VIGYÁZAT, SPOILERES HÍR KÖVETKEZIK, ÍGY NAGYON KÉRLEK, HA MÉG NEM JÁTSZOTTÁL A LAST OF US JÁTÉKKAL, NE OLVASD EL EZT!

Az év egyik legnagyszerűbb játéka eddig a The Last of Us, melyről Neil Druckmann árult el néhány részletet. 

A játék történetének volt egy olyan verziója, mely soha nem került kidolgozásra. Ebben Joel elárulta Tesst, amiatt a nő végigüldözi a férfit az országon. A készítőknek meg kellett volna érteniük, hogy miért vállalkozik Joel az útra, de ez nem sikerült. Tess motivációja, Joel üldözése már tisztább volt, de egy éven keresztül? Ezt úgy oldották volna meg, hogy Tess megfertőződik, és azt kéri Joeltől, hogy tegyen meg egy utolsó dolgot neki. Egy jó dolgot, amely miatt békében nyugodhat. Ez lett a végső koncepcióban Ellie kísérése, és Tess figurája így alakult át ellenfélből ösztönző karakterré.

Az eredeti tervek Ellie-t sokkal békésebb karakternek írták le, aki senkit nem ölt volna meg a történet egy bizonyos pontjáig: „Azt terveztük, hogy Ellie nem fog megölni egyetlen nem fertőzött embert sem, egészen a játék végéig, amikor is Tess megkínozza Joelt.

Neil szerint ez azért nem volt megfelelő, mert így nem alakult volna ki a játékos és Ellie között érzelmi kapcsolat, törődés a kislány irányába: „Felismertük, hogy részt kell vennie a harcokban. Ha távol marad ezektől, a játékos nem törődött volna vele. Így gyorsan megváltoztattuk a dolgot. Eldöntöttük, hogy Ellie nem először fog gyilkolni, és az ő útjának is része lesz az erőszak, a rettegés. Ez vezetett el a Daviddel való konfliktusához. Felismertük, hogy ez lényeges a történet szempontjából, és beépítettük a játékmenetbe.” Ugyanakkor a játék vége -- az előzetes tervek szerint -- sokkal pozitívabb lett volna, mint a végleges verzióban látható. 

Ezek szerint Joel és Ellie visszatért volna San Franciscóba, ahol az emberek megpróbálják újjáépíteni a társadalmat. Ehelyett került be az a befejezés, melyben Joel megöli a doktorokat, akik a kislány feláldozásával akarják elkészíteni a fertőzésre gyógymódot jelentő vakcinát. Miután elmenekülnek, Ellie az ébredése után megkérdi, hogy mi történt. Joel feleletét -- mely egy óriási hazugság -- a lány beveszi...És ekkor bejön a vége főcím, bizonytalanságban hagyva a játékost. Mi történt velük ezek után? „Amikor a történetnek ezt a részét írtam, nem éreztem őszintének. Joel és a védence annyi mindenen keresztülmentek, egyszerűen túl könnyűnek találtam ezt, különösen Joel szempontjából. A fókuszcsoportos tesztek résztvevői sem voltak vele megelégedve. A kórházas részig minden tetszett nekik, ezt azonban nem találták érthetőnek, kielégítőnek. A cégnél sok ember is hasonlóan érzett, a tervezők sem voltak vele elégedettek. Aztán, ahogy gondolkodtak rajta, úgy változott meg a véleményük. A végén pedig már értékelték. Azt hiszem, a többi emberrel is ez történt.