Biztos nem vagyunk egyedül, kik tűkön ülve várják már a nagyszabású Tűz és Jég dala ciklusának grandiózus fináléját. Amúgy máskülönben honnét is származnának azok a habos-babos felvetések, melyek már-már igeként terjengnek a sorozatteológusok és rajongók köreiben? Mindennek dacára most mi is összeszedtünk azokat a potenciálokat, melyekre a leginkább vagyunk kíváncsiak.

Szinte már a széria kezdete óta egyfajta trenddé vált, hogy a rajongók beizzítják elméjük fantazmagóriáló fogaskerekeit, tüzetesebben kielemzik az előzeteseket, kiforgatják a színészek sorozat ügyében tett felszólalásaikat és a többi, és a többi… Mielőtt mi sem tennénk másként és majd belecsapnánk a lecsóba, fontosnak tartom sorba venni azon tényeket, melyekre támaszkodva végigjárhatjuk a határtalan gondolatok sugárútját.

Ha esetleg valaki még nem látta volna a Trónok Harca eddigi részeit, erősen ajánlott a vissza vagy a „Hírek” gombra való visszakattintása, ugyanis a cikk a továbbiakban erős spoilereket tartalmaz.

Amit eddig tudni vélünk

Sajnálatos mód már biztossá vált, hogy a 8. szezon mindössze hat epizódból fog egy kerek egészet alkotni, viszont kárpótlásul a részek megközelítőleg három 50-60 perces és három  78-80 perces játékidővel bírnak majd. Korábban rebesgették, hogy lesz egy rész, mely egy kiadós teljes estés moziidőre, azaz 2 órára hosszára tapasztják majd a nézők tekintetét a képernyőkre, de mint kiderült, ez nem igaz.

jon-snow-finale-5.jpg

A végjátékra visszatér a két nyerőpáros rendező, David Benioff és D.B. Weiss is, akik ezúttal nemcsak a kamerák mögötti ludasok lesznek, akikre ráverhető a balhé, hanem ők írják a forgatókönyv jelentős részét is, ámde ismervén a párost, ezúttal sincs okunk az aggodalomra. Egy-egy rész erejéig csatlakozik melléjük, mint beugrórendező David Nutter – akinek nevéhez köthető az én egyik személyes kedvenc pillanatom, a Vörös Nász – és Miguel Sapochnik is, aki egymásnak eresztette a két Havast a Fattyak Csatájában, és mindez összessége csak egyet jelenthet. Tragédiából, vérengzésből és a monumentális csatákból ezúttal sem lesz hiányunk. Feltételezésünket Sophie Turner (Sansa Stark/Lannister/Bolton) is megerősítette már egy nemrégiben adott interjújában, melyben egyértelműen a tudomásunkra adta, hogy a 8. évadban sokkal több vérre, és sokkal több drámai halálra számíthatunk majd, mint az eddigi évadok bármelyikébe – amiből ez idáig is volt egy jó néhány.

Azt leszámítva, hogy elérkezik végre a már nyolc esztendeje emlegetett tél, a Mások is megrohamozták Westeros Hét királyságát, s végre minden hitetlen a saját szemével láthatja majd a holtak visszatértét (köztük Cersei Lannister) – ebből adódóan talán összeállnak a riválisok (Lannister – Stark – Targaryen), hogy együtt, mint élők csapjanak össze a holtak seregével. 

Több a kérdés, mint a válasz

Na, de mi a helyzet azzal a bizonyos ezer pengéből egybekovácsolódott trónnal, melyről már annyian áhítoztak az elmúlt évadokban? Mára már kiismerve az univerzum talán legnagyobb erényét, a kiismerhetetlenségét, túl egyértelmű lenne, ha a már 1. évad óta a vastrónért menetelő Deanerys Targaryen kerülne tetejére, és túl abszurd lenne az is, ha a valódi örökös, Havas Jon (kiről kiderült, II. Aegon Targaryen). De akkor kié lesz a trón?

daenerys-iron-throne.jpg

Deanerys Targaryen-t könnyen utolérheti a végzet az utolsó részekben, máskülönben miféle vég juthatna neki? És Jon vajon túléli a Másokkal vívott háborút, vagy követi felmenőit a sírba? Éltében maga nem vágyik a trónra, jobban inkább a hideg északi trón a leghozzáillőbb. Vagy mégis ő lesz a Hét királyság legteteje, és Deres ura a tornasorban őt követő Háromszemű holló, Bren lesz?  Esetleg a nőiességet elvető, ezerarcú lány, Arya, mint észak úrnője? Elképzelhető vagy sem?

A teljesen felesleges Sansa megkapja végre helyét Deres kriptáiban, vagy ő lesz a történet legnagyobb túlélője, végtére is, túlélte Joffrey-t és az ő halálát érintő vádakat, a Feketevízi és a Fattyak csatáját, Westeros Havas Jokerét, Ramsay-t, és majd még a Másokat is? George R.R. Martin mester eleget tett a Sansát megformáló színésznő kérésének, vagy élni hagyta a Stark névhez némiképpen felnőni látszó leányt?

Cersei halála szinte túl biztos, a kérdés az, hogy hogyan? Elképzelhető, hogy fivére (szerelme), Jaime végez vele, majd mint Westeros Róma és Júliája önnön életét is elveti? Vagy fordítva? Cersei végez az őt eláruló Jaime-vel, s lévén, hogy az összes gyermeke, atyja és fivé… szerelme is halott, önszántából lép át a másvilágba? A Véreb összecsap ”elzombiultc” fivérével, a Heggyel, hogy megbosszulja gyermekként ért sérelmeit?  Milyen szerep jut még a Jon-t egyszer már feltámasztó Vörös asszonynak? Újra visszahoz valakit az életbe? Bran, mint a tudás legnagyobbja képes lesz szembeszállni az Éjkirállyal, és a korábban karjára nyomott jel és Bran Westerosba való visszatérte volt az oka a Mások Falat való megostromolásának? Mi történt Benjen Starkkal, az Euron által elfogott Jara Grayjoy-al és a Cersei által kimérgezett Martell fattyú leánnyal? Mert ugyan mindezek kimaradtak az előző évadból.

night-king-got.png

Közel már a finálé premiere, pontban egy hónap választ el minket tőle, de addig is várjuk véleményeteket, elképzeléseiteket, hogy szerintetek mivé fog kikerekedni ez az egész?