A valamikor 2012-ben esedékes játékban -- ahogy az már a nevéből is látszik -- a zergekkel kerülünk közelebbi kapcsolatba, pontosabban a kampány során nemegyszer a Queen of Bladest irányítva járunk bolygóról-bolygóra különböző küldetéseket teljesítve, amelyek között, hol egy teljes planéta elfoglalása lesz a feladatunk, hol egy stratégiai támadás végrehajtása valamelyik ellenségünkkel szemben, vagy szimplán DNS-ek begyűjtése az evolúciós kamrához.

StarCraft 2: Heart of the Swarm JátékképekStarCraft 2: Heart of the Swarm JátékképekStarCraft 2: Heart of the Swarm Játékképek

A játékmenet egyik fontos eleme ugyanis az armory zerg megfelelője, az evolúciós kamra (Evolution Chamber), ahol az egységeinket a felhalmozott tapasztalati pontok segítségével erősebbé tehetjük. A szimpla kis zerglingeket hármasával érkező swarmingokká alakíthatjuk, majd szélsebesen támadó rapotorokká. Továbbá passzív képességekkel is elláthatjuk őket, például a Kaldir bolygó jetiszerű lényeinek génjeivel, hogy így ellenálljanak az extrém hidegnek.

A játék sztárja persze Sarah Kerrigan, vagyis a Queen of Blades, akit nagy örömünkre gyakran közvetlenül az irányításunk alá vonhatunk majd, sőt a missziók előtt egyedi, a kampány során sorban feloldható és fejleszthető képességekkel is felruházhatjuk őnagyságát, ám az sajnos még nem ismert, hogy pontosan hány ilyen képesség lesz, s ami azt illeti, ezen felül is sok minden homályos még, de mindenesetre az eddig hallottak meglehetősen biztatóak.