Mi a legbiztosabb jele a Black Friday közeledtének? Igen, a leárazások. Na de azon kívül? Hát a Steam őszi vásár, aminek keretében idén is megrendezésre került a Steam Awards, a díjátadó, amiben ezúttal már tizenhárom kategóriában jelölhetitek kedvenc játékaitokat. Az őszi vásár mától egészen november 28. 19:00-ig tart, természetesen jelölteket is eddig állíthatunk. Lássuk is, milyen kategóriában indulhatnak a játékok.

Steam Awards kategóriák

Az „Elég komor a világ, próbáljunk meg kijönni egymással” díj – A játékok felvidítanak és szórakoztatnak, jóleső szüneteket iktatva életünk mélypontjai és szomorú pillanatai közé… És legyünk őszinték, 2017 sok embernek igen durva volt. Ezért választotta az SDJB egy olyan játék megünneplését, amelyben nincs harc vagy konfliktus.

A „Számítanak a döntések” díj – A játékok a lehetőségekről szólnak, és ez a díj annak jár, amelyikben aztán van bőven. Talán azért, mert 31 módon tudsz betörni benne egy főgonosz fészkébe. Talán mert tucatszám vannak benne lehetséges társak, akikkel romantikus jövőt építhetsz. Vagy talán mert folyton azt ismételgeted, „Hová is ültessem ezeket a tarlórépákat?” Egy közös dolog van mindhárom esetben: mindig a tiéd volt a döntés.

Az „Álmaimban kísért” díj – E díj elnevezése kissé pontatlan, mivel ez a játék nem csak az álmaidban kísért. Napod minden éber pillanatában is kitölti a gondolataidat. Ez a játék nem követeli az idődet, mert úgyis önként odaadod neki.

Az „Anyu spagettije” díj – Vannak játékok, amelyek izgatottá tesznek. Vannak játékok, amelyek boldoggá tesznek. És vannak játékok, amelyek annyira intenzívek, hogy fizikai reakciót váltanak ki. Remegő térdekről beszélünk. Izzadó tenyerekről. Félelem szülte balesetekről. Arról, hogy a barátaidnak kell emlékeztetniük a lélegzésre. Anyu spagettijéről beszélünk.

A „Nem szabadkozom” díj – Ez a díj azé a játéké, amit feltétel nélkül szeretsz. Van néhány hibája? Talán. Vannak, akik nem értik az iránta érzett szeretetedet? Naná. De a tisztánlátás végett: bűn, az itt nincs. Csak élvezet.

A „Kiálts pusztítást, és oldozd el a harc ebeit” díj – A bárd jól mondta. Ez a játék nem feltétlenül a legnagyobb robbanásokat kínálja... hanem valami jobbat. Lehetőséget. Lehetőséget dühöngő természeti erőnek lenned. Vagy nem. Ki tudja? A káosz ügynöke vagy, és neked aztán senki sem mondja meg, mit tegyél.

A „Hitetlenkedés felfüggesztése” díj – Legyünk őszinték: a játékokban akadhatnak nagyon nevetséges játékelemek... a cselekményt előrehajtó történetektől az akadályok legyűréséhez szükséges tárgyakon át magukig a főhősökig. Ez a díj annak a játéknak jár, amely egy olyan lényeges összetevővel bír, ami kontextuson kívül leírva teljesen eszelősen hangzik, de a játékot játszva a szemed sem rebben tőle, mert abban a pillanatban totál értelmes.

A „Vitruvius lelke” díj – A Vitruvius-tanulmánnyal Leonardo az ideális testalkatot dicsőítette. Ennek szellemében az SDJB azt a játékot kívánja ünnepelni, amelyben a legnagyobb szeretettel készített karakter található... legyen az ember, űrlény, antropomorf macska vagy akár egy darab termény.

A „Leírhatatlan” díj – Ez a játék olyan, mint... Valójában inkább hasonlít a... Képzeld el, hogy kombinálod a... Tudod mit? Nem tudom leírni, csak játssz vele.

A „Szeretettel készült” díj – Ez a játék jó ideje megjelent már. A csapat jócskán maga mögött hagyta kreativitásuk gyermekének első leleplezését, de jó szülőkként ezek a fejlesztők tovább gondozzák és támogatják teremtményüket. Ez a játék, ennyi év után is, a mai napig kap új tartalmat.

A „Hűűűhaaaaa, haver! 2.0” díj – Az Akadémia tavaly nem fogalmazott elég egyértelműen a díjleírásokban. Próbáljuk meg újra. Ez a díj a videojátékok „Félelem és reszketés Las Vegasban”-ja.

A „Még jobb, mint amire számítottam” díj – Mind átéltük már. Szuper izgatott leszel egy játék miatt, előrendeled, majd tűkön ülve vársz, miközben letöltődik. Aztán végre játszol vele. Most hogyan érzel? Ha a válasz: „Leírhatatlanul mámorosan, mert én, a felhajtásvonat vezetője is teljesen el voltam ragadtatva, hogy mennyire jó ez”, akkor megtaláltad a tökéletes jelöltet erre a díjra.

A „Beküldés” díj – A Steam Díjak Jelölőbizottság tagja vagy, így hallatnod kell a hangodat! Milyen további kategóriát kell hozzáadni a 2017-es Steam Díjakhoz? „Egy világítótorony legjobb felhasználása?” „A legjobb játék a Hamilton zenei anyagának hallgatása mellé?” Csak a képzeleted szab határt (meg egy csipetnyi illendőség)!

steam-awards.jpg

A minden kategóriában jelölünk, emellett az egyik jelöltünket legalább egyszer elindítjuk és írunk valamelyikhez kritikát (vagy egy más meglévő véleményünket frissítjük), akkor a jutalmunk egy kitűző lesz, ami kifüggeszthetünk Steam-profiloldalunkra. A győzteseket ezúttal is decemberben, a téli vásár idején hirdetik ki.

Ti miket jelöltetek? Mi lett a saját kategóriátok?