A reboot nem éppen az a szó, amit szeretünk hallani, mégis, olykor azért jó, ha elhangzik. Az újragondolások feltámaszthatnak régi klasszikusokat és megismertethetik azokat az ifjakkal anélkül, hogy szembesülniük kellene a játék valódi korával. Ezt úgy értem, hogy kellemes érzés elővenni például az eredeti Doomot, de nem ítélhetjük el a mai fiatalokat, mert hozzá sem szagolnak. Az évek sajnos a játékok fölött is eljárnak.

Néha viszont ezek a rebootok rosszul sülnek el. Olykor azért, mert valóban pocsék játék készült érthetetlen koncepcióval, gondolok itt a Syndicate-re, amiből az EA valamiért FPS-t csinált, holott stratégiai játék volt, ráadásul lövöldének is meglehetősen gyengére sikerült. Néha pedig az új változat tartalmával, vagy éppen annak hiányával van gond, mint például a Star Wars Battlefront esetében.

És persze akad még pár példa a félresiklott rebootolásra, de most inkább öt olyan játékot szedtem össze, amik nagyon jól sikerültek, sőt – bár ez ízlés kérdése – néhány esetben szerintem még jobbak is lettek, mint az eredeti játékok. De hát úgyis szubjektív az egész lista.

5. Doom

Bár a tavalyi Doomot még nem játszottam ki, mert számomra már több kell annál, minthogy „mész és lősz”, jó játéknak tartom és jó rebootnak, mert képes volt megőrizni az eredeti játék szellemiségét. Jobban, mint az általam amúgy inkább preferált, szintén rebootnak számító Doom 3, ami lassabb tempójú horrorjátékként meglehetősen elrugaszkodott az eredeti Doom koncepciójától. Ráadásul nem elégedett meg a szebb grafikával, újdonságot (pl. a kivégzések, fejlődési rendszer) is vitt a programba, szóval nem csak szolgalelkű másolat volt. Így kell tisztelettel, a nosztalgia megteremtésével megújítani egy régi klasszikust.

4. Prey

A Prey az a fajta reboot, aminek ha más címet adsz, azt hiszed, hogy teljesen új IP. Pedig hát ez egy reboot, annak ellenére, hogy szinte semmi köze a 2006-os azonos című játékhoz. Ennek ellenére a listán a helye, hiszen 2017 egyik, ha nem a legjobb FPS-ről van szó. Zseniális hangulat, nagyszerű játékmenet és érdekes sztori vezet minket végig a játékon, ami egyetlen közös pontot mutat az elődjével: itt is idegen lények ellen harcolunk.

3. Resident Evil 7

A Resident Evil 7 úgy rebootolta a szériát, hogy mégis képes volt folytatni azt. A Capcom a hetedik résszel visszatért az első epizódok lassabb tempójú, túlélőhorror gyökereihez, ugyanakkor szinte minden téren megváltoztatta a hosszúra nyúlt sorozat koncepcióját. Külső nézetből belsőre váltott, új szereplőket vezetett be, a történetet leszűkített pár emberre és néhány szolid helyszínre, és a látvány terén is inkább a realisztikusságra törekedett, ami például azt is jelenti, hogy Chris Redfield már nem igazán hasonlít önmagára, viszont jobban belepasszol a Resident Evil megújult látványvilágába.

2. Wolfenstein: The New Order

A Wolfenstein: The New Order a Doomhoz hasonlóan a nosztalgiára épít, de nem kizárólagosan. Míg az id fent említett klasszikusának rebootja megmaradt az „agyatlan lövölde” koncepciónál, addig a csapat merész módon egy kidolgozott világgal, egy lövöldéhez képest képest komplex karakterekkel és meglepően felnőttes történettel újította meg az FPS-ek történelmében megkerülhetetlen, és már korábban is rebootolt szériát. Éppen ezért tartom sokkal-sokkal jobb játéknak a The New Ordert, mint bármelyik korábbi Wolfenstein felvonást.

1. Tomb Raider

A Tomb Raider sem éppen rövid sorozat, és ez is átesett már kisebb-nagyobb rebootokon, ugyanakkor engem egészen 2013-ig nem tudott megragadni. Az akkor kiadott újragondolt kiadás viszont remek irányba vitte el a szériát. Lara sokkal emberibb, szerethetőbb lett, merthogy ebben a játékban megismerhetjük a karakter eredetét, láthatjuk, hogyan válik naiv ifjú hölgyből igazi kalandornővé. Az új játékmenet dinamikusabb lett, a történet is összetettebb, s bár a korábbi részekhez képest kevesebb a felfedezhető sír és a fejtörő, a misztikum nem veszett ki a programból. Bár a sorozat régi rajongói ezzel sokszor nem szoktak egyetérteni, számomra a 2013-as Tomb Raider bármelyik résznél sokkal jobb, pedig minddel játszottam ideig-óráig.

Ezek hát azok a rebootok, amik szerintem remekül sikerültek, olykor még túl is szárnyalják az eredetit. De szokás szerint a ti véleményetekre is kíváncsiak vagyunk, szóval kommentben áruljátok el, hogy nektek melyik rebootok tetszettek a legjobban.