Véres játékokból toplistát csinálni? No problemo! Phantasmagoria, Manhunt, Carmageddon, Postal, Mortal Kombat. Egyet értetek? Igen? Nem? Cikk vége… Ez a baj az ilyen toplistás cikkekkel, néha az egyszerű játékújságírót elragadja a bőség zavara – nem úgy, mint az Assassin’s Creed mellékszereplőinél. És persze naná, hogy mindjárt az elején a klisék jutnak az eszébe. A fent felsorolt öt játék joggal lehetne a jelenlegi Top 5-ös felhozatala, de az ritka uncsi lenne, hiszen minden véres játék listán ott van valamelyik részük.

Úgyhogy úgy döntöttem, hogy olyan játékokra koncentrálok, amik a 2010-es években jelentek meg, és amikben nem csak kizárólag az a lényeg, hogy minél brutálisabban nyírjunk ki minden utunkba kerülő embert. Aztán a végeredményt látva kissé meglepődtem, de az már egy másik mese része.

5. Mortal Kombat X

Milyen lenne már egy ilyen lista Mortal Kombat nélkül? Elvégre mégis csak ez volt az első játék, ami kiborította a szülőket. Szóval már csak ezért sem hagyhattam ki, azért meg főleg nem, mert a Mortal Kombat X valóban vérgőzős játék. Az elődje sem volt piskóta, de talán ez a legdurvább mindegyik epizód közül. Itt olyan Fatality-k vannak, hogy ihaj.

Kitépjük szegény lány bordáit és azzal szúrjuk halántékon, hogy végül 180 fokban átfordítsuk a fejét. Vagy benyomjuk Mrs. Cage karját a testébe, majd félig letépjük a fejét, hogy a torkában nyomjuk el a szivarunkat. De az se rossz, amikor egy pár óriási kéz tépi ketté a viharok istenét, hogy aztán tapsikolva zúzza pépes masszává a maradványait. És ez csak három a Mortal Kombat X véres valóságából. A többit is látni szeretnéd? Erre tessék, de lehet jobb, ha nem ebéd közben nézed meg, és ne is a szülők jelenlétében.

4. The Witcher 3: Wild Hunt

A szörnyvadászat alapból véres foglalkozás, pláne, ha a munkaeszközöd egy ezüst- és egy acélkard. Tudjátok, az ezüst a szörnyekhez, az acél meg a másfajta szörnyekhez, de nevezzük nevén őket: emberekhez. És ahol villan a kard, ott bizony repülnek a végtagok, a fejek, de nem egy alkalommal az is megesik, hogy a jó Geralt egyszerűen válltól ágyékig hasít ketté egy-egy útonállót.

A The Witcher 3: Wild Hunt nagyszerű játék, de tény és való, hogy egyben véres is. És nem csak azért, mert Geralt előszeretettel hasogatja szét azokat, akik belékötnek, legyenek emberek vagy szörnyek, hanem mert emellett láthatunk élve elégetést, emberkínzást, leszúrást, felfalást, meg még a kutya tudja hányféle véres halált.

3. Doom

A Doom sem éppen egy olyan játék, ami sűrűn hiányzik a hasonszőrű listákról, és nem véletlen, az eredeti játék meglehetősen véres program volt, és utódjainak sincs okuk panaszkodni emiatt. Épp ellenkezőleg, a tavaly megjelent Doom véresebb és brutálisabb, mint bármelyik epizód a sorozatban, és ezt nem csak a szebb grafikának, de a kivégzési mozdulatoknak, az úgynevezett Glory Killeknek is köszönheti.

A névtelen tengerészgyalogos, avagy Doom Guy széttapossa a gonosz démonok fejét, letépi a karjukat, hogy azzal verje őket agyon, félbefűrészeli vagy kettétépi a rusnyaságokat, esetleg szimplán kitépi a szívüket. Ilyen és ehhez hasonló vérgőzös tetteket hajthat végre hősünk azért, hogy megtisztítsa a Marsot a pokoli fattyaktól.

2. Wolfenstein: The New Order

Azért sokat elárul a játékpiacról az, hogy hiába akarja az egyszeri író elkerülni a 10-20 évvel ezelőtti címeket, még az elmúlt hét évben is majdnem vagy teljesen ugyanazok jönnek szembe vele, csak új köntösben. A Wolfenstein is ilyen játék, noha talán korábban vérzáporban ez még nem volt olyan combos, mint a Doom vagy a Mortal Kombat, bár a szülők erre a sorozatra is nyugodtan panaszkodhattak.

B. J. Blazkowicz utolsó nagy kalandja viszont szintén túltesz elődjein. Blazko simán cafatokra robbanthat vagy lőhet bárkit, nyakon döfi a náci mocskokat, de talán a legemlékezetesebb véres pillanat az, amikor Frau Engel átszabott arcberendezésével kell farkasszemet néznünk. Szegény amúgy sem volt éppen szépségkirálynő, de ahogy szörcsög nekünk félig leszakadt állkapcsával és kivert fogaival, no, az egy top 10-es „mindjártkidobomataccsot” momentum.

1. Dead Space 2

Mi lehetne az első helyen, ha nem egy játék, amiben holtakból mutálódott szörnyek tépik szét az embert, és ezeket a szörnyeket csak úgy lehet elintézni, hogy leszaggatjuk a végtagjaikat. Igen, a Dead Space 2 ilyen, ráadásul ez a legvéresebb felvonása a trilógiának. Emlékezzünk csak a nyitányra, ahol a szemünk láttára alakul át megmentőnk nekromorffá. Vagy arra, amikor a szemünkbe áll az a műtőkütyü, amivel a szimbólumokat kivonták a kobakunkból. De, ami miatt már a cikk kezdetén tudtam, hogy ezt a játékot fogom az első helyre tenni, az ez a jelenet: 

Nos, ez az én véres top 5-öm, ami nem lett annyira unortodox, mint vártam. És szerintetek melyik az öt legvéresebb játék? Mármint a Phantasmagoria, Manhunt, Carmageddon, Postal és Mortal Kombaton túl.