Játék közben könnyen elfeledkezünk az idő múlásáról, és már el is telt két évszázad! A „Wiener Spielkartenfabrik Ferd. Piatnik & Söhne“ kártyagyár 2024-ben ünnepli a 200 éves fennállását. Valódi sikertörténet ez, amely szorosan összekapcsolódik Közép-Európa történelmével és telis-tele van a jó játék iránti rajongással. Már az elején előkerült az aduász, ugyanis a játékkártya-festőüzem megalapítása a Habsburg birodalomban nyerő húzásnak bizonyult: a szórakozást kínáló ötlet éppen megfelelt a kor ízlésének. A családi vállalkozás már a kezdetek kezdetén jó lapokkal indult, 200 évvel később pedig egy modern, nemzetközi hírnevű játékkiadóvá vált, amely Bécsből már az egész világba szállítja a termékeit. Az immár hatodik generáció óta családi tulajdonban lévő Piatnik cég három lábon áll, így a játékkártyákra, társasjátékokra és puzzle-okra alapozva lép át a jövőbe, és továbbra is a játék örömében szeretné az embereket összehozni és a legújabb generációkat lelkesíteni a játékasztalnál. A kerek évforduló alkalmából a 30. születésnapját ünneplő Piatnik Budapest Kft. termékfejlesztés és marketing vezetője, Barkóczi Edit is mikrofonvégre kapta a gyár ügyvezetőjét és résztulajdonosát, Dieter Strehlt, aki már a 6. generáció tagjaként folytatja a családi hagyományt a vállalkozás alapítása óta.

piatnikszuletesnap.jpg

A kép forrása: Spieletest.at

  • Ön Ferdinand Piatnik szépunokájaként viszi tovább a családi hagyományt és működteti a vállalkozást. Szerencsejátékosnak tartja magát?

Szívesen kártyázom, legszívesebben a régi osztrák kártyajátékot, a tarokkot játszom. Egy kiadó sikeres vezetése természetesen nem gyerekjáték, de legalább annyi örömet is okoz! A munka világában eltöltött időm nagy része a cégben telt el, és ezt egyáltalán nem bánom. Izgalmasnak találom azt eldönteni, hogy mely új termékek kerüljenek forgalomba. Valamint azt is, hogy láthatom és kísérhetem a játék kifejlesztésének a folyamatát egészen a piacra jutásig. Majd elolvasni a kritikákat, melyeket a megjelenést követően írnak. Nagyszerű érzés, hogy tagjai lehetünk a globális társasjáték-közösségnek, és hogy a 200 éves családi vállalkozásunk egyenrangúan működhet a nemzetközi versenytársakkal. Mindig nagyon várom, hogy bemutathassuk új termékeinket üzleti barátainknak, és beszélgethessünk róluk az újságírókkal.

  • 200 éves cégtörténet – Mi az, amiért Ön hálás lehet?

Azt mondhatjuk, hogy már az elején előkerült az aduász, ugyanis a családi játékkártya-vállalkozás megalapítása nyerő húzásnak bizonyult: a szórakozást kínáló ötlet éppen megfelelt a kor ízlésének. Azóta a nálunk, a Piatniknál vannak a nyerő lapok - szó szerint. Az a lépés is jól sikerült, amikor játékkártya-kiadóból játékkiadóvá váltunk, így tehát ma, a játékoknak, játékkártyáknak és puzzle-oknak köszönhetőn - véleményem szerint - három stabil lábon állunk.

  • Mi volt a legőrültebb játék, amelyet valaha Önnek felajánlottak? 

Évente mintegy ezer játékötletet és prototípust nyújtanak be hozzánk. A legfurább az a játék volt, amelyben egy vékony, műanyag - gumióvszerre hasonlító - kupakot kellett a fejre felhelyezni. Majd erre egy másik személy egy halom ragadós golyócskából előre meghatározott frizurákat alkotott, melyeket a játékostársaknak kellett felismerni és kitalálni.

  • Az Ön ügyvezetői időszaka egybeesik az azóta már klasszikus partijátékká vált „Activity“ és „Tick Tack Bumm” bevezetésével. Önnek egyszerűen csak szerencséje van a játékban vagy tényleg képes felismerni a jó játékötletet?

„Nem jelent problémát, hogy jó új ötleteket találjunk. Az viszont nehéz, hogy a sok jó közül kiválasszuk az egyetlen sikeres ötletet! Ezt nem tudjuk előre pontosan, és egy adag szerencsére is szükség van. Valamint bátorságra is, hogy merjünk bízni egy új koncepcióban. Nem tudunk elcsípni mindent, ami aztán később sikeres lesz. Számos olyan játékot elutasítottam, melyek később jól teljesítettek. Ez aztán végül nagyon bosszantó. Tény, hogy szép sikereket értünk el, néhányszor pedig szerencsénk volt. Azonban szerencséje csak annak van, aki tesz is érte...

piatnik2.jpg

A kép forrása: MeinBezirk.at

  • Ön az elnökhelyettese a Játékkiadók Egyesületének. Hogyan jellemezné a játékpiac mostani helyzetét?

Az emberek nem költenek már annyit, ezt szinte minden ágazat megérzi. A különböző előzetes költségek és a nyersanyagok árának a növekedése az elmúlt két évben oda vezetett, hogy emelkedett az árszínvonal. A napjaink válságával együtt ez már nem vezet semmi jóra. Európában aggodalommal telve nézünk a jövőbe. Azonban nincs kétségem afelől, hogy a játékos szórakozás analóg formája fontos marad az emberek számára, különösen a válságos időkben. Azonban feltehetően véget ért az az időszak, amikor magas árat lehetett kérni a játékokért. Mostanában inkább az utazás során használható és alacsony árkategóriába tartozó játékok a keresettek, mint például a pocket (zseb) játék-sorozatunk tagjai.

  • Hogyan reagál a Piatnik cég ezekre a fejleményekre?

Számolnunk kell velük. Konkrétan csökkentjük az árakat a játékszortimentünk közel egyharmadánál. A 200. évfordulón 200 árcsökkentést hajtunk végre. Ez is mutatja, érdekeltek vagyunk abban, hogy a kereskedelemmel partnerségben, közösen vészeljük át ezt az időszakot. És ha visszagondolok a cég történetére, márpedig egy ilyen évforduló esetében meg is kell ezt tennünk, akkor látható, hogy az elmúlt 200 évben volt éppen elég gazdasági világválság, háború és pénznemváltás is. Ez a polikrízis időszaka. Ezt is ki fogjuk bírni.

  • Játéktervezők vagy mesterséges intelligencia? Ki írja majd a jövőben egy új játék szabályait?

A mesterséges intelligencia talán a komplex szabályok összefoglalásánál lehetnek a segítségünkre. A játékfejlesztés esetében nem tartom a mesterséges intelligenciát versenyképesnek. Hogyan tudna a múlt adataiból táplálkozó mesterséges intelligencia valami úttörő módon újat kifejleszteni? A játékok kitalálásánál az egyéni látásmód a döntő tényező! Ehhez jövőben is az embert fogják keresni, és szükség is lesz rá! Mi mindenesetre továbbra is beruházunk a játéktervezésbe. Ezen a területen nálunk jelenleg öt, a játékok iránt lelkesedő, művészi-kreatív intelligenciával megáldott, személy dolgozik. Természetesen a vicc kedvéért már terveztettünk a mesterséges intelligenciával kártyajátékot, engem nem győzött meg ennek az eredménye. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

  • Van olyan téma, amelyet mindig is ki szeretett volna játék formájában adni?

Kiadóként egyszerű a válaszom: Az a legszebb játék, amelyet milliós példányszámban el lehet adni. Ez néhány alkalommal már sikerült nekünk, és azt kívánom, hogy ismét sikerüljön. Ugyanis ez visszajelzés lenne arról, hogy tetszik a közönségnek, amit kitalálunk. Az évforduló kapcsán ugyanakkor magunknak is készítettünk egy kis ajándékot. Készítettünk magunknak egy saját játékot a „Crime Scene Games“ sorozatunkhoz, amelynek a címében minden esetben a bűncselekmény helyszínét adó város és az elkövetés évszáma szerepel. Célzásnak elég óvatos, mégis, nagyon várjuk a „Tetthely - Bécs, 1824” című játékot. Emellett reméljük, hogy sok krimirajongó fogja örömmel és izgalommal megoldani a Piatnik-cég alapítási évéből származó ügyet, amely évben - és ezért hálásak is vagyunk neki - Beethoven először mutatta be 9. szimfóniáját Bécsben, ami egyben egyfajta történelmi keretet is ad a gyilkossági sztorinak!

piatnik3.jpg

A kép forrása: DiePresse.com

  • A Piatnik cég a szortimentjének nagy részét a székhelyén, Bécsben állítja elő. Soha nem gondolt arra, hogy Európán kívül legyen a gyártóegység?

Még mindig megéri Európában gyártani. Annak ellenére, hogy itt sok minden - nem utolsósorban a bérszínvonal - drágább. Mégis, itt a piachoz közel működünk, és a nyelvileg kötött játékokat a rövid karácsonyi szezonban gyorsan ki tudjuk szállítani az ügyfeleknek, hosszú és távoli szállítási útvonalak igénybevétele nélkül. Ez egy fontos ütőkártya, nem utolsósorban pedig ez így fenntarthatóbb is. Valamint novemberben még lehet valamit decemberre szállítani. Saját magunk nyomtatjuk, mi készítjük el, mi raktározzuk és szállítjuk ki innen a játékkártyákat és a játékokat. Beszerzés, értékesítés, marketing, fejlesztés és gyártás itt van nálunk Bécsben, egy épületben. A beszállítók csak alapanyagokat és olyan alkatrészeket szállítanak nekünk, mint a hőformázott tárolók és dobókockák. Éppen most vásároltunk két új gyártórobotot és két további berendezést. Munkavállalóink 73%-a gyalogosan, kerékpárral vagy tömegközlekedési eszközzel jár munkába. Szerintünk ez a helyes koncepció!

  • Mit jelent Önnek a családi hagyomány?

A cégünk 100%-ig családi tulajdonban van, minden társasági tag közvetlen leszármazottja a cégalapító Ferdinand Piatniknak. Emellett minden családtag számára fontos, hogy a jövőben családtagok is dolgozzanak a vállalkozásban. Egy éve az egyik fiam is nálunk dolgozik. Most tanul bele a játékszerkesztésbe. Sosem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, de remélem, hogy szerencsés keze lesz, és az új játékötleteket felvonultató rendezvények egyikén rátalál egy olyan játékra, amely nálunk sikeres lesz!

  • Pillantás a jövőbe: 200 év múlva is még lesznek analóg játékok?

Jelenleg több száz játékkiadó működik világszerte, ami eddig soha nem tapasztalt versenyhelyzetet eredményez. Ennek következményeképpen ma több játék kapható, mint soha korábban az emberiség történetében. Ez egyben a minőség és az igényesség javulásához is vezetett. Azt hiszem, hogy az analóg módon történő játszás iránt a jövőben is nagy lesz az érdeklődés, társadalmi okok miatt. Például még mindig fociznak az emberek. Olyan játékok fogják megállni a helyüket, amelyek szórakoztatók, elősegítik az emberek közötti kommunikációt és összehozzák őket. Ennek szellemében: játsszunk Piatnikkal!