Egyre kevesebb az olyan MMORPG, mely a hagyományos előfizetéses rendszerrel huzamosabb ideig talpon tud maradni; a piac lassan teljesen az ingyenesen játszható modell felé mozdul el, így aztán sorban váltanak a játékok -- most éppen a Rift, mely kicsivel több mint két évig tudta tartani a régi megközelítést.

A Trion Worlds a minap jelentette be, hogy a játékuk június 12-én, a 2.3-as frissítés (új zónákat, kihívásokat és ellenfeleket hoz) megjelenésének napján ledobja az előfizetéses rendszert, s ingyenesen játszhatóvá válik, természetesen hozva magával azokat a korlátokat, melyek ilyenkor az ingyen játszó felhasználókat sújtják. Ez itt annyiban merül ki, hogy két karakterférőhelyünk és három táskaférőhelyünk lesz, abban az esetben azonban, ha már megvan a játék vagy annak kiegészítője, akkor hat karakter és öt táska áll a rendelkezésünkre, s ha fizetjük tovább az előfizetést, egyéb extrákra is szert tehetünk, úgymint több pénzre, gyorsabb hátasokra, és naponta kényelmi funkciókra.

„Nem erőt árulunk; nem pay to win a játékunk. Minden olyan, boltban megvásárolható tárgy, ami a képességeket növeli, a játékvilágban is megszerezhető. A Rift mögött álló filozófia, hogy a legjobb tárgyakért meg kell küzdeni.” -- mondta a vezető tervező, Bill Fisher, aki továbbá azt is elárulta, hogy a játékosok követelték az ingyenesen játszható modellre való átállást.

Rift: Planes of Telara -- Megjelenés: 2011. március 11. -- Gépigény: CPU: 2 magos / 2000 MHz, RAM: 2 GB, VGA: SM 3.0, DX 9.0c / 512 MB, HDD: 8 GB