A Hitman-sorozat múltja régre nyúlik vissza, hiszen az első játékot, a Hitman: Codename 47-et az Eidos Interactive több mint 20 évvel ezelőtt, 2000 novemberében adta ki PC-re. A 47-es ügynök eztán hat újabb kalandot élt meg, ebben a hónapban pedig érkezik a nyolcadik felvonás, a Hitman 3, ami lezárja a World of Assassination-trilógiát. De milyen események vezettek idáig? Nos, ezt meséljük most el nektek egy kétrészes cikkben, hátha nem ismeritek, honnan is indult ez az egész történet, vagy csak egyszerűen a múlt homályába vesztek a részletek. Az 1. rész az eredeti sorozatot öleli fel.

Fedőneve: 47

A Hitman: Codename 47-ben (2000) megismerhettük 47-est, egy klónt, akit születésétől fogva gyilkolásra képeztek. Hősünk megszökött a szanatóriumból, ahol addig nevelkedett és beállt az ICA-hoz, azaz az Ügynökséghez, ahol mit ad isten, bérgyilkosként kezdett dolgozni. Itt ismerkedett meg közvetlen felettesével, azaz a felügyelőjével, név szerint Diana Burnwooddal. Első küldetéseként azzal bízta meg 47-est, hogy öljön meg négy lángelmét, akik, mint kiderült, részt vettek a hősünket is létrehozó projektben. A kivégzésüket a klónozás mögött álló Wolfgang Ort-Meyer professzor rendelte el, miután hagyta megszökni a 47-est, hogy saját terveire használhassa. Ez azonban visszafelé sült el, mert 47-es egy CIA ügynök, Carlton Smith segítségével visszatért az intézetbe, ahol megölte teremtőjét, valamint jó pár klónt is.

Csendes gyilkosságok

A Hitman: Silent Assassin (2002) itt vette fel a fonalat. 47-es eljátszotta a halálát és „nyugállományba” vonult egy szicíliai kolostorban. Kertészként dolgozott Vittorio atyának, akiben megértő barátra és mentorra lelt. Egy szép nap azonban, amikor ismeretlenek elrabolták az atyát, ez az idill elhamvadt. 47-es felvette a kapcsolatot az Ügynökséggel, hogy a segítségüket kérje Vittorio felkutatásában. Diana egyességet ajánlott: a segítségért cserébe 47-es visszatér az ICA-hez.

Az üzlet megköttetett, és eztán hamar ki is derült, hogy az atyát az olasz maffia feje, Giuseppe Giuliano raboltatta el. Ám mielőtt 47-es rátalált a maffiavezérre, Vittoriót oroszoknak tűnő emberkék elszállították ismeretlen helyre. 47-es reményt vesztve folytatta az Ügynökség megbízásainak teljesítését, megjárta Oroszországot, Indiánt, Japánt, Afganisztánt és Malajziát, sorra iktatva ki a különböző bűnszervezetek vezetőit. Közben rájött, hogy mindegyik megbízásra Szergej Zavorotko adott parancsot, hogy ezzel fedje el a birtokába került atombomba létezését. És ha ez nem lenne elég, Zavorotko 47-es egyik biológiai apjának (Arkadij Jegorov) a testvére. Miután összeállt a kép, 47-es visszatért a szicíliai templomba, ahol sikerült megmentenie Vittoriót, továbbá leszámolt a „bácsikájával”.

Ismételt megbízások

A Hitman: Contracts (2004) némileg kakukktojás ebben a történetben, ugyanis a sérült 47-es szimplán csak visszaemlékszik az első részben végrehajtott küldetésekre, méghozzá fordított sorrendben, dr. Wolfgang Ort-Meyer meggyilkolásával kezdve. Közben az is kiderült, hogy a jelenben egy híres olasz tenort, Alvaro D'Alvade-t, és annak barátját, Richard Delahunt nagykövetet kellett megölnie, akik aktívan részt vettek a gyermekprostitúcióban.

A küldetést ugyan teljesítette, de közben megsérült. Az ICA egy orvost küldött 47-es meggyógyítására, nem sokkal utána pedig a rendőrség is beavatkozott, de hősünk végül a két lábán távozott a hotelből, ahol gyengélkedett. És még arra is maradt érkezése, hogy likvidálja D'Alvade és Delahunt barátját, Albert Fournier felügyelőt. A történet végén kiderül, hogy egy rivális cég, a Franchise felszámolta az ICA-t, csak Diana és 47-es maradtak életben.

Piszkos pénz

A Hitman: Blood Money-ban (2006) egy riporter, Rick Henderson „szemén át” ismerhetjük meg a történetet. Az újságíró felkereste az FBI egykori vezetőjét, Alexander Leland Cayne-t. A nyugdíjas ügynök mesélni kezdett neki a 47-esről, akiről Henderson kezdetben azt hitte, hogy csak egy városi legenda. Cayne, bár alaposan elferdítette az egyes eseményeket, az ő szavai nyomán tudhattuk meg, hogy 47-es összeakaszkodott a Franchise-zal, s közben az alelnök, Daniel Morris és egy klón bérgyilkos, Mark Parchezzi III megölésével megakadályozott egy elnök elleni merényletet, valamint leszámolt jó pár alvilági alakkal. Végül kisült, hogy a Franchise vezetője maga Cayne, és szeretné megakadályozni a klónozás legalizálását (annak ellenére, hogy a Franchise használ klón bárgyilkosokat). E cél eléréséért sározta be 47-est Henderson előtt, és állította be úgy, mintha ő akarta volna megölni az elnököt.

Végül a klónozásra bizonyítékul szolgáló 47-es holteste is előkerült, amit a felügyelője, Diana Burnwood szállított le. A nő elárulta az ügynökét, ezzel helyet szerezve magának a Franchise-ban. Cayne és Henderson Diana társaságában mentek el 47-es temetésére. Csakhogy az események nem várt fordulatot vettek. Diana ráhelyezte 47-es testére a legendás Silverballers pisztolyokat, és megcsókolta, majd elhagyta a termet és bezárta az ajtót. Ekkor a bérgyilkos „feltámadt” halottaiból és lemészárolta a Franchise ügynökeit, a papot, Hendersont és Cayne-t is. Diana ugyanis nem árulta el 47-est, csak tetszhalott állapotba helyezte egy, az Ügynökség által használt szerrel, az ellenszer pedig a rúzsában volt. A történet végén Diana, a Franchise forrásait felhasználva újjászervezte az ICA-t, illetve azt hazudta egy titokzatos feljebbvalónak, hogy elvesztették a 47-es nyomát.

Abszolút leszámolás

A Hitman: Absolution (2012) nem várt fordulattal kezdődött: Diana Burnwood elárulta az ICA-t. Felfedte titkait, szabotálta a támogatását és tönkretette az adatbázisát. 47-es új felügyelőt kapott, Benjamin Travist, aki elrendelte elődje likvidálását. Hősünk golyót is repített régi barátjába. Ám mielőtt a végzetes lövést leadta volna, Diana még felfedte előtte, hogy az ICA-nak létrehoztak egy új klón bérgyilkost, Victoriát, ő pedig azért árulta el az ügynökséget, hogy ez a klón ne jusson 47-es sorsára. Hősünk, befejezve a megbízatást, kimenekítette és elrejtette Victoriát a Rosewood Árvaházban, majd megszakította a kapcsolatot Travisszel. Ezután egy Birdie nevű informátor segítségével egy bizonyos Blake Dexter után eredt, aki szeretné elrabolni és eladni Victoriát. 47-es első körben elhibázta a Dexter Industries fejét, ráadásul az úriember csatlósai ráleltek Birdie-re is, aki az életéért cserében elárulta, hol találják a lányt.

47-es, bár időben érkezett, Dexter fia, Lenny, és egy bizonyos Wade már elkapták Victoriát. Ugyan az ügynök utóbbit végül megölte, Lenny elszökött értékes foglyával. Közben Birdie megkörnyékezte Dextert, ám az visszautasította, így az áruló informátor úgy döntött, mindkét felet kijátssza: értesítette Benjamin Travist 47-es hollétéről, aki azonnal elrendelte embere megölését. 47-es ezután felszámolta a Dexter Industriest, és leszámolt az ICA elitalakulatával, a Szentekkel. Végül megtalálta Victoriát is egy Hope nevű kisvárosban, ám mielőtt megmenthette volna, a helyi seriff fogságba ejtette. Bár sikerült megszöknie és megölte a seriffet, Dexter már elvitte Victoriát Chicagóba, az ICA pedig porig égette Hope-ot.

47-es a Szeles városban számolt le Dexterrel, és biztonságba helyezte Victoriát. Ezután már csak egy feladata maradt: Travis megölése. Merthogy a történet elején Dianánál talált egy levelet, amiben a nő felfedte, hogy Travis állt Victoria megteremtése mögött, de azt az ICA nem hagyta jóvá. 47-es végül megölte jelenlegi felügyelőjét, majd kiderült az is, hogy valójában nem adta le Dianára a halálos második lövést. A nő él, és immár ő felügyeli Victoriát.

Ezzel ért véget a Hitman eredeti történeti vonala, és indult eztán újtjára egy új éra, amiben már nemcsak a világ sorsa forog kockán, de 47-es múltját is jobban megismerhetjük.