Ha játék, akkor persze a szórakozás az első, ugyanakkor a Hearthstone mégis csak egy kompetitív cím, így ha maximalizálni szeretnénk az élvezetet, akkor nem árt, ha a győzelmi arányunkkal is megpróbáljuk ezt tenni. Márpedig egy ehhez hasonló játékban a tudásnál nincs fontosabb  legyen szó a mechanikákról, a paklikról vagy a komplett metáról. Ehhez próbálunk most egy kis tudástárral némi segítséget nyújtani, avagy íme néhány oldal, melyeket feltétlenül érdemes ismerni, ha rendszeresen Hearthstone-ozol.

Hearthstone Wiki

Ez olyannyira magától értetődő, hogy nagyon nincs is rajta mit magyarázni  mindenesetre jó tudni, hogy ha valamiben kicsit jobban elmélyednél, akkor itt érdemes körülnézni. Hiába könnyen tanulható játék a Hearthstone, azért vannak elemei, amik nem feltétlenül egyértelműek. Milyen sorrendben sülnek ki a Deathrattle-ök? Mik az egyes ritkaságok nyitási valószínűségei a pakkokban? Milyen jutalmakat lehet szerezni az Adventure módban? Ezekre, és ezeknél még jóval többre is megtaláljátok a választ a Hearthstone Wiki brutális, mindenre kiterjedő adatbázisában.

hswiki-01.jpg

Hearthstone Top Decks

A múlt héten mi is ajánlottunk nektek néhány paklit, ugyanakkor nem várhattok mindig ránk, ezért nem árt, ha van egy forrásotok, ahonnan le tudjátok lesni, mivel próbálkoznak mások. Nem győzzük persze hangsúlyozni: mindez teljesen opcionális, hiszen a deckösszeállítás ugyanúgy a játék része, mint a konkrét meccs, és aki élvezi, az bizonyára szívesebben dolgozik inkább saját kútfőből, saját ötletek alapján. Ha azonban inkább a már bejáratott, kioptimalizált összeállításokból szeretnél ihletet meríteni, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod a Hearthstone Top Decks oldalára.

hstopdecks-01.jpg

Az oldal tetején, a bal felső sarokban rögtön láthatjátok is a legfrissebb paklikat a "Featured Decks" résznél, ha még többet szeretnétek látni, akkor pedig a "Ladder Decks" linkre érdemes kattintani, a "Tournament Decks" ugyanis a versenypaklikat takarja, ahol jellemzően másmilyen a meta, úgyhogy ezek némileg félrevezetőek tudnak lenni. Az egyes deckek mellett láthatjátok a dust költséget is, így könnyen megállapítható, mennyire kellenek drágább (Epic és Legendary) lapok az adott pakliba. Ha kifejezetten olcsóbb összeállításokat kerestek, akkor a fenti menüben a "Decks" ---> "Budget Hearthstone Decks" részt érdemes meglátogatni, melyet folyamatosan frissítenek a szerkesztők a szerényebb gyűjteménnyel rendelkezők számára, de ugyanitt classok szerint is kereshettek  meg persze kismillió másik szűrő alapján, ha éppen egy-egy kártya köré szeretnétek paklit építeni.

hstopdecks-02.jpg

Bár eddig még nem beszéltünk róla, de az oldal többi része sem elhanyagolható  sőt! Ha időben értesülni szeretnétek minden fontos hírről, bejelentésről, eseményről, vagyis röviden bármiről, ami a Hearthstone-nal kapcsolatos, akkor itt biztosan megtaláljátok, egyéb hasznos cikkek (elemzések, összefoglalók stb.) társaságában.

HSReplay

A végére hagytuk a legízletesebb falatot, a HSReplay ugyanis, ha adatokra és statisztikákra vágysz, túlzás nélkül a megtestesült álom. A kérdés, amit legalább egyszer minden Hearthstone-játékos fel fog tenni: melyik a legjobb deck a játékban? Nos, ha valahol, akkor itt megtalálod a választ, a fenti menüben a "Meta" linkre kattintva ugyanis láthatod a legtöbbet játszott koncepciók rangsorát, győzelmi arány szerint rendezve. Nyilván ami 50% alatt van, azzal annyira nem érdemes próbálkozni, ugyanakkor a helyzet azért nem ilyen egyszerű, hiszen ez az összes játokostól (pontosabban a Hearthstone Deck Trackert felhasználóitól, de nyugi, jó sokan vannak ahhoz, hogy reprezentatív legyen) begyűjtött adatok átlaga. Vagyis attól, hogy egy decknek 45% a győzelmi aránya, az még nem jelenti azt, hogy nincs olyan, aki 60% winrate-et hozott vele, és ez természetesen fordítva is igaz. Érdemes úgy közelíteni, hogy ez az átlagos játékos nagyon-nagyon hosszú távon tapasztalt átlagos győzelmi aránya.

hsreplay-01.jpg

Ezzel ráadásul még csak a felszínt kapargattuk, elvégre itt is vannak paklilisták, konkrétan százával, hiszen az oldal minden egyes használt lapot és decket indexel. A "Decks" menüre kattintva lehet szűrni class, győzelmi arány, költség vagy akár a meccsek átlagos hossza szerint is, de a "Meta" menün keresztül is el lehet jutni az egyes koncepciók legnépszerűbb változataihoz. Az igazi ínyencséget az egyes paklikon belül találjátok, itt ugyanis van egy "Mulligan Guide" szekció, ami amolyan "használati utasítás" a deckhez. Sok paklinál egyáltalán nem egyértelmű, hogy a játék elején mit érdemes megtartani, itt azonban a "Kept" megmutatja, hogy más játékosok milyen arányban szokták kezdőkézben hagyni az adott kártyát, a "Mulligan WR" pedig azt, hogy mekkora a winrate azokon a meccseken, ahol az adott lap a kezdőkézben volt. Leegyszerűsítve: az elején azokat a kártyákat érdemes előnyben részesíteni, amiknél ez a két szám a legmagasabb.

hsreplay-02.jpg

És ezzel még tényleg nem mondtunk el mindent, hiszen a maximalisták, vagyis a Premium előfizetők (havi 5 vagy félévi 25 dollár) többek között sokkal-sokkal részletesebb szűrési lehetőségeket és matchup-statisztikákat kapnak, de ezek már nyilván olyan funkciók, amiket inkább a haladók és a profik tudnak igazán jól hasznosítani.

Ennyit a három említett oldalról  javaslom, hogy mélyedjetek el bennük bátran, mert tényleg felsorolni is nehéz, mennyi hasznos funkcióval bírnak. Aki pedig kellően figyelt, abban bizonyára felmerült a kérdés, hogy mégis mi a fene az a Hearthstone Deck Tracker? A következő héten erről lesz szó...