Cikkünk előző részében az eredeti sorozat történetét vettük alapul, de mindaz csupán a 47-es kalandjainak a kezdete volt. Hősünk a konspirációk és megtévesztések hálójában csak az új fejezetben, a World of Assassination-trilógiában merült el. Ezt a történetet zárja le a január 20-án érkező Hitman 3. Lássuk hát, mi vezetett el ehhez a játékhoz.

Nagyvilági asszaszin

A Hitman (2016) prológusa még a Hitman: Codname 47 előtt játszódott, bemutatva 47-es első lépéseit az Ügynökségnél és megismerkedését Dianával, valamint megismerhettük az ICA vezetőjét, Erich Soderst is. Eztán húsz évet ugrottunk előre, a Hitman: Absolution utánra. Újra Diana volt 47-es felügyelője, és látszólag egymástól független megbízatásokat kellett teljesítenie. Megölt egy divatdiktátor párt Párizsban, akik szabadidejükben az MI6-től ellopott névsorral sefteltek. Aztán Olaszországban kivégzett két tudóst, akik egy halálos víruson dolgoztak. Ezután Marrákesben megölt egy puccsra készülő tábornokot és egy több millió dolláros csalásért körözött – nem mellesleg a tábornokot támogató – bankárt. Végül eliminált egy rockzenészt, aki megölte a barátnőjét, és a fickó ügyvédjét, mert az segített neki eltusolni az ügyet.

Az ICA csak ezután jött rá, hogy az események mögött egy bizonyos „Árnyék Kliens” állt és a szerződések között vannak összefüggések. Ez a bizonyos kliens ugyanis találkozott az IAGO kémszervezetnek dolgozó Viktor Novikovval, és megszerezte tőle a „világ elitjeinek” listáját, egy nappal azelőtt, hogy 47-es megölte őt és a barátnőjét, Dalia Margolist Párizsban. Mint kiderült, az Árnyék Kliens intézte el, hogy az MI6 megismerje a listát ellopó páros nevét, akik ezután felbérelték az ICA-t.

Ugyanígy ő szivárogtatta ki azt is, hogy az Ether Biotech Vállalat titokban DNS-alapú vírust fejleszt, emiatt a részvényesek felkérték az Ügynökséget, hogy öljék meg az Olaszországban tartózkodó Dr. Silvio Carusót és Dr. Francesca De Santis-t, majd pusztítsák el a vírust. A Kliens ezzel csalta elő Hajunt, egy, a tudósok megölése után nyomozó embert, akitől megkapott egy kulcsot. Annak párját már korábban megszerezte egy volt munkaadójától, Eugene Cobbtól.

A Kliens ezután kiszivárogtatta Reza Zaydan tábornok marrákesi puccsterveit és a simlis bankár, Claus Hugo Strandberg abban való részvételének részleteit, mire a Hamilton-Lowe nemzetközi építkezési konglomerátum, hogy védje az érdekeit, felbérelte az ICA-t mindkettő megölésére. Eközben az Árnyék Kliens a kulcsokat használva bejutott egy New York-i bankba, hogy megszerezzen bizonyos információkat.

Végül rockzenész fia, Jordan Cross temetésén elfogta és megölte a médiamogul Thomas Cross-t, egyúttal megszerezte annak teljes vagyonát, hogy így finanszírozza saját magánhadserege felállítását.

Miután összeállt a kép, az ICA az Árnyék Kliens nyomába eredt. A hekker Olivia Hall ekkor üzenetet küldött egy coloradói farmra, ahol a Kliens az embereit képezte. Az Ügynökség odaküldte 47-est, hogy ölje meg a farmot vezető Sean Rose ökoterroristát és bombagyárost, aki egyben Thomas Cross elrablását is elvégezte. Emellett kapott még három másik célpontot is: Penelope Graves bűnügyi profilozót, aki az Interportól disszidált a milíciához; továbbá Ezra Berg egykori Mossad kihallgató tisztet; Maya Parvati kiképzőt, aki hajdanán a Tamil Tigers bérgyilkosa volt.

A célpontok kiiktatása után Diana és 47-es ráébredt arra, hogy az Árnyék Kliens évtizedek óta nyomon követi a klón bérgyilkos tevékenységét, és az is világossá vált számukra, hogy a megölt emberek mindegyike kapcsolódott valamilyen módon a „Gondviselés”-hez. A hatalmasságok elitjei által vezetett titkos szervezetről mindeddig csak pletykákat hallottak, amik szerint ők irányítják a világot befolyásoló eseményeket. 47-es a farmon arra is bizonyítékot talált, hogy az ICA igazgatója, Erich Soders is a Gondviselés ügynöke.

47-es ezután elhagyta a farmot, nem tudván, hogy az Árnyék Kliens egy mesterlövészpuska távcsövén át végig figyelte. A Kliens Hall-lal beszélt telefonon, és elmesélt egy történetet arról, hogy ő és a barátja gyerekkorukban megpróbáltak megszökni „arról a helyről”, de nem jártak sikerrel, és az őreik megöltek mindenkit, aki találkozott velük. A Kliens a mese végeztével megkímélte a 47-es életét.

Hősünk végül ellátogatott egy hokkaidói klinikára. Soders itt várt a szívműtétjére, amiért cserébe kiadta volna a Gondviselésnek az ICA ügynökök névsorát. 47-es az igazgató életének elvételével akadályozta meg az üzletet.

A történet végén Dianát megkereste egy titokzatos személy és felfedte előtte, hogy az Árnyék Kliens a Gondviselés elleni háborúra használta az Ügynökséget. Szövetséget ajánlott a Kliens levadászására és információt 47-es múltjáról.

A második bérgyilkos

Itt indul a Hitman 2 (2018). 47-es elvállalta, hogy megöli az Árnyék Klienst és felszámolja milíciáját. Az első célpontja a Kliens egyik alvezére, Alma Reynard volt. Miután megölte a nőt, a Gondviselés engedélyezte, hogy folytassa a Kliens utáni hadjáratot. 47-est azonban érdekelni kezdte, hogy az Ügynökség miért dolgozik a Gondviselésnek. Diana azt mondta, hogy közösek az érdekeik, vagyis mindkét szervezet szeretné megállítani az egyre nagyobb káoszt szülő Klienst. Valamint a Gondviselés információkat ajánlott 47-es múltjáról.

Hősünk a Reynardtól szerzett információk alapján eljutott Miamiba, ahol megölte Robert Knoxot és a lányát, Sierrát, akik nemcsak elárulták a Gondviselést, de fejlett fegyvereket is eladtak bűnözőknek, és szorosan együttműködtek az Árnyék Klienssel.

Akiről kiderült, hogy ő volt Eugene Cobb egykori biztonsági főnöke, Lucas Grey. Ez persze nem okoz nagy hullámokat, mi több, a Kliens folytatta a Gondviselés-ügynökök levadászását, és Olivia Hall-lal közösen arra készültek, hogy segítséget kérnek 47-estől a háborújukhoz.

A Hitman ezt követően végzett Rico Delgado drogbáróval, aki csempészéssel segítette Grey-t, és a kalózokkal, akik megöltek egy Gondviselés-ügynököt Sanghajban. Grey pedig egy túszhelyzet keretében a világ tudtára hozta a Gondviselés létezését. 47-es végül Romániában szorította sarokba a célpontját, abban az intézetben, ahol Dr. Ort-Meyer megteremtette őt, és, ahogy az kiderül, Grey-t is, azaz a 6-os alanyt. Mi több, 47-es ráébredt, hogy Grey a gyerekkori barátja, akivel egyezséget kötött, hogy bosszút állnak teremtőiken.

Ezután Grey és Hall találkoznak Dianával, s felfedik előtte, hogy Dr. Ort-Meyer a Gondviselés embere volt, és közvetlen kapcsolatban állt a szervezetet vezető „Állandó”-val, és három végrehajtójával, a „Partnerek”-kel. Grey és 47 egyszer már megpróbált leszámolni a Partnerekkel, de akciójuk sikertelenül zárult. Hősünk emlékeit törölték, ám Grey megszökött, és azóta vadászik az Állandóra, az egyetlen emberre, aki tudja, hogy kik a Partnerek és hol rejtőzködnek.

Grey korábban megszerzett egy szert az Ether Biotech Vállalattól, amivel visszaállították 47-es emlékeit, és rájöttek, hogy az első Állandó a legendás hidegháborús kém, Janus volt. Diana ezután hamis jelentést tett feletteseinek, miszerint az igazi Árnyék Kliens valójában Janus, míg Grey csak egy beosztott. Ezzel 47-es ürügyet kapott arra, hogy hivatalosan Janus után eredjen.

Az Állandót a Bárka Társaság gáláján akarták elfogni, de még előtte 47-es kiiktatta Zoe és Sophia Washingtont. Ők ugyanis egyetlen gomb megnyomásával képesek lettek volna mérget felszabadítani az Állandó testében, óvintézkedésként arra az esetre, ha az illető fogságba esne. Eztán 47-es és Grey elfogták az Állandót, akivel amúgy Diana már korábban beszélt a Hitman végén. Az úriember elárulja, hogy a Partnerek a Carlisle, a Stuyvesant és az Ingram család tagjai.

Eztán 47-es New Yorkban betört a Milton-Fitzpatrick bankba, hogy információkat szerezzen a három családról, és megölte Athena Savalas igazgatót, hogy elrejtse a nyomait. Mint kiderült, a Partnerek új identitás alatt új életet kezdtek, hála a Haven-szigeten működő bűnszervezetnek.

47-es ide érkezve megölte az alapító vezérigazgatót, Tyson Williams, az IT szakértő Steven Bradley-t és a kliens koordinátor Ljudmila Vetrovát, így szerezve elég időt Hall-nak ahhoz, hogy azonosítsa a Partnerek új személyazonosságát. Bár sikerrel jártak, az Állandó, azaz Arthur Edwards megszökött, ám még előtte felfedett egy sötét titkot Diana előtt: 47-es helyezte el azt a bombát, ami megölte a nő szüleit.

Innen indul a Hitman 3, amiben valószínűleg véget ér a 47-es, Grey és a Gondviselés közti konfliktus, hősünk pedig kénytelen lesz szembenézni Dianával is, aki valószínűleg nem emészti meg olyan könnyen, hogy öreg barátja egyben szülei gyilkosa.