• Az ARM szerint jövőre már nagyon erős mobilok fognak megjelenni
  • A grafika terén olyan erősek lesznek, mint egy PS4 vagy Xbox One
  • A mobil VR terén jöhet majd ez jól

Az egyik legnagyobb mobil processzorokat gyártó cég, az ARM direktora egy merész kijelentést tett az Amszterdamban megtartott Casual Connect konferencián. Azt mondta, hogy 2017-re az okostelefonok grafikai teljesítménye elérheti azt, amint jelenleg a PS4 és az Xbox One tud felmutatni.

„A mobil hardver nagyon erős. Ha a mai felsőkategóriás mobiltelefonokat és táblagépeket vesszük figyelembe, ezek teljesítménye, már most meghaladja az Xbox 360 és a PS3 erejét. Gyorsan utol fogják érni a PS4-et és az Xbox One-t.” -- nyilatkozta Nizar Romdan, akitől azt is megtudtuk, hogy az ARM éppen az Nvidiával, a Samsunggal és a Texas Instrumentsszel dolgoznik az új chipeken, amelyekkel a becslése szerint 2017 végére elérhető az emlegetett teljesítmény.

arm.jpg

A nagy számítási teljesítmény Romdan szerint a virtuális valóság telterjesztésében játszhat szerepet, bár több megoldandó probléma is van. „Végre a mobileszközök egyenrangúak a PC-vel és a konzolokkal a nyújtott élmény terén. Nincs hasonló teljesítmény, és az akkumulátor élettartama is problémás, de a felhasználói élmény ugyanaz. Ez úttörő hatású lehet a mobiljátékok számára.”

A mobil VR már most létező dolog, több cég, kicsik is nagyok egyaránt megjelentek a piacon. A legismertebb mindenképpen az Oculus közreműködésében készül Samsung Gear VR, ami 100 dollár ellenében, és persze egy, legfelső kategóriába tartozó Samsung telefon birtokában, virtuális valóság élményt teremt.

samsung-gear-vr.jpg