Ez a széria is szépen kibővült az évek alatt és az eddigi epizódokban rengeteg ellenfelet felvonultattak. Némelyik igencsak emlékezetes lett, hiszen ki ne ismerné fel például a Wolfenstein 3D alig sebző, de rendkívül idegesítő kutyáit? Viszont számomra a legemlékezetesebb ellenlábasokat a legutóbbi epizód, a nagyszerű Wolfenstein: The New Order tartogatta, így javarészt abból a játékból válogattam. Nézzük is, hogy melyik ellenfelek tudják a leginkább megnehezíteni a játékos életét:

5. Commander – Wolfenstein: The New Order

A Wolfenstein: The New Order játékmenet terén is tovább bővítette a szériát: a legtöbb helyzetben akár lopakodhatunk is, csendesen iktatva ki az ellenfeleket. És van olyan náci, akit bizony csak így érdemes megközelíteni. A német sereg elkényelmesedett parancsnokai szeretnek kimaradni a harcból, a páncélzatuk hiánya és a gyenge fegyverzetük is ezt tükrözi, mivel mindössze egyetlen pisztolyuk van.

A harcban szeretnek tőlünk távol maradni, inkább a bakáikat küldik ránk, és ez az igazi erősségük. Pont ezért komoly problémát tudnak nekünk okozni, mert ha kiszúrnak minket, akkor egyből riasztják a felfegyverzett katonákat, folyamatosan erősítést kérve, egészen addig, amíg ki nem iktatjuk őket. Ezért érdemes elsőként velük végezni, leginkább csendben, a késünk segítségével, így elkerülve a többi ellenfél figyelmének felhívását.

wolfenstein-commander.jpg

4. Fire Trooper – Wolfenstein: The New Order

Ez az ellenfél sem azért került fel a listára, mert annyira különleges lenne, hanem inkább azért, mert sokszor tört borsot az orrom alá, pont úgy, ahogy szerintem nektek is. A neve csalóka egy kicsit, mert igazából nem arra utal, hogy lángszóróval fog minket megpörkölni, pedig először arra számítanánk. Ez egy alaposan felpáncélozott ellenfél, aki bizony nem adja könnyen a bőrét, viszont közelről halálos.

Egyetlen fegyverük a shotgun, ami közelről valóban nem tesz jót Blazkowicz egészségének, sem a játékos idegrendszerének, de a különleges lőszerével még ennél is többet tud rontani a helyzetünkön. A fegyvere olyan speciális söréteket küld az irányunkba, amik a falakon is képesek pattogni, így nagyobb valószínűséggel találnak el minket. A Fire Trooper így pillanatok alatt képes leszívni az életerőnket és a kedvünket a játékhoz. Főleg akkor, mikor már egy ellenőrzőpont előtt, tucatnyi katona leölése után váratlanul kap minket oldalba a falon pattogó szeretetével. Titeket is felhúzott már párszor?

3. Super Soldier – RtCW/TNO

Deathshead csúnya, de halálos teremtményeket hozott létre, ez alól az eltorzult szuperkatonája sem kivétel. Ezek a katonák többé már nem emberek: Deathshead műtétekkel átalakította őket, és mindent feláldoztak azért az emberségükből, hogy ők legyenek a birodalmuk legjobb fegyverei. Szövet és fém torz egyvelegévé váltak. Az elméjük is olyan rendellenes lett, mint a testük: már nem érdekli őket más, csak a harc. Erőszakosak és kegyetlenek.

Ezért olyan hatékonyak. Bár lomhák és buták, a nyers erő az ő oldalukon áll, és nem csak a The New Orderben, hanem már a Return to Castle Wolfensteinben is, hiszen eredetileg ott debütáltak, és már ott sem volt könnyű elbánni velük. A TNO-ban két változatban is találkozhatunk velük. Az 1946-os verzió is veszélyes, de leginkább az 1960-as, tökéletesített változat fogja megnehezíteni a haladásunkat. Minden porcikájukat fedi a testüktől szinte elválaszthatatlan páncél, így nem egyszerű feladat végezni velük, főleg azért nem, mert MG-60-as gépfegyverrel vannak felszerelve, ami nagyon elronthatja a napunkat. Egy jó tanács: ne szedjétek le róluk az arcukat takaró maszkot, mert nem fog szép látvány fogadni titeket.

2. Panzerhund – Wolfenstein: The New Order

Ebből is láthatjuk az 1946-os és 1960-as változatot, mindkettő fémből van és elég harapós, így szintetikus kutya létére nem ő lesz az ember legjobb barátja (na és Liesel? - by Dzséjt). A játékban található újságokból megtudjuk, hogy a keleti fronton vetették be először ezeket a bestiákat, nem kis sikerrel. Az oroszok között hatalmas káoszt okoztak velük, ami egy ilyen erős ellenfél esetén nem is olyan meglepő.

Nem olyan sok ponton tűnik fel a játékban, de akkor bizony meggyűlik vele a bajunk. A Panzerhund egy igazi fémes szörnyeteg, páncélozott és ellenálló a legtöbb támadással szemben, továbbá gyors és halálos. Acélos fogaival, erős állkapcsával pillanatok alatt roppantja össze az ellenfeleit, köztük minket is. Azért is szeretem ezt az ellenfelet, mert remekül illeszkedik a játékba.

A Wolfenstein: The New Order véresen komolyan adja elő a történetét, miközben helyet kap a történelmi humor is, tetejébe pedig szándékosan abszurd dolgok vannak benne, így hozva létre egy ellentmondásos hangulatot, ami engem eleinte taszított, utána pedig magához csalogatott. Szerintem ennek az egyedi hangulatnak a legnagyobb jelképe ez a vérengző robotkutya.

1. Adolf Hitler – Wolfenstein 3D

Az eddig leírtak alapján szerintem látjátok, hogy nagyon kedveltem (vagy inkább utáltam) a Wolfenstein: The New Order ellenfeleit, de ennek ellenére úgy éreztem, hogy a Wolfenstein 3D-ben volt egy olyan ellenfél, ami kérdés nélkül megérdemli a lista első helyét. Ez az ellenfél természetesen nem más, mint maga Adolf Hitler és az ő mechanikus páncélzata. Adolf a játék harmadik fejezetének végén jelenik meg váratlanul, hogy pillanatok alatt beleégjen mindenki emlékezetébe.

Hogy is lehetne azt elfelejteni, amikor egy mechanikus páncélban ülve két gépfegyverrel kezd tüzelni ránk. A Panzerhundot abszurdnak neveztem, de igazából semmi ehhez a látványhoz képest. Az első, meghökkentő találkozáskor csak hosszú percekig nevettem, aztán rájöttem, hogy talán harcolni is kellene. A küzdelem végéhez közeledve tönkretettem a nevetséges kinézetű páncélját, amiből azonnal ki is pattant, hogy anélkül folytassa a harcot. Majd elegendő lőszer „elfogyasztása” után, egy "Eva, auf wiedersehen!" felkiáltást követően összeesett egy véres halommá, ezzel dobva fel a napomat.

Bennetek is mély nyomot hagyott a mókás páncélban ücsörgő, magát Rambonak képzelő Hitler? Mennyire nehezítették meg az életeteket a felsorolt ellenfelek, és kiket vennétek fel a listára azok közül, akik kimaradtak a felsorolásból?