Az idei év eseménydús a processzorok piacán, és még nincs vége. Az Intel januárban indította útjára a hetedik generációs Kaby Lake processzorait, az AMD nagy visszatérése a Ryzen, EPYC és a Threadripper mikroarchitektúráival alaposan felrázta a piacot. Ezt követte a Skylake-SP Xeon skálázható platform az Intel részéről, és most it is a nyolcadik generációsnak nevezett Kaby Lake, igaz, egyelőre csak hordozható eszközökbe. Az év hátralevő részében az AMD mobil APU-it és az asztali gépekbe szánt, felfrissített Kaby Lake megérkezését várjuk, de ezzel még koránt sincs vége a sornak.

Sokmagos zsömle

Az Intel új processzorai gyakorlatilag teljes egészében az előző család architektúrájára épülnek, felmerül tehát a jogos kérdés, hogy akkor miért és kinek is éri meg váltani? A hangzatos marketing mellett egy igen komoly fegyvertényt tud felmutatni az új i5-U és i7-U sorozat: immáron nem kettő, hanem négy maggal rendelkeznek, természetesen a logikai szálakat megduplázó Hyperthreading mellett. Persze ez nem jelent dupla teljesítményt, de jóval rugalmasabbá és nem utolsó sorban csábítóbbá teszi az új alternatívát. Azonban ahogy az lenni szokott, semmi sincs ingyen: az alap órajeleken kicsit visszább vettek, ugyanakkor a turbón viszont emeltek, hogy hasonló teljesítményt kapjunk mindkét esetben.

A másik fontos változtatás az integrált grafikus vezérlő átalakítása, melyet HD 620-ról UHD 620-ra frissítettek, és ahogy az a nevéből sejthető, immáron ez is képes 4K tartalom lejátszására és feldolgozására. Bár gyakorlatilag az új IGPU felépítése is egyezik elődjével, a magasabb felbontás szükségessé tette, hogy HDCP 2.2 támogatást is kapjanak. Kisebb újdonság a memóriatámogatásban, hogy immáron a támogatott LPDDR3 és DDR4 modulok közül utóbbiak közül már a magasabb órajelű DDR4-2400 modulokat is képesek kihajtani.

8th-gen-3.jpg

Gyors, de forrófejű

Ugyan az első független tesztekre még várni kell, egy dolog máris szemet szúrhat, melyek gyökere a 15W-ban meghatározott fogyasztásban ered, ez pedig a hőtermelés: még egy kétmagos processzornak is okosan kell “gazdálkodnia”, hát még egy négymagosnak. He bekövetkezik egy esetleges túlmelegedés, akkor az eszköz egész egyszerűen lefojtja saját teljesítményét (throttling), hogy ne károsodjon a szilícium. Ez értelemszerűen az alkatrész visszahűléséig a teljesítmény meredek eséséhez vezet, és elsősorban a kisebb vagy ventilátor nélküli laptopoknál okozhat problémákat, melyek közül egyik-másik már korábban is a 15W-os “U” processzorokkal szerelve érkezett.

Persze a nagyobb, aktív hűtéssel rendelkező hordozható eszközöknél jelentős előrelépést jelent a harmadakkora fogyasztás (35-45W helyett 15W), mely elsősorban az akkumulátor élettartamában mutatkozhat meg. Ez arra ösztönözheti a gyárókat, hogy az eddig használt H-szériás processzorok helyett az új U-szériás jövevényekkel szereljék készülékeiket. Hozzátennénk azért, hogy egy gamer-laptop esetében a fő fogyasztó továbbra sem a processzor, hanem a videokártya.

8th-gen-2.jpg

Nagy tervek, nagy szavak

Ahogy mindig, az Intel most is a 3-5 éves vagy azoknál öregebb processzorok gazdáit szeretné meggyőzni a váltásról, az adatok alapján ez egy 450 milliós létszámú szegmens. Igaz, ehhez az AMD-nek is lesz még egy-két szava, és ezt az Intelnél is látják, éppen ezért időzítették nyolc hónapra a a Kaby Lake Refresh kibocsájtását, a szokásos egy-másfél éves intervallum helyett. Ehhez kapcsolódik az érdekesebb kérdés, hogy mikor jelenik meg a Coffee Lake és mit hoz majd nekünk?

Várakozásaink szerint három külön termékcsaládot vonultat majd fel a gyártó a nyolcadik generációban: az éppen most debütált Kaby Lake Refresh (14+), a Coffee lake (14++), végül a Cannon Lake (10nm) csatlakozik majd a sorhoz. A generációk megnevezése tehát már nincs összefüggésben a mikroarchitektúrával, de még az alkalmazott litográfiával sem, ettől függetlenül a gyártó hangsúlyozta, hogy mindhárom családtag még az idén be fog mutatkozni. Ahogy a bevezetőben már említettük, eseménydús az idei év, és valljuk be, már nagyon ráfért a piacra, hogy felrázzák.

8th-gen-1.jpg