Mit vártunk?

Hétfő hajnalban – két év szünet után – végre megjelent a Trónok harca új évada. A nyolcadik, befejező szezonnak elvileg megszámolhatatlanul sok szálat kéne elvarrnia, ami kellően fordulatos finálét ígér a nézőknek. Utóbbi főként annak fényében fontos, hogy amióta a sorozat nem tudja követni Martin egyelőre még íródó könyveit, a csavarok és a szálak keresztezésének száma jelentősen csökkent. Sőt, a hetedik évad mintegy nyugodt állóvíz volt a korábbi szezonokhoz képest, amiben különösebben nagy esemény, kirívó haláleset, nagy csalódás vagy meglepetés nemigen történt. Tudjuk, hogy a végjátékban hatalmas háború várható, amiben a Mások és a különböző házak is megküzdenek majd egymással.

  • Évadokon keresztül rengeteg szenvedés érte a Starkokat, így várható volt, hogy szerencséjük idővel megfordul, és ez be is következett a hetedik évadban. A végső küzdelmeket azonban aligha úszhatják meg ép bőrrel.
  • Daenerys pályája pont ellenkezőképpen alakult: szinte egyenesen vezetett fölfelé, ellenfeleinek tragédiáihoz mérhető sérelem alig érte eddig. Épp ezért nem lenne meglepő, ha nem sikerülne (akadálymentesen) elfoglalnia vastrónt.
  • A Lannisterek sorsa valahogy sokkal életszerűbbnek bizonyult a korábbiakban: tragédiák és csodás diadalok egyaránt érték a leggazdagabb családot. Sokan éreznénk az igazság győzelmének, ha Cersei végre elbukna, mégsem volna meglepő, ha végül elégedetten kerülne ki a nagy küzdelemből.

Summa summarum: számtalan kérdés tornyosul bennünk a záróévad előtt (hosszú fejtegetésünket itt olvashatjátok).

daenerys-iron-throne.jpg

Mi derült ki az első részből?

Az évadnyitó epizód rekord magas nézettséget hozott: csak Amerikában csak az első nap 17,5 millió néző látta a Deresben összegyűlő westeros-i erőket. Az első rész csak egyfajta felvezetésnek, seregszemlének bizonyult a nagy események előtt. Ugyanakkor talán épp ezért kicsit unalmasnak is mondhatjuk, a villámsebességgel száguldó események legalábbis még váratnak magukra. (Előzetese alapján az új epizódban sokkal több esemény várható: Jamie megérkezésétől a holtak seregének támadásáig biztosan felpörög a cselekmény.) Mégis történt néhány döntő fontosságú, főleg szimbolikus esemény.

  • Az új epizód hasonlóképpen kezdődött, mint az első évad. Hatalmas idegen csapatok érkeztek a Starkok uralta Deresbe.
  • Lady Sansa és Daenerys között hasonló távolság mutatkozik, mint amit Sansa édesanyja és az egykori Cersei királyné között láthattunk.
  • Arya és Jon találkozására kifejezetten sokat vártunk, jóllehet újraegyesülésüknek a cselekményszövés szempontjából különösebb jelentősége nincs.
  • Sokkal fontosabb, ami Havas Jonnal történt, nevezetesen, hogy megismerte saját múltját, amire később trónigényt is építhet.
  • Most már biztosan tudjuk, hogy Bran megérintése után az Éjkirály áthatolhat az Erdő Gyermekei által varázslattal felruházott falakon. Elsőként a Falat rombolták le új sárkányuk révén, most pedig Derest vették célba, ahol Bran is tartózkodik.
  • Az Éjjeli Őrség és Jon társai a második rész előzetese alapján beelőzik majd az Utolsó Menedék és Deres között járó holtak seregét, így a deresieknek villámgyorsan kell felkészülniük a kőkemény ostromra.

game-of-thrones-season-7-04.jpg 

Hogyan tovább? - Az Éjkirály és Bran

A korábbi évadok súlypontja hosszú ideig a politikai eseményeken, a fővárosi nagyok cselszövésein feküdt. A hetedik évadban azonban, sőt már Bran megérintése után visszavonhatatlanul a Mások elleni küzdelem került a középpontba. A legnagyobb rejtély pont az Éjkirályt övezi. Annyit tudunk, hogy a Másokat az Erdő Gyermekei teremtették az Elsők elleni fegyverként, ám olyan veszedelmes élőhalottakká váltak, hogy végül a Gyermekek és az emberek összefogtak a ellenük. Mágikus erővel ruházták fel a Falat és a nagy várakat, hogy az Éjkirály (aki eredetileg csak egy szerencsétlen túszul ejtett ember lehetett) ne léphessen be oda, hanem északon éljen az idők végezetéig. Adódik a kérdés, hogy az Éjkirályban mennyi emberi maradt, illetve mi egyáltalán a célja?

Különböző teóriák azt feltételezik, hogy vissza tudna változni, ha a fákat, amiket szerte Westeroson várak védenek, kiirtja. Elképzelhető az is, hogy csak bosszút akar állni az embereken és a Gyermekeken. De az is megfordult sokak fejében, hogy Bran tulajdonképpen az Éjkirály reinkarnációja. Brant láttuk a múltbéli utazásai során beszélni, apja meg is hallotta őt. Az egyik elmélet szerint ő maga suttogott az Őrült Királynak is, hogy égesse porig Westeros-t. Bran és az Éjkirály identitása az egész mitológia talán legbizonytalanabb pontja. Egyes teóriák talán túlzásnak tűnnek, egy dolog azonban biztos: Bran és az Éjkirály kapcsolata különleges, amiben még Melisandre úrnő és a Fény Urának követői is fontos szerepet játszhatnak. Elvégre a tűz és a jég összecsapásáról van szó. A vörös papnő amúgy is közölte Aryaval, hogy találkoznak még, az előző évadban pedig megjósolta, hogy hamarosan visszatér a döntő küzdelem helyszínére.

game-of-thrones-season-7-03.jpg

Hogyan tovább? – Dan és Jon

Daenerys Targaryent egyre negatívabb karakternek látják sokan. Trónhoz való ragaszkodását nagyon hangsúlyozni próbálják a készítők, bár az is lehet, hogy ez csak az újabban egyre karakteresebbé váló Sansa viszonylatában tűnik túlzott hatalomvágynak. A Mások és a Cersei elleni küzdelem mindenesetre összekovácsolni látszik őket a második rész előzetesében. Van néhány teória azonban, ami szerint Daenerys az apjához hasonlóan kezd megőrülni. Úgy égette meg Tarwelléket, mint apja a Starkokat. Szintén vészjósló jel, hogy Havas Jon másodszor tűnik el a természet lágy ölén szeretőjével a nagy összecsapás előtt. Már egy mém is született, amin Ygritte és Daenerys viselkedését hasonlítják össze (mindketten azt kívánják, bárcsak ott maradhatnának álmaik férfijával, a gondokat maguk mögött tudva). Ráadásul Daenerys egyelőre mit sem tud arról, hogy Jon a trón jog szerinti örököse. Fontos szempont, hogy Sansaék és az északi urak hogy reagálnak majd, ha megismerik Jon igazi származását.

Hogyan tovább? – Jamie és Cersei

Az ő kapcsolatuk az egyik legérdekesebb szállá nőheti ki magát. Jamie-ről biztosan tudjuk, hogy megérkezett Deresbe, és ha nem ítélik el, márpedig aligha fogják (az okait lsd. lejjebb), maga is harcolni fog a Mások ellen. Az évadelőzetes és Daenerys hó borította tróntermet festő korábbi látomása alapján, illetve a történet logikájából eredően is valószínűnek tűnik, hogy Deres – legalább ideiglenesen – elesik, és akkor az emberek egyre délebbre lesznek kénytelenek hátrálni. Cersei-t ismerve nem fog habozni akár hátbatámadni őket, jóllehet gyakorlatilag egész Westeros Cersei esküdt ellensége, ha kell, letaszítják őt a vastrónról. Még ha azt is feltételezzük, ami a korábbiakból nem igazán következik, hogy Cersei-t sikerül megölni, nagy kérdés, hogy mi lesz gyermekével. Itt jön persze elő az az érv, ami a legkegyetlenebb Lannister veszte mellett szól. Nevezetesen, hogy gyerekkorában az a bizonyos boszorkány csak három gyereket jósolt neki. Az is lehet persze, hogy nem egyszerre ölik meg az anyát és gyermekét, hanem mondjuk elvetél. (+ Egy kiegészítés: a sorozatban ugyan nem szerepel, a könyvben viszont azt is megjósolja neki a boszorkány, hogy testvére végez majd vele. Tyrionnak minden oka meg is volna erre, az utóbbi időszakban viszont Jamie tűnik esélyesebb befutónak a testvérgyilkos címre.)

 3051694-game-of-thrones-characterts091710-850x478.jpg

A prófécia

Megszokhattuk már a klasszikus fantasykben, hogy a történet végéhez közeledve megjelenik valamilyen prófécia. A Trónok harca világát – politikai, katonai és szerelmi szálai mellett – rengeteg történeti, etnikai, szociológiai, misztikus-vallási és mitológiai elem díszíti (komplexitását tekintve valószínűleg sokkal kidolgozottabb mű, mint a misztikumra, a próféciára és a szerelmi ügyekre koncentráló Harry Potter vagy a mitológiát és katonai szálakat előtérbe helyező A Gyűrűk Ura és Star Wars). Valamennyi ismert jövendölés és történeti párhuzam közül a legfontosabbnak mégis az a jóslat tűnik, ami szerint a Másokkal való küzdelemnek az vet majd véget, amikor valaki megöli egyik szerettét. Ezt azonban többféleképpen is lehet értelmezni (már ha egyáltalán tényleg ez jelenti a véget).

Ha igaz, amit Bran és az Éjkirály kapcsolatáról rebesgetnek, akár a fiatal Stark halála is jelentheti a feloldást. Elképzelhető ugyanakkor, hogy Daenerys és Jon közül kerül ki a vesztes. Kérdés, hogy melyikük halála valószínűbb a másik keze által (az évadnyitóban el is hangzik az a baljóslatú félmondat, miszerint az ő vonzalmuk is elmúlhat idővel). És amiről sokan elfeledkeznek: Cersei meg akarja öletni Jamie-t. Igaz, Bronnról elég nehéz elképzelni, hogy végezzen egykori társaival, a Lannister-fivérekkel, míg Cersei-hez érzelmileg nem köti semmi, még a régóta ígért busás jutalmát se kapta kézhez. Jamie azonban már többször is megingott Cersei iránti szerelmében. Korábban a leginkább gyűlölettel teli nőnek nevezte, a hetedik évadvégi elválásuk pedig végleges szakításnak is tekinthető. Stílusos vége lenne a szériának, ha a korai évadok szépfiújából tiszteletre méltó férfivá érő hős saját nővérével (és hasában közös gyerekükkel?) végezne.

game-of-thrones-season-7-01.jpg

Akárhogyan is, a kulcs Jamie és Bran. Az első rész végén látható szembekerülésük hidegrázós jelenet volt, ugyanakkor utóbbi valószínűleg nem neheztel már régi bántalmazójára. Sőt hibái és bűnös tettei mellett elvileg Jamie valamennyi becsületes cselekedetéről is tudnia kell. Ha valaki, ő érti a királyölő motivációt, és ezt akár az apja ideggyengeségével tisztában lévő Daenerys elé is tárhatja. A két legfontosabb szál, az Éjkirállyal való háború és a házak közti küzdelem kulcsa úgy tűnik, hogy elsősorban ezen a két karakteren múlik. A széria számtalan egyéb karaktere, Cersei fogvatartott fanatikus papnője, a Greyjojok, Ellariaék, a vörös papnő és Arya, Sansa, Tyrion és a halállal Westeroson találkozó Varys, illetve a többiek sorsa végtelen izgalmat hordoz, de a történet fő csapásirányát tekintve „csak” mellékszálnak nevezhetők. Az se biztos, hogy végül minden szálat elvarrnak majd az alkotók. Martin elvileg nem szándékozik lezárni a Trónok harca történetét, tehát a sorozatnak sem kell újra egyensúlyi helyzetet teremtenie. Ha lehet hinni, az amerikai írónak és a színészeknek, a finálé nem annyira igazságos, mint inkább életszerű lezárást hoz majd, kellően keserédes lesz. Ti mit vártok a befejezéstől?