borealist, azzal a céllal, hogy hozzávágják a Combine legfőbb bázisához. Azonban ekkor színre lép valaki, aki mindig ott van, figyel, és a legrosszabb (vagy épp a legjobb) pillanatokban avatkozik közbe. Bizony, a titokzatos interdimenzionális lényről, G-manről van szó.

Viszont most nem Gordonért, hanem Alyxért jött, aki egyáltalán nem érti, kicsoda G-man és mit akar (mintha Gordon vagy mi tudnánk…), és el is viszi azzal az indokkal, hogy vannak még vele tervei. Gordon meg ott marad a tér-idő bombán csücsülve, meg is érkezik a Combine főbázisra. Ám mielőtt utolérné a végzete, megjelennek a Vortigauntok és kimenekítik a felrobbanó Borealisról hősünket.

Eztán egy olyan térbe kerül, ahol nem tudhatja, mi lett az ellenállással, a barátaival, a Földdel, hogy tettei értek-e valamit, vagy valaha is kijut-e onnan. Ezzel ért volna véget a Half-Life 2: Epidos 3, hogy aztán jöjjön a Half-Life 3. Persze, mindez sosem fog már megvalósulni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!