Több, mint tízezer játék közül válogathatunk a Valve online áruházában. Ezek között vannak remek címek, mérhetetlenül rosszak és olyanok is, amik nem tudnak kiemelkedni a középszerűség posványából. Aztán vannak azok, amik láttán bamba tekintettel meredünk magunk elé, azon morfondírozva, hogy ezeket mégis kiknek és miért készítették el.

Figyelem! Korhatáros tartalom következik és a szerző nem vállal felelősséget semmilyen esetlegesen bekövetkező szellemi leépülésért. 

5. What's Under Your Blanket!?

Listánk ötödik helyezettjében hősünkkel kell bizonyos ritmikus mozgást végeznünk a takarónk alatt, közben vigyázva, hogy lehetőleg senki ne kapjon rajta és mindezt időre. A család tagjai közül bárki bármikor ránk nyithat, kezdve a kíváncsi hugitól a macskáig. Illetve, ha esetleg túl gyorsan szórakoztatnánk magunkat, akkor kigyulladhat a takaró és a tűzoltók vetnek véget a mókának.

Értem én, hogy sok kamasz fiú kerül hasonlóan kínos helyzetbe (és most nem a tűzoltókra gondolok), de mégis mi járhatott a készítők fejében, amikor kitalálták, hogy ebből játék legyen? Legalább akkor ne csak pár percig lenne szórakoztató, meg ne kérnének érte pénzt. Így viszont csak egy felettébb fura játék, ami maximum arra jó, hogy ismerőseinket viccből megajándékozzuk vele egy akció során.

whats-under-your-blanket.jpg

4. Who's Your Daddy

Eme cím nem lehet ismeretlen azok számára, akik régóta nyomon követik a PC Guru Ezzel játszunk sorozatát, hisz Chochoék a 2015-ös karácsonyi különkiadásban játszottak már vele. Ha esetleg lemaradtál volna róla, akkor röviden összefoglalom, hogy mi is a Who's Your Daddy lényege. Ez egy 1v1 játék, amiben az egyik játékos egy csecsemőt irányít, a másik pedig az apukát. A csecsemő feladata, hogy a különböző háztartási eszközök segítségével öngyilkosságot kövessen el, míg az apáé értelemszerűen az, hogy ezt megakadályozza.

Jól olvasod, egy csecsemővel kell öngyilkosságot elkövetni. Elég morbid humorérzékkel rendelkezem, de a Who's Your Daddy egész pontosan 24 percig volt csak képes lekötni. Bár lehet tovább is le tudott volna, például azzal a tudatmódosító szerrel, amit a készítők toltak, amikor megalkották ezt a programot.

whos-your-daddy.jpg

3. Spermination

Küzdj a csatában, amit már egyszer megnyertél, csak nem emlékszel rá. Ezzel a mondattal indít a Spermination áruházi oldala és nagyjából el is mondott mindent a programról. Szóval egy hímivarsejttel kell társainkat legyőzve elsőként eljutni a petesejtig és megtermékenyíteni azt. „Járművünkkel” pénzt gyűjthetünk, amit különböző fegyverekre, páncélzatra, motorra és speciális felszerelésre szórhatunk el. Győzelmünk esetén pedig egy gnóm bébi modellje a jutalmunk.

Itt már bajban vagyok, hogy bármiféle értelmes dolgot írjak a Sperminationről és hol vagyunk még az első helyezettől? Ha valami csoda folytán a könyvtárunkba került volna ez a játék, akkor indítsuk el és várjuk ismerőseink reakciót. Azokért a „mi az istennel játszol?” kérdésekért már megéri. 

spermination.jpg

2. Where's My Mommy?

A címről egy aranyos kalandjáték vagy platformer képe villant be előttem, de nem az. Műfaját tekintve egy sztori móddal (is) megáldott endless runner, amiben Poopy nevű hősünkkel kell legyűrnünk az elénk kerülő akadályokat és segítenünk a bajba jutott anyukánkon.

Gondolom már rég ránéztél a játék képére és rájöttél, hogy mit is keres ezen a listán. A helyszín a végbél, Poopy meg egy darab kaki, aki képes testének halmazállapotát változtatni. Szilárd állapotában áttörheti az akadályokat, míg folyékonyként a szűk járatokon tud átcsusszanni. A végbél pályaként való felhasználása meg nem idegen már a játékoktól, hisz a South Park: The Stick of Truth-ban is megfordultunk itt, de hogy valaki egy teljes programot építsen erre?

wheres-my-mommy.jpg

1. Genital Jousting

Listánk első helyezettje egy early access partijáték. Legalábbis az áruházi oldala szerint partijáték, de kétlem, hogy ezzel bárki hajlandó lenne önszántából játszani. Maximum kellő mennyiségű alkohol elfogyasztása után. Akkor is csak egyedül, valami kamu Steam-profillal, offline, lopott számítógépen, Szibéria közepén, nehogy bárki rajtakaphassa.

Szeretném leírni, hogy mi is lényege ennek a játéknak, de sajna cserben hagynak a szavak. Meg őszintén megmondom, hogy fogalmam sincs, mert a trailereket, játékmenet-videókat és képeket elnézve se jöttem rá. De elég, ha rápillantasz az itt látható képre és valószínűleg lesz fogalmad arról, hogy miért pont a Genital Jousting lett az első helyezett.

genital-jousting.jpg

Ez volt hát az öt legbizarrabb játék, amibe eddig belefutottam Steamen, de ha te esetleg találkoztál még ezeknél is betegebb alkotásokkal, ne tartsd magadban és oszd meg velünk.