Azt hiszem, hogy az egész szerkesztőség nevében mondhatom, hogy a PC Guru az a hely, ahol jó értelemben találkozik a munka és a szórakozás, valamint a hobbi és a hivatás. Az ember általában a hétvégékbe igyekszik belesűríteni mindazt, amire hétköznap nem jut ideje, köztük egy kis kikapcsolódást is, és mivel utóbbi sok esetben egyenlő a videójátékokkal, gyakran ezeken a napokon kerül elő egy régi kedvenc, egy kihagyott újdonság, vagy akár egy várva várt új megjelenés. Hétvégame rovatunkban, hétről hétre, néhány szerzőnk ad egy kis betekintést abba, hogy náluk éppen melyik cím és milyen okból került terítékre, de lássuk is, hogy mi jutott erre a hétre.

descriptive text

Böjti

Az elmúlt időszakban csak úgy ömlöttek rám a játékok, így a társasok és képregények mellett a kijelző elé is rendszeresen beültem. Amivel a legtöbbet játszottam, az talán az Evil Dead: The Game, ami számomra abszolút hozta a téma hangulatát, érződik rajta a franchise szeretete, miközben a kampány VHS-ek képében nyílik meg, és mind a filmekből, mind a sorozatból megkapunk minden fontos szereplőt. Sőt, egyes jelenetek egy az egyben lettek átemelve, ami külön öröm. Persze, leginkább egy full történetes módnak örültem volna, a kezdetektől a sztori legvégéig, egyjátékos, esetleg kooperatív módban, de a játék még így, hibáival és tökéletlenségeivel együtt is kellemes meglepetés. 

evil-dead-the-game20220516212739.jpg

Emellett a végre elkészült Dolmennel és a Sniper Elite 5-tel igyekeztem túlélni a jéghideg űr és a második világháború szörnyetegei között. Előbbi azért nehezebb volt, de nem kivitelezhetetlen. Az indie, sci-fi soulslike sokat nem változott az elmúlt, majdnem 5 évben, ráadásul számos ponton bele lehetne kötni, mégis nagyon élvezem a felfedezést, a harcokat és a fejlesztést, ami számomra valamiért oda teszi a játékot a jobb zsáneri darabok közé. És bár szerintem kicsit berozsdásodott a Sniper Elite alapja, nem tartom jó iránynak, hogy minimális változtatással újra és újra elővegyék, de a Franciaországba ellátogató ötödik epizódot is élvezem. Egyik sem rossz játék, sőt… így ízléstől és érdeklődéstől függően mindegyiket ajánlom, noha kötelezőnek egyiket sem mondanám.

wilson

Mivel ismét a "várom a tesztkódot" állásban vagyok, ezért a héten nem kezdtem el semmi nagyszabásút. Helyette belenéztem játékokba, melyek érdekeltek, de tudom, hogy nem fogok leragadni előttük többtízórán át. Az első esetben mondjuk tévedtem, a V Rising ugyanis tényleg annyira jó, mint amilyenek mondják. Az évek során a számtalan túlélős játék miatt már teljesen kiégtem a műfajból, és itt se vagyok kibékülve a folyamatos favágással és kőbányászattal, de a világ, a hangulat, a számos játékstílus fúziója egész egyszerűen telitalálat. Csak és kizárólag azért hagyom abba, mert nem akarok minden játékórát a korai hozzáférésbe ölni, inkább türelmesen kivárom a teljes változatot, és reménykedem benne, hogy akkor is lesz hozzá nem csak kedvem, de időm is.

202205252145271.jpg

Sajnos a hét másik alanya, a Ni No Kuni: Crossworlds lehet, hogy már a hétvégét se éli meg. Amennyire vártam, annyira negatívak az első élmények, kezdve azzal, hogy a "PC-s változat" igazából inkább csak egy fapados, funkcióhiányos emulátorszerűség, és nem egy natív adaptáció, mint amilyennek reméltem. Bár ezen még túl lehetne lépni, de maga a játék sem győzött meg. Ugyan gyönyörű, nagyon hangulatos és a tálalása igényes, azonban a számtalan automatizálás – beleértve az alapból automatizált mozgást, harcot – számomra már túlzás, és egyáltalán nem köt le, hiszen nem passzív nézője, hanem résztvevője, formálója szeretnék lenni a történéseknek. Ezen az automatizáláson lehet ugyan tompítani, de attól tartok, hogy ez nekem nem lesz elég ahhoz, hogy ne csak próba legyen belőle, hanem esetlegesen egy hosszabb elkötelezettség.

bullseye

Ez a hétvége is indie irányokba halad (tegye fel a kezét, aki meglepődött). Egyrészt a tesztelendő játékok miatt, másrészt mert szeretnék kipróbálni pár címet, ami még régebben hozzám csapódott egy bundle-ben, vagy újabban feltűnt a Game Passen (és el is indul, nem úgy, mint egyes Umurangi Generationsök…). Mondjuk utóbbiba éppen most érkezett a Sniper Elite 5 is, amit tippre ugyanúgy el fogok unni félúton, mint a korábbiakat, de azért egy próbát megérhet valamelyik hétvégén.

hetvegamebullseye20220526.jpg

Ráadásul ott van a Vampire Survivors, amiről még a februári Radar alattban írtam. Csakhogy azóta kapott vagy fél tucat frissítést a korai hozzáférésben, és mindegyik hozott valami újat: karaktert, fegyvert, kombinációt, és persze achievementeket. Az utóbbi hetekben ráadásul két nagyobb adagban is. Már el is kezdtem behozni a lemaradásomat, de még szükségem lesz pár menetre.

Ez lett volna Hétvégame rovatunk e heti beszámolója. Ti melyik játékba ugrotok bele a hétvégén?