Annak rendje és módja szerint lezajlott a Microsoft E3-as sajtókonferenciája, melyet idén nemes egyszerűséggel csak Xbox 360 Média Bemutatónak neveztek, jelezve, hogy most csak és kizárólag a cég konzoljáról lesz szó másfél órán át, főszerepben a Kinecttel, ahogy azt mindenki várta. Bár egy kiszivárgott anyag már lelőtte nagy bejelentéseket, így is volt miért kapkodni a fejünket -- szó szerint, annyit ugráltak a résztvevők a színpadon.


Call of Duty: Modern Warfare 3 bemutató (kamerás felvétel)

A bemutatót az Infinity Ward és a Sledgehammer Games közös fejlesztése, a Call of Duty: Modern Warfare 3 nyitotta. A játékot élőben demózták egy víz alatti pályával, ahonnét egyenes út vezetett egy tengeralattjáróba, majd a felszínre, nagy meglepetésre pont az ostromlott Manhattan-öbölbe. Innét egy kisebb motorcsónakos fogócska, majd egy helikopteres menekülés következett, hősies zenével és kismillió scriptelt eseménnyel övezve -- hát igen, ez a Modern Warfare bizony az a Modern Warfare. A fejlesztők szerint egyébként ez lesz a legnagyobb CoD, ami valaha készült, az Xbox 360-as vásárlók pedig előbb jutnak DLC-hez, mint a többiek. Megjelenés ősszel.

Tomb Raider demó gameplay

A bemutató után a show házigazdája, Don Matterick Xbox Live istenség lépett a színpadra. Megköszönte a sok éves bizalmat, majd kisvártatva átadta a szót a két Crystal Dynamicsos fejlesztőnek, akik élőben mutatták be az új Tomb Raider elejét. A játék sokat fejlődött, Lara életszerűbb mint valaha, a grafika pedig... TE JÓ ÉG! Nagyon durván nézett ki a program, bele se merek gondolni, milyen lesz PC-n magasabb felbontásban és további látványjavítókkal. A sztori szerint Lara 21 éves korában hajótörést szenved egy Japán közeli szigeten, ahol csakis magára és a túlélőösztönére számíthat. Ez utóbbi afféle játékelemként is jelen van, azaz Lara egy speciális látásmódban észreveszi, hogy mely pályaelemek kellhetnek az aktuális puzzle megoldásához. Nagy, szabadon bejárható világot és izgalmas sztorit ígérnek a 2012 végi megjelenésre.

A Tomb Raider után Peter Moore EA Sport elnök tett bejelentést, mely szerint négy sportjátékuk is támogatja majd a Kinectet a jövőben. Madden, Tiger Woods PGA Tour, FIFA, és egy meglepetés, amit csak az EA standján mutatnak majd be. Mást nem mondott, de ez is velős volt, kíváncsiak vagyunk, milyen lesz a FIFA a szobában, bútorokat rugdosva...


Mass Effect 3 Kinect bemutató (kamerás felvétel)

Petert Ray Muzyka követte -- bizony, a BioWare mindenható alapítója a Mass Effect 3 már kiszivárgott Kinect támogatását prezentálta élőben. A játék remekül nézett ki, bár a bemutató pedig kicsit spoileresre sikeredett. S hogy mire jó a Kinect? Nos, ezúttal hanggal is adhatunk parancsokat a játékban, egész konkrétan utasíthatjuk a társainkat, hogy vezényszavakra bizonyos akciókat hajtsanak végre. "Liara, előre, Mordin, fedezékbe!" Érdekes, de nem biztos, hogy ténylegesen hasznos újdonság. Továbbá a beszélgetések válaszait is bemondhatjuk és Shaperd ezeket értelmezve szólal meg. Az EA konferenciáján többet is mutatnak majd a játékból.

Nagy meglepetés volt, amikor Yves Guillemot Ubisoft elnök lépett a színpadra! Tört angolsággal mondta el, hogy mostantól az összes Tom Clancy játék támogatja majd a Kinectet, az első a sorban pedig a Ghost Recon: Future Soldier. A játékból egy látványos CGI trailer is lefutott, majd élőben mutatták, hogyan profitál a játék a Kinectből. Hanggal és kézzel is szétszerelhetjük majd a fegyvereket (több millió variációt ígértek), sőt, lőhetünk is velük a mozgásérzékelő segítségével, igaz, ez nagyon hülyén néz ki és csak célzásgyakorlatot mutattak be így.

A játékbemutatókat az Xbox Live bővített szolgáltatásai követték. Lesz YouTube és Bing kereső (persze csak a menü lehetőségei között keres), valamint érkezik az Xbox Live TV egy új dashboarddal megtámogatva. Bár a lehetőségek látványosak, idehaza nem valószínű, hogy sokat tapasztalunk majd belőlük. Az amerikaiak örülhetnek az exkluzív UFC meccseknek is. Ámen.


Gears of War 3 demó (kamerás felvétel)

Akik eddig bírták a várakozást, örülhettek, mert jöttek az exkluzív címek. Az első a sorban a Gears of War 3, amit CliffyB és Ice-T élőben játszott, kooperatívban. Egy hajós pályát mutattak be, ahol egy óriási, Leviatánnak nevezett bosst kellett elintézni. A játék skálájában nagyot nőtt, minden hatalmasnak tűnik, hála a frissített Unreal Engine 3.0-nak. Ice-T egyébként saját zenét ír a játék hordamódja alapján, az ugyanis szerinte annyira jó, hogy megérdemli. Kösz Ice, mindenki örül.

Feltűnt a Crytek logója, lement egy CGI trailer a római birodalomról, majd egy rövidke ízelítőt kaptunk a Ryse című kinectes verekedős akciójátékból. Se in-game anyag, se Cevat Yerli, semmi. Megjelenés jövőre.


Halo Anniversary trailer

A Crytek "volt is meg nem is" szereplését a Halo már kiszivárgott remake-je követte egy videóval, ami alapján két dolog vált nyilvánvalóvá: az első, hogy a Reach motorja igen jól mutat a Halo régi helyszínein, a második pedig, hogy Master Chief sisakja nagyon el lett rontva, közel sem néz ki olyan klasszul, mint a Halo 3-ban. Klasszikus multiplayer pályák, új játékmódok és a teljes kampány -- mindez november 15-én kerül boltokba.

Forza Motorsport 4 E3 2011 trailer

Az autórajongók is örülhettek, mert a Turn10 végre egy hivatalos trailerben is mutatott ezt-azt a Forza Motorsport 4-ből. A grafika nagyon szép, a játékélmény félszimulátoros, a Kinectet pedig külön játékmód, a menük és a fejmozgásért felelős rutin is támogatja. Világkörüli pályák (hó!), 16 fős multi, 80 gyártó és még sorolhatnánk. Klassznak tűnik, megjelenés október 11-én.

Fable: The Journey CGI trailer

A Forza után mindenki kedvenc nagyotmondója, Peter Molyneux következett, egy kinectes Fable játékkal, melynek címe Fable: The Journey. Igazából egy railshooter-szerű játékkal van dolgunk, ami sztori tekintetében a Fable 3 után játszódik. A Sötétség ismét visszatérőben van, s mivel Hősök már jó ideje nem születtek, egy hétköznapi kocsisra hárul a világ megmentésének felelőssége.  Az egyik legmeglepőbb bejelentés csak ez után jött. Érkezik a Minecraft kinectes változata! Bizony, a világbányászós őrület a konzolokat támadja, sajna azonban nem mutattak belőle semmit.

Star Wars Kinect demó gameplay

Itt egy sor kinectes minijáték bemutatása következett. Kudo Tsunoda lépett fel, prezentálva a Kinect Fun Labset, ami egy új programkészlet a Kinectre. A lényege, hogy beszkennelhetjük magunkat illetve kedvenc tárgyainkat avatarnak, és bizonyos játékokban irányíthatjuk őket. Vicces, jópofa és... ennyi. A Kinect Fun Labs mától válik letölthetővé minden Live-os számára. Kudo után bemutatták a Star Wars Kinectet (pofon egyszerű rail-stílusú akciójáték az előzménytrilógia alapján), a Dance Central 2-t multiplayer táncélménnyel, a Kinect Sports: Season Two-t golffal és amerikai focival, valamint Tim Schafer prezentált egy Szezám utca alapján készült gyerekjátékot, amit nehéz hova tenni, figyelembe véve a zseniális fejlesztő múltját. Az utolsó nagy kinectes dobás a Disneyland Adventures volt, ami egy virtuális vidámpark minijátékok tucatjaival. Látványos, érdekes, de a végletekig casual.

Ekkor újra Don Matterick kezdett beszélni. Megköszönte a figyelmet, biztosított minket róla, hogy megéri az Xbox 360-nal maradni, majd elköszönt, találkozunk jövőre.

Hopp... valami még van. Egy utolsó trailer.


Halo 4 teaser

IGEN! Jön a Halo 4! S nem is akárhogy, egy új trilógia készül. A bemutató teaser olyan szinten volt hangulatos, hogy mindenkinek elállt a lélegzete. Master Chief és Cortana egy hatalmas űrhajó vonósugarába kerültek... csak nem a forerunnerek? 2012 végén derül ki.

(A cikket időközben bővítjük a felkerülő videóanyagokkal.)