Méltó vetélytársa, hiszen a Huawei mérnökei nem spóroltak semmin. A kínai vállalat zászlóshajója megkapta a ma létező legjobb megoldásokat, például a képernyő alá épített ujjlenyomat-olvasót, a 3D-s arcfelismerést, a sort pedig napestig lehetne folytatni. Már ebből a rövid összegzésből ki lehet találni, hogy a Mate 20 Pro nem olcsó telefon, kártyafüggetlenül 290 ezer és 330 ezer forint között árusítják az üzletek, de ennél jobb készüléket ma nem is találhatnak a luxuscikkek szerelmesei.

Luxus a köbön

A Huawei Mate 20 Prót kézbe véve azonnal ezt az érzést lehet megtapasztalni. A dobozt felnyitva a szemünk elé egy tepsimobil, egy 6,39 hüvelykes, 19,5:9 képaránnyal rendelkező készülék kerül. Az illesztések pontosak, a telefon remekül össze van rakva, a hátlap azonban elképesztő módon gyűjti az ujjlenyomatokat. A fényes, sima – körömmel megkapargatva viszont érezhetően recézett – hátoldal miatt képes kicsúszni az ember tenyeréből, így vigyázni kell, nehogy korai halált haljon a készülék. Ez a Mate 20 Pro egyetlen hibája, bekapcsolva pedig elkezdődik a csoda. A szinte káva nélküli, hajlított kijelző hihetetlenül gyönyörű képet ad: a felbontása 1440x3120 pixel, felül középen helyezkedik el a szenzorsziget, közismertebb nevén a notch. Ezt lehet szeretni, lehet utálni, mi nem találtunk benne kivetnivalót: különlegesség, amit idővel ugyanúgy meg lehet szokni, mint bármi mást a technológia fejlesztések sorában. A telefon meghajtásáért egy Kirin 980-as processzor felel, 6/8 giga RAM és 128/256 giga háttértár társaságában, így aztán nincs olyan program, ami ne lenne villámgyors ezen a hardveren. Az általános használat remek, az Android Pie és az Emui 9.0 egyesüléséből született felhasználói felület teljesen átlátható, ráadásul bele sem ununk a nézegetésébe, hála a tapéták állandó váltakozásának. Hurrá!

huawei-mate-20-pro-new-1539339994.jpg

 

A hangszórók erőteljesen szólnak, mind telefonálás, mind zenehallgatás/filmnézés közben, és itt is egy igen érdekes, ugyanakkor szokatlan megoldást alkalmaztak a tervezők. A fő hangszóró ugyanis az USB Type-C port mögé került, de van egy beszédhangszóró is, így sztereó hangzást kapunk. Három és feles jack dugót nem kapott a Mate 20 Pro, átalakítóval tudunk vezetékes fülhallgatót csatlakoztatni a telefonhoz. A telefon egyértelműen legnagyobb durranása a három kamera és vaku kombó, amivel nincs olyan téma, amit ne tudnánk profi szinten megörökíteni. A trióból kettő kamera nagy látószögű és extra széles látószögű optikát kapott, a harmadik pedig a telefotózáshoz használható. A beépített szoftver szinte minden lehetőséget tartalmaz, amivel kiélhetjük kreativitásunkat. A blende előválasztástól kezdve az éjszakai fotókon és a 4K-s videókon (köztük time-lapse is van) keresztül a zársebesség előválasztásig terjed a lehetőségek tárháza, szóval egy profi fotós is nyugodtan otthon hagyhatja a nehéz DSLR gépét, mert a Mate 20 Pro is képes elvégezni azokat a feladatokat, mint a nagyobb testvérek.

gsmarena004.jpg

Az év legjobb telefonja

A Huawei Mate 20 Pro egy lenyűgöző telefon lett, ami még árban is alávág a konkurencia termékeinek. Retteghetnek a nagy öregek, a kínaiak ugyanis fénysebességgel törnek előre, ha pedig így folytatják, a Huaweinek és a Xiaominak is megvan a lehetősége, hogy fellépjen a mobilgyártók dobogójának legfelső fokára, hogy aztán évekre ott is ragadjanak. A Huawei Mate 20 Prót látva nagyon nehéz a jövőt elképzelni, mert ez a készülék olyan, mintha onnan érkezett volna. Igen, nagy szavak, de ez tényleg olyan telefon, amiről nagyon nehéz a megadott keretekben írni, mert annyit tud, ami nem egy, de két-három oldalt is megtöltene. Ezt a telefont látni kell, nyomkodni, megtapasztalni, mert csak így tudja átadni azt az élményt, ami jelenleg kétségtelenül egyedülálló.

acs-case-art.jpg