A Sony nemrég bejelentette, hogy a PS4 átlépte a bűvös 10 milliós eladott példányszámot. Ez nagyon nagy szó egy olyan konzoltól, ami még egy teljes éve sem kapható -- és mindennek a tetejébe a japán gyártó folyamatosan veri a Microsoft Xbox One-ját, amiről a redmondiak már inkább nem is adnak ki hivatalos eladási adatokat.

Ráadásul az Egyesült Államok elsőszámú  piacfigyelője, az NPD Group ma nyilvánosságra hozta a konzolipar júliusig bezáruló, nyári jelentését, amelyből kiderül: a PS4 immár hetedik hónapja licitálja túl az Xbox One-t az eladási listákon. Sajnos az NPD nem közöl tényleges számokat, tekintve azonban, hogy több mint féléves időtartamról van szó, a japánok előnye bizonyára jelentős, és akkor a 30 millió eladott PS4-játékról még nem is beszéltünk.

A Microsoft számára ez több okból is rossz hír: egyrészt ugye az USA volt az a terület, ahol az MS igazán brillírozni szeretett volna, az elvesztése pedig üzletstratégiai szempontból durva pofonnak számít; másrészt a Gamescom 2014-en tartott MS bemutató eleve egy gyenge lábakon álló játékrészleget sejtetett, és a Kölnben elkövetett hibák (kevés játék, unalmas show, árcsökkentés elmaradása) most még inkább szembetűnőek lesznek az év végi összesítéskor.