Rovatunk múlt heti részében olyan oldalakat ismerhettetek meg, melyek kifejezetten hasznosak azok számára, akik kicsit komolyabban is el szeretnének merülni a Hearthstone világában. Akkor említés szintjén már szó esett a Hearthstone Deck Tracker programról, amivel most kicsit közelebbről is megismerkedhettek, ahogyan azt egy hete megígértem.

NEM CSALÁS, ÉS NEM IS ÁMÍTÁS

Mielőtt bármi konkrétumra rátérnénk, tisztázzunk egy fontos kérdést: legális-e ilyesfajta segédprogramot használni? A válasz szerencsére az, hogy igen: a Blizzard szerint minden olyan dolog legálisnak számít, ami helyettesíthető egy tollal és egy papírral. Márpedig a HDT a meccsek közben pontosan ezt teszi: nyilvántart és megmutat nekünk olyan dolgokat, amiket igazából mi is megtehetnénk, csak nyilván sokkal egyszerűbb, ha a konkrét játék közben nem kell még ezer különböző dolgot észben tartanunk vagy jegyzetelnünk.

hsdt-01.png

A HDT tulajdonképpen egy overlay, amely extra információkat ír ki nekünk játék közben  fent rögtön láthattok is erre egy példát. Jobb oldalt a saját paklink szerepel, így folyamatosan nyomon tudjuk követni, melyik kártyák maradtak még a deckünkben, aminek a hasznosságát úgy gondolom, nem kell külön ecsetelni. Bal oldalon az ellenfél paklija is látható  persze csak azok, amiket már kijátszott, hiszen "legálisan" ugyebár csak erről van tudomásunk. Ez is sokat segít ugyanakkor, hiszen, ha látjuk például, hogy valamiből kiment már mindkettő, akkor azzal a lappal már nem kell kalkulálni (a random effektek persze mindig bekavarhatnak, de ezzel most ne bonyolítsuk a dolgot). Ez különösen a Highlander (mindenből 1-et használó) deckeket játszó ellenfelekkel szemben nagyon hasznos, hiszen ott rendkívül nehéz mindent észben tartani. Láthattok még számokat az ellenfél kezében lévő lapok mellett is: ezek azt jelölik, hogy hanyadik körben húzta azokat  a 0 a kezdőkezet jelenti, az M a mulligant, a kis ajándékcsomag pedig azt, hogy valami más lappal termelte őket. Ennek például az az előnye, hogy ha valamit viszonylag régóta tartogat az ellenfél, akkor tudhatjuk, jó eséllyel valami drágább vagy szituációs kártyáról van szó, például egy asztaltakarításról.

hsdt-02.png

Nagyon hasznos funkció még a Secret lapok mutatása, a HDT ugyanis azt is jelöli, hogy melyik Secreteket játszottuk már körbe, és melyek azok, amikre még számíthatunk. De látszik még többek között a pakliban és kézben lévő lapok száma külön egérmozgatás nélkül, opcionálisan bekapcsolható a boardon lévő sebzés összegének mutatása, de számláló is akad az olyan lapoknak, mint a Galakrond, mint ahogy az is látszik, hogy Fatigue esetén mekkora lesz a következő sebződés  a sort hosszasan lehetne folytatni.

STATISZTIKÁK MINDEN MENNYISÉGBEN

A HDT nemcsak a meccsek közben hasznos, hanem azokon kívül is, hiszen segítségével sokkal objektívebben tudunk ítélkezni deckjeink felett. A program minden egyes meccsünket elmenti, ennek köszönhetően pedig nyomon követhetjük az egyes paklik győzelmi arányát, azt, hogy milyen ellenfelekkel játszottunk, illetve azt, hogy meddig tartottak az egyes partik.

hsdt-03.jpg

Sőt! Ha rákattintunk valamelyik meccsre, akkor a HDT automatikusan átirányít bennünket a múlt héten már bemutatott HSReplay oldalára, ahol egyszerűsített formában  ha be vagyunk jelentkezve  visszanézhetjük az összecsapást, így elemezhetünk egyes szituációkat, ha arra vagyunk kíváncsiak, tényleg jól döntöttünk-e az adott helyzetben.

hsdt-04.jpg

A HSReplay oldalával már csak azért is érdemes összekötnünk a programot, mert így a gyűjteményünket is rögtön felvihetjük az ottani fiókunkba. Csupán annyit kell tennetek, hogy a "My Data" menüre kattintva bejelentkeztek a Blizzard-fiókotokba, és onnantól kedve, amikor be vagytok lépve, akkor a HDT minden egyes alkalommal frissíteni fogja az adatbázist, amikor beléptek Hearthstone-on belül a My Collection menübe. Ez leginkább azért hasznos, mert amikor paklikat nézegettek a HSReplay oldalán, akkor látni fogjátok, hogy melyik lapok (és milyen dust értékben) hiányoznak, illetve tudtok kifejezetten a gyűjteményetekhez mérten szűrni, ami szintén óriási segítség.

hsdt-05.jpg

A Hearthstone Deck Tracker a HSReplay.net oldaláról tölthető le, Windows, Mac és Android rendszerekre (bizony, a mobilos verzióhoz is van egy egyszerűsített Deck Tracker), és én tényleg csak javasolni tudom a használatát, hiszen a győzelmi arányt tekintve valóban százalékokban mérhető segítséget jelent, általa könnyebben tudunk optimális döntéseket hozni. És még egyszer hangsúlyozom: semmi csalás nincs benne, a profi játékosok is szinte kivétel nélkül használják, amikor lehetőség van rá  ennél jobb ajánlólevél úgy gondolom, nem is kell. Jó játékot, jövő héten találkozunk!