A Path of Exile 2013 októberében debütált, és az új-zélandi Grinding Gear Games ingyenes MMORPG-je azóta is töretlenül dübörög, több mint 11 milliós játékosbázist maga mögött tudva. A játék jó pár update-et, frissítést és foltot kapott már, no meg két expanziót (Sacrifice of the Vaal és Forsaken Masters), ám ami ma este jön, az akkora lélegzetű, hogy a készítők Path of Exile 2.0.0 verzióként hivatkoznak rá.

Az Awakening ugyanis egyrészt új fejezettel bővíti a játékot, azaz hőseinkkel ott folytathatjuk a sztorit, ahol Dominus legyőzésével abbahagytuk. Az Act IV Sarntól északra, egy Highgate nevű bányászvárosban kezdődik; összesen 14 új területet fedezhetünk fel, hat küldetést oldhatunk meg, és kilenc főellenségtől szabadíthatjuk meg a világot, köztük olyanokkal, akikről már sokat hallottunk, de soha nem láttuk őket: Malachai, Shavronne vagy épp Doedre. Természetesen az új anyag is teljes szinkront kap. 

Mindezeken túl a játékmechanizmus is megváltozik. Érkeznek a drágakövek (Jewels), amelyeket közvetlenül a Passive Skill Tree-be ültethetünk be, ezzel bónuszképességekhez jutva, vagy megváltoztatva a fa adott területét. Ugyancsak újdonság a Divination Card; ezek a kártyalapok véletlenszerűen esnek egy adott területen, és ha összejön a pakli, beváltható a rajta szereplő cuccra egy új NPC-nél Highgate-ben. Bemutatkozik 119 Unique fegyver, és egy teljesen új szet is, amelyet a maraketh nép harci eszközei alkotnak. Persze új skill gemek is esnek: elementálgólemeket idézhetünk, új harci kiáltások, elementál és közelharci támadások, aknák, különleges mozdulatok segítségével vehetjük fel a harcot a negyvenféle új szörnnyel szemben, és friss support gemek is érkeznek, de pár régi kő is megváltozik. Lesznek új end-game mapok, egészen 82-es szintig, és fontos kiemelni, hogy a régi területek is átszabásra kerültek, több zónát összevontak a készítők, a waypointok más helyre kerültek, illetve az előző ligák, a Tormented Spirits és a Bloodline elemei is bekerültek az alapjátékba. Természetesen rengeteg területen végeztek a fejlesztők kiegyensúlyozást, az interfészt is megpiszkálták a srácok, a kameranézet picit nyitottabb lett, és új szerverek állnak csatasorba, hogy mindenki bele tudjon vágni a friss kalandokba.

És ez csak egy kis szelete az Awakening által hozott változásoknak, a teljes, brutális listát megtaláljátok a hivatalos fórumon – átolvasva arra az eredményre jutottam, hogy gyakorlatilag újra kell tanulni a játékot, és a Grinding Gear Games szakijai is azt tanácsolják, hogy érdemes új karaktert indítani a két friss ligában, a Warbands és a Tempest kihívássorozatában.

A Path of Exile: The Awakening hazai idő szerint este kilenckor élesedik, a visszaszámlálás már elindult a hivatalos oldalon. Apropó, a trailer megvolt már?