A Microsoft végre lerántotta a leplet az új Xbox konzolról, és bár nem mondhatjuk, hogy nem láttunk érdekes dolgokat, tény, hogy sem elég játékot, sem elég újdonságot nem villantott a redmondi óriás.

Xbox One

Na, de csapjunk a lovak közé, nyafogni ráérünk utána is! Az új Xbox neve Xbox One, az Xbox 360 nevének szabálya szerint -- míg a jelenlegi gép elnevezése a játékost 360 fokban körbevevő élmény miatt született meg, addig az Xbox One a „minden egyben” fejlesztési politikára utal: a Microsoft betör a nappaliba, a létező összes eszközünkkel kommunikál, filmeket, tévét, zenét és játékot kínál, mindezt egyetlen helyen.

Az Xbox One három elemből áll: adva van maga a kissé csúnyácska konzol, mellé kapunk egy új Kinectet, és persze visszatér az elmaradhatatlan Xbox-kontroller is, minimális változtatásokkal. Ezeket az Xbox One külön-külön operációs rendszerekkel vezéril. A bemutatón élőben is megmutatkozott a fekete színű masina, ami minden bizonnyal nem elegáns dizájnjával lopja majd be magát a szívünkbe. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a konzolok pár évente külalakot váltanak, és ez valószínűleg a One-ra is igaz lesz egy nap.

Ami a belbecst illeti, nem tudtunk meg sokat. Az Xbox One-t egy 8-magos x64-es processzor hajtja, 8 GB RAM van benne, 5 milliárd tranzisztort tartalmaz… és ennyi. Ezek az adatok egyébként közel állnak a kiszivárgott információkhoz, de biztosat csak később mond majd a Microsoft (vagy nem és meg kell várnunk a premiert). A Kinect elvileg több csontot lát majd „belőlünk” (az ujjpercek felismerése persze álom marad), 2 GBit/sec sebességgel továbbítja az adatokat, és nem csak minket vesz észre, de a kontrollert is. Sőt mi több, automatikusan betölti a gép elé ülő játékosok Xbox Live profilját, bár arra nem tértek ki a bemutató során, hogy mi van akkor, ha többen ülünk a kanapén. Felbontását tekintve immár a Kinect kamerája is Full HD-s, a sebesség viszont továbbra is 30 fps.

Optikai meghajtó terén Blu-ray lesz a jussunk, és alapból 500 GB-os HDD-t is találunk a gépben -- ez később persze növekedhet, főleg, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint minden játékot fel kell majd telepítenünk. A kontroller nem hozott Share-t (noha elvileg készíthetünk majd videókat a játékainkból), de javult a D-pad érzékenysége, és az analóg karokat is lecserélték, az új Impuls Triggerek sokkal gyorsabbak a korábbi megoldásoknál. Csatlakozókból USB 3.0 és HDMI is várható, s persze lesz beépített WiFi -- bár ez manapság szinte természetes, az Xbox 360 Slimben is volt.

„All in one”

A gép legnagyobb újdonsága persze nem a kontroller vagy a korszerű hardver, hanem a fejlesztett interfész, ami hang- és mozgásérzékeléssel is fel lett vértezve. Elég kimondanunk, hogy tévét szeretnénk nézni, és az Xbox One egyből vált a beépített tévétuner adására, ha pedig úgy döntünk, hogy játszunk, csak odabökjük, hogy váltás a játékra és már meg is vagyunk. Kapunk beépített Skype-ot, így akár játék közben is tudunk videofonálni, természetesen Full HD-felbontásban. De akár a tévében futó műsorhoz, vagy a streamelt filmhez is „becsúsztathatunk” információkat, és természetesen a kép a képben rendszer is alapvetésnek számít a One világában.

Ezen túl fontos szerepet kapnak a közösségi lehetőségek. Az Xbox Live új felületén folyamatosan ellenőrizhetjük barátaink tevékenységét, követhetjük, mit csinálnak, mit kedvelnek vagy utálnak, sőt, játékvideókat is rögzíthetünk, melyek egy hatalmas felhőrendszerben tárolódnak majd -- erről a 300 ezer szerver fog gondoskodni.

Jó hír ugyanakkor, hogy a Microsoft nagyon komolyan veszi a tévés együttműködést. Olyannyira, hogy összeálltak Steven Spielberggel, aki saját Halo-tévésorozatot készít a cégnek. Ráadásul a "prémium kategóriás" sorozat Xbox One-exkluzív lesz, azaz csak a konzolon lehet majd látni -- hogy ebből mi sül ki, meglátjuk, mindenesetre a Microsoft nagyon bízik a 40 milliós felhasználói bázisban. Külön kiemelendő, hogy Spielberg producersége nem csak maszlag: a legendás filmkészítő élőben bejelentkezett a show-n, láthatóan érdekli a dolog.

Játékok?

Na, igen, túl sok játékot nem láttunk. Bemutatkozott a Forza Motorsport 5, ami a konzol egyik startcíme lesz, ám azon túl, hogy gyönyörű, nem sokat tudunk róla -- „majd az E3-on”. A Microsoft exkluzív szerződést kötött az Electronic Artsszal, így Xbox One-ra is megjelenik a FIFA 14, a Madden NFL 25, az új UFC és az NBA Live 14 (bár ez utóbbit hisszük, ha látjuk, hisz a legutóbbi két részt lelőtte a kiadó). A játékok az új konzolon fejlettebb grafikus motorral érkeznek, melynek neve Ignite, és tényleg nagyon jól néz ki az első videó alapján. Azt viszont még nem árulták el, mi olyan exkluzív az MS-es együttműködésben. Andrew Wilson csak a FIFA 14 Ultimate Team játékmódját emlegette fel, bár erről nem szívesen hisszük el, hogy csupán Xbox One-on lesz elérhető. Az összes említett játék megjelenik 24 hónapon belül.

Összesen 8 teljesen új szellemi tulajdon bejelentése várható, legalábbis egyelőre. Ezek közül a Remedy új játéka (Alan Wake, Max Payne 1-2) mutatta meg magát elsőként: a Quantum Break egy időutazásos, igen látványos akciójáték, melyben minden döntésünknek következménye van. Sajnos az Alan Wake 2-ről nincs hír -- sebaj, talán legközelebb.

Aztán persze jött a kötelező Call of Duty: Ghosts bemutató, amiről itt részletesebben is olvashattok, de gyorsan azért öszefoglaljuk: 60 fps, új motor, kidolgozott multi, teljesen új világ és egy kutya, mint társunk. Mindehhez egy poszt-apokaliptikus miliő társul, a sztori szerint ugyanis tíz éve valami elpusztította az Egyesült Államokat, és csak a Szellemek csapata tudja megmenteni a világot. Jól hangzik, megjelenés ősszel. Természetesen sok DLC várható, melyek eleinte csak Xbox One-on lesznek elérhetők.

Az Xbox One még idén megjelenik, többet az E3-on tudunk majd meg. Ami viszont fontos, hogy nem kell az Xbox One-nak állandó internetkapcsolat -- ellenben Kinect nélkül nem megy majd a gép, bár ez a sok funkció láttán azért érthető. Ugyanakkor visszafelé nem lesz kompatibilis a gép, az Xbox 360-as játékok kedvéért meg kell tartanunk a régi dobozt.

Ti mit gondoltok a dologról? Tetszik az Xbox One? Vagy inkább a PlayStation 4-re fáj a fogatok?