FIGYELEM: az alant olvasható információk a PS4 alapmodellre vonatkoznak, ezt ma már nem gyártják. A Sony kizárólag PS4 Slim és PS4 Pro modelleket forgalmaz, ezekről az alábbi linken találtok tájékoztatást:

Az PS4 a Sony nyolcadik generációs konzolja, melyet februárban jelentettek be. A gépről minden hivatalos információt összegyűjtöttünk, összefoglalónkban kitérünk a DRM-re, az árra, a megjelenésre és a nyitócímekre.

Mikor volt a PS4 megjelenés?

A PS4 Európában 2013. november 29-én jelent meg, az Egyesült Államokban november 15-én startolt a konzol. A magyarországi megjelenési dátum december 13-ra esett.

Mit tartalmaz egy PS4 csomag?

Az alap PS4 csomag, a PlayStation 4 Standard Edition egy Jet Black, azaz fekete színű PS4 alapgépet, egy DualShock 4-es kontrollert, egy mono headsetet, egy tápkábelt és egy HDMI kábelt tartalmaz. Egyes terjesztőknél videojátékokkal kiegészített PS4 bundle-ök is megtalálhatók.

PS4

Mennyibe kerül a PS4?

A PS4 ára Magyarországon 127.900 forintról indult, játék bundle-ben 140.990 forintért lehetett kapni. A PS4 időnként a PC Guru Webshopban is kapható.

Létezik PS4 régiózár?

Nem, a PS4 nem régiózáras konzol.

Visszafelé kompatibilis a PS4?

Nem, a PS4 visszafelé nem kompatibilis, azaz a PlayStation 1, 2 és 3 játékai nem indíthatók el rajta. Ugyanakkor a Sony saját játékstreamelős szolgáltatása, a PlayStation Now lehetővé teszi egyes PS3-as és PS2-es játékok elérését, sőt, PS1-es és PS2-es játékok közvetlen emulációjáról is esett szó.

Webshop ajánló
Playstation 4
  • PS4

Mi az a PlayStation Now?

A PlayStation Now a PS4 streamelő szolgáltatása, lényege, hogy bizonyos összeg fejében nemcsak PS4 konzolon, de Sony Bravia okostévén, PS3-on, PS Vitán, okostelefonon és táblagépen is élvezhetjük a videojátékok nyújtotta élményt.

Akár azt is megtehetjük, hogy a PS4-en elkezdett játékot PS3-on folytatjuk, mert mindent a Sony szerverei sugároznak a képernyőre az interneten át. A PlayStation Now ára játékonként eltérő, illetve létezik előfizetéses konstrukció is (ez 20 dollár havonta, vagy 45 dollár negyedévente). Minimim 5 megabites internetkapcsolatra van szükség a PlayStation Now élvezetéhez. További érdekesség, hogy a PlayStation Now-nak hála akár PS2-es és PS3-as játékokkal is játszhatunk PS4-en, pont, ahogy azt a konzol bejelentésekor ígérte a gyártó.

PS 4 specifikációk -- Mi van a gépben?

A PS4 specifikációja nagyban hasonlít az Xbox One-éra, igaz, a japán konzol sokak szerint könnyebben programozható. A PS4 lelke egy nyolc processzormagot számláló x86-x64-es AMD APU, mely a Microsoft gépéhez hasonlóan két Jaguar modulból áll (modulonként négy mag), s ezek minimum 1,6 GHz-en működnek (ezt elméletileg emelhetik bizonyos utasítások). Ez eddig erőben megegyezik az Xbox One-nal, a komoly különbség az integrált grafikus vezérlőben rejlik, ami állítólag 50%-kal nagyobb számítási kapacitással rendelkezik, mint a konkurencia megoldása. Memóriából 8 GB-nyi GDDR5-ös RAM található a konzol belsejében (ebből 5,5 GB érhető el a fejlesztők számára), mely 5500 MHz-es frekvencián üzemel és 256 biten csatlakozik a gép lelkéhez. Háttértár gyanánt egy 500 GB-os HDD-t kapunk, mely eltávolítható, cserélhető, bővíthető. A PS4 a PlayStation 3-hoz hasonlóan Blu-ray-lejátszóval érkezik, csatlakozók terén pedig két USB 3.0, egy AUX port (a kamerának), valamint HDMI kimenet és digitális hangkimeneti csatlakozó található rajta. A géphez nem jár külön tápegység, az ugyanis a viszonylag kis méretű (275×53×305 mm / 2,8 kg) házban foglal helyet.

Milyen operációs rendszert futtat a PS4?

A PS4 operációs rendszerének neve PlayStation 4 OS. A rendszer nemcsak a játékok futtatásáért felelős, hanem az internetes kapcsolatok, a letölthető applikációk, és persze a folyamatos streamelés biztosításáért is.

Milyen felbontást támogat a PS4?

A PS4 támogatja a jelenleg elterjedt Full HD (1920x1080), illetve a jövőben egyre nagyobb teret hódító 4K (3840×2160) szabványt. (Utóbbiban nem futtathat 3D-s játékokat.)

Milyen a PS4-es DualShock 4 kontroller?

A DualShock 4 kontroller továbbviszi az eddigi hagyományokat, bár kicsit nagyobb a PlayStation 3 Sixaxis variánsánál. A kontroller együttműködik a PlayStation Camera perifériával, így a konzol érzékeli az irányíróeszköz pontos mozgását. A DualShock 4 headset kimenettel és beépített mikrofonnal lett felszerelve, sőt, egy érintésérzékeny felületet is kapott, melyet a PS Vita megoldásához hasonlóan használhatnak ki a játékok, sőt, gombként is funkcionálhat. A beépített ledes állapotjelző a játékokkal kapcsolatban árulhat el információkat, például jelezheti, ha egy karakter megsebesült. A legnagyobb újdonság azonban a Share gomb, melyet lenyomva azonnal képeket készíthetünk, vagy 15 perces videót rögzíthetünk a játékainkból, és megoszthatjuk azt barátainkkal PSN-en, YouTube-on és Facebookon keresztül. A Share működését a játékfejlesztők korlátozhatják. A Share-en kívül megjelenik az Options gomb, ami a Selectet váltja le. Az irányító vezeték nélküli, tölteni micro-USB porton keresztül lehet. A PS4-féle DualShock 4 végfelhasználói ára Magyarországon 16.990 forint.

PS4 PSN

Milyen az új PlayStation Camera periféria?

A PlayStation Eye neve mostantól PlayStation Camera. A külön megvásárolható periféria teljesen új dizájnt kapott, lencséi 30 cm-es fókusztávval rendelkeznek, felbontása pedig 1280x800. A PlayStation Camera két lencsét tartalmaz, melyek segítik a mélységérzékelést. A készülék beépített négycsatornás mikrofonnal is fel van szerelve. Ezen felül 3D-ben is képes rögzíteni, méghozzá remek minőségben. A Camera nem része a PS4 alap kiszerelésének, külön kell megvásárolni a géphez, 17.990 forintos ár fejében. A Camera a PS VR nélkülözhetetlen eszköze.

Milyen a megújult PSN?

A PSN is megújult, igaz, sok eddig ismertetett megoldás maradt PS4-en is. Ilyenek a trófeák, az átvihető profil és a 2000 fős barátlista. Az interfész azonban átalakult, a PSN-re való belépéskor a barátaink állapotfrissítései, üzenetei jelennek meg, és azonnal látjuk, ki mit csinál éppen a konzolon. Visszatértek az olyan, harmadik féltől származó szolgáltatások, mint a Netflix és a Hulu, sőt, saját szolgáltatások is elérhetők: a Music Unlimited 25 millió dalhoz, a Video Unlimited pedig 150 ezer filmhez és tévéműsorhoz biztosít azonnali elérést. Vannak közösségi funkciók, mint a DualShock 4-nél már kitárgyalt Share, amivel nem csak videókat rögzíthetünk, de élőben is sugározhatunk, hála a beépített Ustream, és a fejlesztői készletben támogatott Twitch.TV klienseknek, 2014 óta pedig már a YouTube is támogatott videóplatformnak minősül. Érdemes tudni, hogy a streamelés a PlayStation Camerával is együttműködik, azaz akár saját magunkat is szerepeltethetjük a felvételeken.

Akárcsak az Xbox One, a PS4 is lehetővé teszi, hogy játék közben rögtön alkalmazást váltsunk, így akár egy pálya kellős közepén is meg tudjuk nézni, hogyan kell továbbjutni egy nehéz főszörnyön, vagy élőben fogadhatunk játékmeghívókat, mikrofonos hívásokat a barátainktól. A PSN-nek fontos eleme a szintén átalakuló PlayStation Store, melyen minden játék megvásárolható, sőt, a kiterjesztett mobilalkalmazásoknak hála akár telefonról vagy táblagépről is menedzselhetjük a profilunkat, hogy a buszon megvett játék letöltődjön a merevlemezre, mire hazaérünk. De persze a beépített felhőrendszernek köszönhetően nem kell megvárnunk, mire a játék teljes egészében felmásolódik a HDD-re. Eldönthetjük, hogy először a multiplayer vagy az egyjátékos komponens kerüljön letöltésre, és még annak befejezése előtt elkezdhetünk játszani.

Milyen a PS4-es PlayStation Plus?

A PlayStation Plus szolgáltatás PS4-en is visszatért. A PS Plus ára Európában havonta 5 euró, és ez magába foglalja a multiplayer lehetőségét is, azaz a PS4-en nem játszhatunk ingyen a barátainkkal. Ugyanakkor a többjátékos lehetőségen túl kapunk ingyenes játékokat, azaz visszatér az Instant Game Collection. Igaz, ez most már csak havonta egy játékot jelent. Fontos tudni azonban, hogy a PS Plus előfizetése nélkül is hozzájutunk egy sor extra tartalomhoz. A free-to-play játékok és a havidíjas MMOG-k például Plus nélkül is futtathatók, továbbá elérhetők maradnak a médiafunkciók és a cross game chat is. Ráadásul, ha egy profilhoz vásároltunk PS Plus tagságot, az a többi gépen található profillal is működik, azaz a családtagjaink, barátaink is láthatják a megvásárolt ilmeket, játszhatják az ingyenes játékokat stb., mi több, a már meglévő előfizetések PS4-en is aktívak maradnak.

PS4 DRM -- Kell-e állandó internetkapcsolat?

Nem, a PS4-hez egyáltalán nem kell internetkapcsolat, a gép bárhol, bármikor üzemeltethető.

A PS4 támogatja a használt játékokat?

A PS4-en a használt játék nincs korlátozva, a játékosok az alábbi videóban látható módon tudják kölcsön- vagy eladni programjaikat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy ez kizárólag a Sony first party címeire igaz, a többi kiadó élhet a DRM nyújtotta internetes másolásvédelemmel.