John Carmack tavaly kilépett az id Software-ből, és csatlakozott a VR-sisakok jövőjét megreformálni kívánó Oculushoz. Azt mindenki tudta, hogy Carmack odavan a Kickstarterről szalajtott kis cégért, de a távozás valódi oka eddig nem volt ismert. Most viszont John egy friss interjúban elárulta, hogy valójában a 3D-s technológia megszállottjaként hozta meg ezt a szomorú döntést.

"Lett volna még elég ötletem ahhoz, hogy ott maradjak, és azokkal az emberekkel és technolgóiákkal dolgozzak, akiket és amiket már ismerek, azokon a munkákon, amikről tudom, merre haladnak. De az id és az Oculus nem találtak közös nevezőt, ami nagyon elszomorított. Szerencsétlen helyzet volt. (...) Amikor tisztázódott, hogy amíg az id-nél vagyok, semmi esélyem nem lesz VR-technikákkal kísérlezetni, úgy döntöttem, hogy nem hosszabbítom meg a szerződésemet." -- magyarázta Carmack a USA Today-nek.

Az interjú itt olvasható teljes terjedelmében -- ha valaki ért angolul, mindenképp rágja át magát rajta, mert nem hosszú, és John jelleméhez képest kifejezetten személyes tónust üt meg itt-ott. Szóba kerül benne többek között Carmack Ferrari-rajongása, az id Software-nél töltött korai évek nosztalgikus atmoszférája, és persze a Doom 4 is, ami a csodagyerek szerint fantasztikus üzleti lehetőség lehetett volna az Oculusszal való együttműködésre.

John Carmack
John Carmack