A tavasz immáron évek óta hagyományosan a nagy változások időszaka a Hearthstone-ban, a 2020-as év azonban minden korábbinál komolyabb átalakulást hozott, ami egyben remek alkalmat biztosít a kezdésre és a visszatérésre is. Hogy miért? Ezeket foglaltuk most össze nektek az alábbi cikkben.

Ingyen pakli minden újoncnak és visszatérőnek

Soha nem játszottál még korábban, vagy csak simán nem léptél be legalább négy hónapja? Akkor jó hírünk van: a Blizzard fantasztikus ajándékkal kedveskedik azoknak, akik olyan cipőben járnak, mint te. Egészen konkrétan egy ingyen pakliról van szó, melynek minden egyes lapját megkapod örökre a gyűjteményedbe.

hearthstone-opening-screen.jpg

Az ajándék ráadásul nem véletlenszerű, a kilenc eredeti class közül szabadon lehet választani. Hogy mit érdemes? A legerősebb deck a Galakrond's Guile (Rogue), míg ha inkább a legnagyobb értékre hajtasz, akkor a Reno's Riches (Mage) az ideális választás. A Paladin és a Shaman paklik sajnos kifejezetten gyengék, ezeket mindenképpen kerüljétek el, a maradék öt class (Druid, Hunter, Priest, Warlock, Warrior) ellenben teljesen korrekt választások, ha inkább ezek a szimpatikusak.

Illidan itt van, és ajándékot is hozott

Mióta létezik a Hearthstone, mindig is 9 class volt a játékban. Na, ez most, sok-sok év után megváltozott, Illidan személyében személyében ugyanis bekerült egy teljesen új hős is a játékba. A Demon Hunter egy kifejezetten agresszív class lett, erősen támadó jellegű lapokkal, melyek előszeretettel használják a saját életpontot, mint erőforrást  leginkább úgy, hogy a hősünkkel támadhatunk. A Hero Power is ezt tudja: +1 sebzést ad a körre, ami más hősképességekhez képest nem tűnik soknak, viszont egyedülálló módon mindössze 1 manáért teszi ezt.

hearthstone-screenshot-04-08-20-213655.png

A legjobb, hogy a Demon Hunter "alap" lapkészletét nem kell legyűjteni, ezt ugyanis automatikusan megkapja mindenki. Sőt, a játék még egy paklit is összeállít nekünk belőle, szóval rögtön ki is tudjuk próbálni, mire képes az új class. Gyenge biztosan nem lesz, ahogyan azt a rekord gyorsaságú nerfcsomag is mutatja...

Megújult Ranked rendszer, még több jutalommal

A Hearthstone Ranked rendszere mindig is úgy működött, hogy az aktuális szinten párosította össze a játékosokat, más kitétel nem volt. Ez most megváltozott. Szintek ugyan továbbra is vannak, méghozzá 50: Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond (és persze Legend), ezeken belül pedig 10-10 szint. Mostantól azonban nemcsak ezt nézi a játék, hanem egy (nem nyilvános) MMR, vagyis matchmaking értéket is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy fixen azonos tudású játékosok kerülnek össze  a Legendből "lecsúszott" veteránok nem tudják farmolni a kezdőket.

hearthstone-uj-ranked-rendszer-2020.jpg

Ráadásul a rendszer nemcsak megújult, hanem jutalomból is több van, mint eddig bármikor. Nemcsak a hónap végi díjazás bőségesebb, mint korábban, de bizonyos szintek elérésekor is kaptok egyszeri kártyajutalmakat és pakkokat, tehát szépen fel lehet tölteni a kollekciót.

Garantáltan hasznos bontások

Ha már bontogatás: ilyen tekintetben is jóval játékosbarátabbá tette a Blizzard a Hearthstone-t. Kevés rosszabb érzés van annál a hasonló kártyajátékokban, amikor a nehezen megszerzett goldunkból (vagy akár valódi pénzért) vett pakkból csupa felesleget bontunk. Na, ez mostantól garantáltan nem történik meg többet!

hearthstone-screenshot-04-08-20-213712.png

A Legendary lapokra vonatkozóan már eddig is volt egy olyan szabály, hogy amelyik már megvan, azt nem bonthatjuk ki még egyszer, egészen addig, amíg nincs meg az összes. A Blizzard most kiterjesztette ezt az ÖSSZES ritkaságra, vagyis minden egyes bontásnál teljesen új common, rare és epic kártyákat fogunk kapni, egészen addig, amíg az adott ritkaságból nincs meg minden az adott kiegészítőből. A legjobb, hogy a rendszer mostantól a betört kártyákat is figyeli, vagyis ha valami nem kell, nyugodtan nyomjunk a disenchant gombra  addig nem fogjuk újból kibontani, amíg nincs meg minden más.

Egy teljesen új meta

A hasonló kártyajátékok legnehezebb része, hogy a tanulási folyamat két részből áll: nemcsak az alapvető mechanikákat és szabályokat kell elsajátítani, hanem a metát, vagyis a játékkörnyezetet, a lapokat, a deckeket is meg kell tanulni, ha sikeresek szeretnénk lenni. Ilyen szempontból most a legkönnyebb beszállni a HS-be, hiszen annyi minden változott, hogy mindenki számára teljesen új a meta, vagyis kiegyenlítettebbek az esélyek  most még mindenki a sötétben tapogatózik.

hearthstone-year-of-the-phoenix.jpg

A frissen megjelent új kiegészítővel (Ashes of Outland) párhuzamosan sor került a Standard rotációra is, ami azt jelenti, hogy a 2018-as kiegészítők (The Witchwood, The Boomsday Project, Rastakhan's Rumble) kikerültek a fő játékmódból. Emellett kisebb átalakításon esett át a Priest class is  összességében tehát azt mondhatjuk, hogy alaposan felfordult a lapkészlet, így kicsit mindenkinek újra kell tanulnia most a játékot.

Lényeg a lényeg: ha valamikor, akkor most mindenképpen érdemes adni egy esélyt a Hearthstone-nak. Ha még nem játszottál vele, akkor azért, ha pedig már régóta nem, akkor azért.

A jövőben további Hearthstone-tartalmakra számíthattok itt a PC Guru Online-on.

Támogasd te is a PC Gurut!