Azt hiszem, senkinek sem kell ecsetelni, hogy a jelenlegi járványhelyzet mennyire rányomja a bélyegét az emberek mindennapjaira, kockázati tényezővé téve még olyan alapvető dolgokat is, mint a bevásárlás vagy épp a közlekedés. Hiába az internet, a bezártságot és távollétet az emberi kapcsolatok is megsínylik, esetünkben például ilyen helyzetbe kerül Stephen és Robin éppen csak szárnyait bontogató románca.

Míg a járvány el nem választ

Az összefonódó sorsok kusza hálóját igazi romantikus vígjátékként tálaló Half Past Fate alkotói a szerelmi témánál maradva egy érdekes és aktuális kis Valentin-napi kalandot dobtak össze arról, miként talál egymásra egy fiatal páros a jelenlegi nem mindennapi helyzetben, hogyan tartják életben a szikrát a távolból, valamint miként alkalmazkodnak az új körülményekhez és kerekednek felül a kihívásokon. A Half Past Fate imádnivaló 2.5D-s, pixeles stílusában életre keltett, és hasonlóan játékos dallamokkal kísért Romantic Distancing történetében a látvány mellett rengeteg ismerős karakter és helyszín is felbukkan az eredeti alkotásból, így annak rajongói garantáltan otthon érzik majd magukat. A játékmenet szintén nem sokat változott az eredeti műhöz képest, ami nem is meglepő, hiszen a Romantic Distancing alapvetően egyfajta rövidke, de önálló kiegészítés, mely az ismerkedés a kialakult helyzet okozta nehézségekkel fűszerezett élményét igyekszik mókás módon visszaadni. A rövidke jelzőt értsétek nyugodtan szó szerint, a játék ugyanis legrosszabb esetben is egy óra, de inkább kevesebb alatt bőven teljesíthető, és alternatív útvonalakat sem tartogat, legfeljebb pár sor különbséget a párbeszédekben a más-más válaszlehetőségekre adott reakcióknál.

Az ötlet egyébként roppant kézenfekvő és érdekes, a Half Past Fate pedig minden tekintetben remek alapot teremt a sztorinak, mely során megismerhetjük, hogy Stephen és Robin mennyire különbözik egymástól és egyben mégis hasonlítanak, hogyan érinti az életüket a járvány és miként viszonyulnak hozzá, valamint azt, hogyan tartják a kapcsolatot, ütik el az időt és szövögetik terveiket a helyzet normalizálódása utánra. A koncepció ugyan jól hangzik és remekül működik, azonban kicsit kiábrándító, hogy az egészből mindössze apró szeleteket, képkockákat kapunk a hatalmas ugrásokkal, illetve a Half Past Fate egyszerű kis feladványai is elmaradnak. Láthatjuk, ahogy a mai technológia adta lehetőségekkel élve webkamerán keresztül közösen filmeznek, zenét hallgatnak, emlékeikről beszélgetnek, vagy épp mindennapos praktikákat osztanak meg egymással, de ezekbe is inkább egyfajta átvezetőkként kukkanthatunk bele.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

COVID-romantika

A Romantic Distancing ugyan egy valóban aprócska és kissé lecsupaszított mellékszál, de a maga módján legalább olyan szórakoztató, mint a Half Past Fate, és azt hiszem, a jelenlegi helyzetben sokan azonosulni tudnak két hősével. Ugyan közel sem olyan csavaros, mint az eredeti, és kissé kiábrándító, hogy amennyi potenciál van a témában, ennyire hadarva és rengeteg fehér folttal tarkítva adták elő, azért megérheti a néhány eurós árat.